Ongelooflijke finish bij Blazers-Spurs

Door

Eigenlijk hadden de Portland Trail Blazers op vrijdagavond ‘gewoon’ moeten verliezen van de op alle fronten betere San Antonio Spurs. Maar na afloop had iedereen het alleen nog maar over de adembenemende manier waarop de Blazers de zege voor zich opeisten.

Het begon allemaal met nog veertig seconden op de klok, en een 96-92 stand in het voordeel van de Spurs op het bord.

Nicolas Batum miste voor de thuisclub een driepunter, waarna Spurs-guard Tony Parker in balbezit kwam. Parker wilde de klok melken, maar nog voor hij de middellijn passeerde, werd hij verrast door Blazers-guard Andre Miller, die met een puike steal en een layup de marge op twee bracht.

Vervolgens mocht Manu Ginobili namens San Antonio de bal opbrengen, daarbij verdedigd door Portland-guard Wesley Matthews.

,,Ik zat te wachten op een pick and roll, maar die kwam niet,” aldus Matthews. ,,Ginobili dribbelde en dribbelde maar.” In de wetenschap dat er geen screen kwam, realiseerde Matthews dat Ginobili – op basis van scoutingsrapporten – waarschijnlijk zou gaan voor een stepback jumpshot.

,,Puur scouting,” verklaarde Matthews na afloop. ,,We wisten wat Ginobili normaliter doet. Hij gaat eerst sterk naar links, maar op het moment dat-ie wil schieten, neemt-ie een stap achterwaarts naar rechts.”

Op dat moment greep Matthews in, en zorgde voor de steal toen Gimobili de bal voor z’n lichaam langs haalde. Een pass op Miller volgde, waarna Matthews de bal direct terugkreeg. De guard miste, maar de offensive rebound was voor Batum, die promt werd gefould. Sanctie: twee vrije worpen voor Batum.

,,Ik nam de tijd,” blikte Batum terug. ,,Geen haast. Relax, je bent helemaal alleen. Alleen jij en de ring.”

Batum maakte geen fout, en mikte beide vrije worpen feilloos binnen.

Op dat moment hadden de Spurs nog steeds een handvol seconden voor de gamewinner. Maar voor Steve Novak was de druk kennelijk te groot: hij gooide de inboundpass linea recta buiten de lijnen, waardoor Portland plotseling, met minder dan een seconde op de klok (.9 om precies te zijn), nog een miniem kansje had om het duel voor de extra tijd te beslissen.

De Blazers hadden een prachtig inbound-play in petto. Brandon Roy kwam naar de bal alsof hij zich opmaakte voor een turn around catch-and-shoot, maar in plaats daarvan gooide Miller de bal hoog naar Batum, die wel raad wist met deze back door alley-oop. 98-96, middels een finish die iedereen zich nog lang zal heugen.

Zie hier de samenvatting tussen de Spurs en de Blazers.

Foto: catch-and-shoot.com

Ook leuk om te lezen