One Last Dance: Wade en Nowitzki nemen afscheid

Door

Het afgelopen seizoen stond voor Dwyane Wade en Dirk Nowitzki in het teken van afscheid. Beide spelers liepen met hun team de play-offs mis, wat betekend dat woensdagnacht de laatste nacht was dat Wade en Nowitzki op het veld stonden.


DWYANE WADE


Hij is 12 x een NBA All-Star, acht keer All NBA en drie keer NBA-kampioen. Het is dat Dwyane Wade besloot onsuccesvolle uitstapjes te maken naar de Bulls en de Cavaliers, anders had Wade 15 seizoenen lang voor de Miami Heat gespeeld. Sinds het seizoen 2003-04 was hij het gezicht van de club, een club die op dat moment nog betrekkelijk jong was. Tussen 1994 en 1999 werd er wel zes keer de play-offs gehaald, maar zonder succes. Na twee dramatische seizoenen werd Wade in 2003 gedraft door de Miami Heat. Vanaf dat moment kende de ploeg uit Miami bijna alleen maar succes.

Vier jaar achter elkaar dirigeerde Dwyane Wade de Heat naar de play-offs. Eén keer bereikten de Heat de Finals, de eerste keer in de historie van de club. Het was meteen raak. Onder leiding van Dwyane Wade en Shaquille O’Neal wonnen de Heat met 4-2 van Dirk Nowitzki en de Dallas Mavericks. Het eerste kampioenschap was een feit voor Wade en de Heat. Wade zou de Finals MVP worden van 2006.

THE BIG THREE

Vervolgens braken er twee seizoenen aan waarin de Heat niet zo succesvol waren. Toen het in de periode 2007-2010 weer wat beter begon te lopen, brak de historische zomer van 2010 aan. Chris Bosh en LeBron James besloten in Miami samen met Dwyane Wade te gaan spelen. Vanaf dat moment begonnen de Heat te domineren.

In 2011, 2012, 2013 en 2014 wonnen de Heat de Eastern Conference en bereikten ze overtuigend de finale. LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh wonnen twee van de vier keer de NBA-titel. In 2011 verloor het trio nog van Nowitzki en de Mavericks (4-2), maar in 2012 en 2013 was er meer succes. De Heat versloegen de Thunder en de Spurs met 1-4 en 3-4 respectievelijk en veroverden zo hun tweede en derde titel in de historie van de club. In 2014 werd er in de finals verloren van de Spurs (4-1). Dit zou het einde betekenen van de Big Three.

MINDER SUCCES

LeBron James vertrok en Chris Bosh kwam nooit meer op zijn oude niveau. Dwyane Wade bleef echter fantastisch presteren. Het team was sindsdien echter minder succesvol. De Southeast divisie werd in 2018 nog gewonnen, maar verder dan dat kwam de ploeg uit Miami niet. Elke keer was het seizoen voor, of vroeg tijdens de play-offs al ten einde. Wade besloot nog even langs Chicago en Cleveland te gaan, maar ook daar boekte hij geen succes. Hij besloot terug te gaan en zijn carriere, zoals het hoort, af te sluiten in het shirt van de Heat. Na vijftien seizoenen heeft Wade de meeste minuten (31.027), punten (20.473) assists (5009) en steals (1433) in de historie van de Heat. Een toekomstig Hall of Famer.


DIRK NOWITZKI


Dirk Nowitzki kreeg iets voor elkaar wat bijna geen enkele andere NBA-speler, laat staan een Europese speler, voor elkaar kreeg. Hij speelde 21 seizoenen in hetzelfde shirt, dat van de Dallas Mavericks. In 1998 werd de Duitser gedraft door de Bucks en vervolgens getrade naar de ploeg uit Dallas. Zijn eerste seizoen zou persoonlijk nog geen succes zijn, maar vanaf 1999-2000 zou hij de sterspeler zijn van de Mavericks.

Voordat Nowitzki gedraft werd hadden de Mavericks nog niet veel succes gekend. Nadat de club in 1978 opgericht werd, wonnen de Mavericks één keer de Southwest divisie. Echter zou het daar tot 2007 bij blijven.

Nowitzki speelde sinds 2001 samen met Steve Nash en Michael Finley en langzamerhand begon de ploeg beter en beter te worden. In 2001 eindigden de Mavericks eindelijk weer eens met meer dan 50 zeges (53-29). Het zou de eerste playoff-afspraak zijn in 11 jaar. De Mavericks werden dat jaar dan wel uitgeschakeld door de Spurs, maar het betekende wel het begin van een succesvolle periode.

OPBOUWEN

In 2002-2003 braken de Mavericks echt door. Met een 60-22 record, onder leiding van een ontketende Dirk Nowitzki, bereikten de Mavericks eindelijk weer eens de conference finals. Nowitzki raakte echter geblesseerd in die serie (vs de Spurs), waarna de Mavericks kansloos waren.

Een jaar later was het na de eerste ronde alweer gedaan, ondanks dat de offense van de Mavericks nog steeds geroemd werd. Toen Nash vervolgens vertrok, begon ook de style te veranderen. Dit was allemaal onderdeel van de ontwikkeling van de Mavericks. Toch ging het in 2004-2005 weer fout in de tweede ronde.

In 2005-2006 stonden de Mavericks onder leiding van Nowitzki dan eindelijk voor het eerst in de NBA Finals. Steve Nash en de Suns werden verslagen in de conference finals, maar de eerder genoemde Miami Heat waren dat jaar onder leiding van Dwyane Wade met 4-2 te sterk.

EINDELIJK SUCCES

In 2006-2007 won Dirk Nowitzki zijn eerste en enige NBA MVP-award, maar de Mavericks werden in de eerste ronde verrast door de Golden State Warriors. Toen in 2007 Jason Kidd terugkeerde begon het succes pas echt. Ondanks zijn komst bleven de Mavericks niet succesvol in de play-offs. In 2009-2010 wonnen de Mavericks hun derde divisie-kampioenschap, maar weer was het voor de Mavericks al vroeg in de play-offs afgelopen.

In 2010-2011 was het dan eindelijk raak. Na opnieuw een succesvol regulier seizoen waren de Mavericks met Nowitzki eindelijk succesvol in de play-offs. In de NBA Finals namen de Mavericks het, net zoals in 2006, op tegen de Heat. Het eerste seizoen van de Big Three in Miami werd verpest door Dirk Nowitzki en de Dallas Mavericks. De Mavericks wonnen met 4-2 en veroverde zo hun eerste titel.

MINDERE JAREN

Ondanks dat er tussen 2013 en 2016 nog wel een ticket naar de play-offs werd geboekt, werd dit succes door de Mavericks nooit meer herhaalt. Het zouden tussen 2011 en 2019 vooral jaren worden waarin de ploeg uit Dallas niet de play-offs zou halen en onderin de NBA te vinden was.

Nowitzki zou uiteindelijk 11 keer een All-Star en All-NBA’er worden, maar er had qua prijzen voor Nowitzki veel meer ingezeten. Dat de Mavericks elk seizoen weer in de play-offs faalden is hier oorzaak van. Toch zal Nowitzki bekend staan als de beste Europese basketbalspeler ooit en zal ook hij zonder enige twijfel een Hall of Famer worden.

(Top/Cover Photo: Kevin Jairaj/USA TODAY Sports)

Ook leuk om te lezen