Sport Amerika volgt het olympisch basketbaltoernooi op de voet. Recaps, nieuwtjes en natuurlijk andere, wat meer irrelevante, zaken. Tot en met de finale lees je alles in het olympisch dagboek. Dag 14: Dwight steelt spotlight.
Het was de dag van twee olympische halve finales. Ja, Team USA won. En ja, Spanje is zowaar de tegenstander. Gezien de eerdere magere prestaties leek een finaleplaats een brug te ver voor de Spanjaarden. Niet dus. Zilver is ook mooi. Maar eigenijk niemand die daar aan het einde van de dag nog om maalde.
Eerlijk gezegd duren de Olympische Spelen precies een weekend te lang. Volgens mij denken die jongens van Team USA er ook zo over. Tegen Argentinië leken de Amerikanen het wel te geloven. Beetje ballen, even tien minuutjes aanzetten, en hop, weer een zege. Er is geen aardigheid aan. Teveel talent, teveel kwaliteit, teveel ervaring, teveel alles. Er is geen team dat echt partij kan bieden. Natuurlijk zullen de Spanjaarden alles geven, maar die gaan natuurlijk niet winnen.
Anyways, niemand die dat nog echt interesseert. Zondag aan het eind van de dag even een blik op teletekst ‘Basketballers VS veroveren goud’ en we weten voldoende. Nee, het was donderdag Dwight Howard Time. Nu is het de laatste wel vaker Dwight Howard Time geweest, maar deze keer was het meer dan terecht. In een op het eerste oog uiterst slechte deal stuurde Orlando Magic hun beste speler sinds Shaquille O’Neal naar de Lakers, voor…voor wat eigenlijk? Een paar picks die niet top zijn en een paar spelers die ze geen stap verder gaan helpen.
De Lakers krijgen Howard, de 76ers hebben Andrew Bynum en de Nuggets zijn blij met de komst van Andre Iguodala. Terecht. Dat zijn stuk voor stuk goede deals. Pau Gasol zal na de verloren finale tegen teamgenoot Kobe Bryant misschien even treuren, maar niet veel later lachend met diezelfde Kobe het veld in LA betreden in de wetenschap dat de Lakers weer écht mee gaan spelen om de titel. De Magic gaan nog heel lang spijt hebben van deze deal.
Vooruit, nog even een paar statistieken van Team USA. Ter afsluiting. James is met zijn achttien punten tegen Argentinië nog 27 punten verwijderd van de olympische all-time Amerikaanse topscorer David Robinson. De cijfergekke Amerikanen hebben de productiviteit van Carmelo Anthony doorgerekend naar score per 48 minuten, ruim 48 punten maakt ‘Melo dan. In zijn loopbaan kwam hij nooit hoger dan 36 punten. Redelijk effectief dus.
Gemiddeld scoren de Amerikanen 116,7 punten (net achter het Dream Team ’92 dat op 117,3 uitkwam) en hebben hun zeven wedstrijden op de Spelen met een verschil van gemiddeld 35,7 punten gewonnen. Na zondag is het nog 72 dagen tot het seizoensopeners in de NBA: Dallas Mavericks op bezoek bij Los Angeles Lakers heeft sinds de komst van Dwight Howard een hele andere lading gekregen.
Lees hier het olympisch dagboek van gisteren: Adieu, sterren van NBA.
Reacties