Oklahoma City Thunder: the team to beat

Door

 

Een volgepropt en verkort seizoen een probleem? Niet voor de Oklahoma City Thunder. De ploeg van sterspeler Kevin Durant boekte afgelopen zondag tegen de San Antonio Spurs (108-96) de derde overwinning in drie dagen tijd. De Thunder zijn duidelijk de beste ploeg in het westen en, daar durf ik mijn geld op in te zetten, gaan tegen de Miami Heat spelen in de NBA Finals. Tijd voor een breakdown.

Om maar direct te beginnen met het treurige nieuws. Back-up point guard Eric Maynor heeft een zware knieblessure opgelopen, moet een operatie ondergaan en zal het hele seizoen niet meer in actie komen. Een aderlating voor de Thunder, want Maynor is een belangrijk onderdeel van the second unit. Eén van de redenen waarom de Thunder in mijn ogen de te kloppen ploeg is: diepte van de bank. Reggie Jackson nam de rol van Maynor over tegen de Spurs, scoorde 11 punten en deelde 4 assists uit vanaf de bank.

De ploeg draait natuurlijk om de twee vedettes, Durant en Russel Westbrook. Beide heren zijn absoluut geen vrienden van elkaar, kwamen dan ook in botsing tijdens de derde wedstrijd van het seizoen tegen de Memphis Grizzlies. Westbrook baalde van een spelsituatie waarin hij vond dat teamgenoot Thabo Selfolosha ‘the fucking ball’ had moeten schieten. De spelverdeler ging er tijdens de time-out maar over door, Durant bemoeide zich ermee en vervolgens waren de twee verwikkeld in een scheldkanonnade.

Toch respecteren Durant en Westbrook elkaar als basketbalspeler. KD is een echte afmaker en heeft dit seizoen al een paar keer laten zien dat hij de nieuwe Mister Clutch is. Zijn driepunter in de laatste seconden voor de zege tegen de Dallas Mavericks en zijn jumper voor de overwinning tegen de Houston Rockets. Durant is goed voor 25.7 punten, 3.5 assists en 6.5 rebounds per wedstrijd en schiet bijna vijftig procent van het veld. Westbrook kan hier niet aan tippen, maar is 1-op-1 of in de break niet te stoppen.

Serge Ibaka kun je ook wel de anonieme speler in de starting lineup noemen. Hij valt misschien niet zo op als Durant en Westbrook, maar mede dankzij zijn verdedigende kwaliteiten heeft Oklahoma een 8-2 record. Ibaka is goed voor 7.5 punten, 6.1 rebounds en 2.2 blocks (zijn specialiteit) per wedstrijd. Iblocka is dan ook een fantastische nickname voor deze 22-jarige forward. Naast hem profiteren de Thunder van de twee grote mannen onder het bord, Kendrick Perkins en Nick Collison.

Perk oogt fitter en sneller dan in zijn periode bij de Boston Celtics en heeft de ploeg een ‘over mijn lijk mentaliteit’ gegeven die ze een jaar geleden miste in de postseason. Collison, in bezit van de mooiste profielfoto van alle twitterende basketballers, is de ideale big man vanaf de bank als de starters rust moeten pakken in dit volle seizoen. De 31-jarige Collison was tegen de Spurs goed voor 12 punten en 10 rebounds.

Tot slot de man met de mooiste baard in de NBA: James Harden. Pak een pen en schrijf alvast maar op, James Harden wint dit jaar The Sixth Man Award. Harden is goed voor 17.8 punten, 3.7 assists en 4.7 rebounds vanaf de bank, een dikke verbetering ten opzichte van een jaar geleden. Harden heeft een aardig schot, kan steals pakken en beschikt over een prachtige inside game. Blake Griffin noemde hem tijdens the lockout dan ook niet voor niets de beste speler in de pick-up games.

Foto: wikimedia commons.

 

Ook leuk om te lezen