COLUMN: Er is hoop voor gevallen engel Shabazz Muhammad

Door

UCLA v Arizona State

Ooit was hij het grootste aanstormende baskebaltalent in de Verenigde Staten. Een teleurstellend seizoen bij UCLA, zowel op als naast het basketbalterrein, maakten van Shabazz Muhammed plots een typisch geval van een talent met een slecht karakter. In zijn tweede seizoen bij de Minnesota Timberwolves toont de wing echter dat er hoop is.

Hoops met Tourette

Shabazz Muhammad groeide op in een sportieve familie. Zijn vader speelde vier jaar op de point guard bij de USC Trojans, terwijl zijn moeder actief was in zowel basketball als atletiek bij Long Beach State. Broer Rashad koos ook voor hoops, terwijl zuster Asia wel wat zag in tennis. En oom Stephone speelde negen jaar in de NFL. Opvallend: Shabazz kreeg al op zijn zesde te maken met het syndroom van Gilles de la Tourette.

Dat weerhield Muhammad niet om te gaan basketballen. Hij koos voor de prestigieuze Bishop Gorman High School in Nevada, waar hij als freshman uitzonderlijk het team haalde. Tegen zijn laatste jaar was Muhammad goed voor gemiddeld 25 punten en bijna acht rebounds. Hij werd bovendien verkozen tot MVP van de McDonalds All-American game (21 punten en zes rebounds) en co-MVP van de Jordan Brand Classic.

En toen begonnen de problemen…

Muhammad werd aanzien als één van de grootste talenten van zijn generatie. Volgens sommigen was hij zelfs een “once in a lifetime talent”. Shabazz kon drie kanten uit: Duke, Kentucky of UCLA. Hij koos uiteindelijk voor UCLA, de universiteit van zijn thuisstaat California. Nog voor het seizoen begon, werd Muhammad geschorst door de NCAA. Reden: de familie Muhammad zou geld ontvangen hebben van ene Benjamin Lincoln om enkele onofficiële universiteitsbezoeken te brengen. Shabazz’ vader zou later 37 maanden cel krijgen voor het aangaan van een lening , met zijn zoons verdiensten in de NBA in het achterhoofd…terwijl die nog in college speelde.

Na een schorsing van drie wedstrijden mocht Shabazz eindelijk zijn gang gaan voor de Bruins. Hij leidde zijn team in scoring met achttien punten gemiddeld. Inclusief vijf rebounds, een FG% van 44,3 en een 3P% van 37,7. Niet bepaald slecht voor een freshman, maar niet de verwachte statistieken voor een speler van zijn kaliber. Bovendien kreeg hij nu echt alle spotlights op zich en die zagen een wingspeler die te zwaar, egoïstisch en defensief zwak was. Daarbovenop kwam uit dat Muhammad eigenlijk een jaar ouder was dan eerst gedacht, namelijk geboren in 1992 in plaats van 1993…

Van zero naar…?

Muhammad stelde zich kandidaat voor de NBA draft en werd als veertiende gekozen door de Utah Jazz, maar meteen verhandeld met Gorgui Dieng naar de Minnesota Timberwolves voor Trey Burke. Hij had zijn imago al niet mee, en toch slaagde Shabazz erin om er nog een schepje bovenop te doen. Hij werd namelijk huiswaarts gestuurd tijdens het Rookie Transition Program omdat hij dames had uitgenodigd op zijn hotelkamer. En nee, ook zijn Summer League werd geen succes met amper negen punten en twee rebounds gemiddeld.

Dat Muhammad nauwelijks 37 wedstrijden speelde in zijn eerste seizoen in Minnesota was dan ook geen verrassing. Hij werd zelfs even naar de D-League gestuurd. Shabazz leek de Darius Miles van zijn generatie te worden: een verloren talent. Tot hij deze zomer onder leiding van een Navy SEAL trainer bijna vijftien kilogram afviel. “Dit is de beste vorm waarin ik me ooit gevoeld heb”, zei Muhammad tegen FOX Sports.

Tot nu toe tekent Muhammad gemiddeld voor acht punten en drie rebounds. Niet opvallend maar Shabazz speelt dubbel zoveel minuten en mocht zelfs al twee keer starten voor de T-Wolves. Hij scoorde al vier keer in de dubbele punten, evenveel als vorig seizoen. Zal Shabazz Muhammad ooit de grote ster worden die nagenoeg iedereen in hem leek te zijn als tiener? Waarschijnlijk niet. Maar met zijn slankere lichaam, juiste mentaliteit, correcte leeftijd en aangepaste verwachtingen is zijn kans op overleving in de NBA al een heel stuk groter.

http://youtu.be/Y7uV8pA1AUo

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen