Oakland Athletics dreigen play-offs te missen

Door

Oakland Athletics v Chicago White Sox

De Oakland Athletics verloren gisteren tegen de Chicago White Sox (4-5) alweer voor de negende keer in de laatste elf wedstrijden. Hoewel de A’s nog steeds eerste staan in de American League als het gaat om een Wild Card wordt het gat wel steeds kleiner. De voorsprong op de Detroit Tigers bedraagt nog maar anderhalve wedstrijd en dus dreigt een rampscenario.

Wild Card Standings AL

De stand als het gaat om de Wild Card in de American League (Bron: MLB.com)

De Athletics gingen, met een record van 59-36, als beste team in de Major League de All-Star break in. Het team speelde goed en er leek geen vuiltje aan de lucht te zijn.

Versterkingen
Daarnaast versterkten de A’s zich in juli met namen als Jeff Samardzija en Jon Lester en leek het erop dat het team serieus mee ging doen in de strijd om een plek in de World Series. Precies een maand geleden stond Oakland dan ook nog steeds eerste in de Major League met 72 overwinningen en maar 44 nederlagen. Echter vanaf dat moment ging het snel bergafwaarts. Van de laatste 27 wedstrijden verloren zij er negentien(!).

Los Angeles Angels
Ook werden zij vier keer achter elkaar verslagen door de Los Angeles Angels, de concurrent in de divisie. Op dit moment hebben de Angels de leiding in de American League West. Het gat met de Athletics is inmiddels al acht wedstrijden. Volgens MLB.com is de kans dat Oakland de divisie nog wint 0,4 procent. Een Wild Card lijkt dus de enige mogelijkheid op dit moment om nog naar de play-offs te gaan.

Problemen na de All-Star break
De A’s hebben na de All-Star break erg veel problemen met het scoren van runs. Van alle teams in de MLB staan ze op de twaalfde plaats achter bijvoorbeeld teams als de Philadelphia Phillies en Colorado Rockies, twee teams die op de laatste plaats staan in hun divisie.

Verder noteren ze één van de slechtste slaggemiddelden in de league met .236. Opvallend is dat Coco Crisp de beste hitter is met maar .260. Het lage slaggemiddelde zie je natuurlijk terug in het aantal hits. De A’s hebben na de break maar 379 hits en staan daarmee op de 26ste plaats.

Pitching
Ook de pitching is minder geworden. De A’s noteerden voor de All-Star break nog een ERA van 3.09. Hiermee stonden zij tweede achter de Washington Nationals (3.08). Op dit moment is het ERA al opgelopen tot 3.72. Vooral startende werper Scott Kazmir heeft veel problemen na de break. Zijn ERA was voor de break 2.38. Na de break noteert hij een ERA van 5.96(!).

Ook Sonny Gray speelt de afgelopen weken matig tot slecht. Sinds 1 augustus verloor hij vijf van zijn acht wedstrijden. Zijn ERA ging van 2.59 naar 3.22. Bij de 24-jarige Gray zou het kunnen liggen aan vermoeidheid. De vraag is dus of de A’s er goed aan doen om hem wat rust te geven, zodat hij in de play-offs er weer kan staan.

Lichtpuntjes
Natuurlijk gaan er niet alleen maar dingen slecht bij de A’s op dit moment. Jon Lester speelt bij de Athletics bijna net zo goed als bij de Boston Red Sox eerder dit seizoen. Lester noteert sinds zijn komst een ERA van 2.59. Bij de Red Sox was dit 2.52.

Ook Josh Donaldson is bezig aan een fantastisch seizoen. De derde honkman staat tweede als het gaat om Wins Above Replacement (WAR) met 6.8. Hij noteert daarnaast 83 runs, 26 homeruns, 89 RBI en een slaggemiddelde van .251.

WAR 9 september MLB

Donaldson staat tweede in de American League als het gaat om WAR

Historische ineenstorting
Mochten de A’s er ook daadwerkelijk niet in slagen om de play-offs te halen, dan zijn zij het eerste team sinds de invoering van de Wild Card dat dit doel niet bereikt, nadat zij het beste record in de Major League hadden tijdens de All-Star break. Daarnaast haalden alle teams die tijdens de break op de eerste plaats stonden altijd 95 overwinningen. De kans dat de A’s dat dit jaar gaan halen is erg klein. Op dit moment hebben zij er tachtig.

All Star break teams 95 wins

Overzicht van teams die eerste stonden tijdens de All-Star break (Bron: espn.go.com)

Programma
Oakland speelt dit seizoen nog negentien wedstrijden. Hiervan spelen zij er zeven tegen de Texas Rangers en drie tegen de Chicago White Sox, Seattle Mariners, Philadelphia Phillies en Los Angeles Angels. Vooral de wedstrijden tegen de Mariners zijn belangrijk. Zij vormen namelijk een directe bedreiging voor de positie van de A’s.

National League
Ook in de National League is er een vergelijkbare situatie. De Milwaukee Brewers waren voor de All-Star break één van de beste teams. Echter van de laatste tien wedstrijden gingen er negen verloren en op dit moment staan zij op de derde plaats in de National League Central. De achterstand op de St. Louis Cardinals bedraagt al zes wedstrijden. De Brewers hebben daarnaast ook geen record dat recht geeft op een Wild Card. Op dit moment zijn dat de San Francisco Giants en de Pittsburgh Pirates.

NL Wild Card Standings

De stand als het gaat om de Wild Card in de National League (Bron: MLB.com)

Lees hier meer over andere voorbeelden van meltdowns en hot streaks uit de geschiedenis van de Major League.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen