NLDS: Grand Slam Kendrick doet Dodgers de das om

Door

Waar de beslissingswedstrijd in de andere NLDS al na een halve inning beslist was, hadden de Washington Nationals en de Los Angeles Dodgers in hun Game 5 zelfs extra innings nodig. Daarin trokken de bezoekers dankzij een homerun van Howie Kendrick aan het langste eind. Nu mogen de Nats zich gaan opmaken voor een NLCS tegen de St. Louis Cardinals.VROEGE VOORSPRONG

De Dodgers waren nog wel zo goed begonnen. Openingsslagman Joc Pederson leek de thuisploeg meteen op een voorsprong te zetten, toen zijn bal in het linksveld verdween. De bal was echter niet over, maar door het hek gegaan. Pederson moest daarom na een korte review terug naar het tweede honk met een ground rule double. Het zou slechts uitstel blijken te zijn. Max Muncy, de volgende slagman, sloeg de bal daadwerkelijk het veld uit. Omdat Kike Hernandez nauwelijks een inning later dat kunstje herhaalde, beschikte de thuisploeg al vroeg over een comfortabele 3-0 voorsprong.

STRASBURG V. BUEHLER

De vier innings daarna wist Stephen Strasburg de slagploeg van de Dodgers van het scoren te houden. Zijn opponent Walker Buehler was echter nog dominanter. Pas in de 6e inning kwam het eerste punt van de Nats op het scorebord. Niet geheel verrassend waren het Anthony Rendon en Juan Soto die hiervoor verantwoordelijk waren. Rendon opende de inning met een tweehonkslag en kon binnenkomen op een single van zijn maatje Soto. Howie Kendrick en Soto sneuvelden vervolgens in een dubbelspel, waarna een strikeout voor Ryan Zimmerman genoeg was om een einde te maken aan de inning.

KERSHAW

Nadat Buehler in de daaropvolgende inning met een geraakt werper en een vier wijd het gelijkmakende punt op de honken had laten komen, besloot manager Dave Roberts hem te vervangen. Niet setup man Kenta Maeda mocht de inning afmaken, maar Roberts besloot Clayton Kershaw de bal te geven. De ace maakte met drie opeenvolgende strikes op Adam Eaton een einde aan de inning.

Een slagbeurt later zou de keuze van Roberts er een stuk minder succesvol uitzien. Weer waren het Rendon en Soto die voor de bezoekers doorkwamen. Back-to-back homeruns van de twee sluggers brachten de stand gelijk. Na de homer van Soto haalde Roberts alsnog zijn pitcher van de heuvel. Het zou niet de laatste ongelukkige keuze van de manager zijn deze wedstrijd.

JOE KELLY

De tweede miscue van Roberts volgde in de tiende inning. Nadat reliever Joe Kelly een prima inning had afgeleverd in de negende, mocht hij tegen de verwachting in ook de volgende blijven staan. Het was bijna twee maanden geleden dat de pitcher meer dan een inning voor zijn rekening had genomen. Vannacht bleek die tweede slagbeurt er teveel aan te zijn. Terwijl Kenley Jansen in de bullpen bleef, miste Kelly viermaal de plaat en mocht Eaton naar het eerste honk.

Nadat Rendon volgde met een double en Soto opzettelijk vier wijd had gekregen, kwam Kendrick aan slag met de honken vol. In plaats van zijn duidelijk kwetsbare reliever te vervangen, liet Roberts Kelly het duel aangaan met Kendrick. De hoop was erop gericht dat een ground ball van Kendrick zou resulteren in een volgend dubbelspel. Deze klap van Kendrick ging echter alles behalve over de grond. Cody Bellinger kon slechts toezien hoe de bal in het publiek achter hem verdween.

IT’S ALL OVER

Zelfs na de homerun van Kendrick mocht Kelly blijven staan. Pas nadat Yon Gomes voor de derde hit van de slagbeurt had gezorgd, mocht Jansen alsnog de schade komen beperken. Daar slaagde de Curacaoënaar in, maar het kwaad was al lang en breed geschied. Voor de gelijkmakende inning werd closer Sean Doolittle van stal gehaald. Met een 1-2-3 inning maakte hij een einde aan de Dodgers’ droom op een derde National League Title.

WHAT’S NEXT?

Vanaf vrijdagnacht nemen de Washington Nationals het dus in de National League Champions Series op tegen de St. Louis Cardinals. De eerste bal van Game 1 zal om 2:08 uur Nederlandse tijd gegooid worden.

Na drie teleurstellend verlopen playoffs zou dit voor de Los Angeles Dodgers wel eens het einde kunnen betekenen van het Dave Roberts-tijdperk.

Coverfoto: Harry How/Getty Images

Ook leuk om te lezen