Nieuwe coach gaat op ijshockeytoer bij Raptors

Door

De Toronto Raptors hebben een nieuwe hoofdcoach. Dwane Casey verlaat het kampioensnest in Dallas om de opvolger van Jay Triano te worden.Zijn grootste taak is de defensie op orde te brengen van de enige NBA-franchise in Canada. Onder leiding van de Canadees Triano was dat echt de achilleshiel. De man die drie jaar hoofdcoach was in Toronto eindigde met een teleurstellend record van 87-142. Geen enkele keer reikten zij tot de playoffs.

Casey moet aansluiting zien te krijgen met de postseason-kandidaten. Defense is daarbij de magische toverspreuk. En zoals dat hoort bij dit Noord-Amerikaanse land laat de 54-jarige zich hierbij leiden door ijshockey. In zijn visie zullen de Raptors onder meer gaan forechecken in de kop van de bucket en hun opponenten fysiek laten weten dat ze er zijn.

,,Ik weet niet veel van ijshockey, maar ik ga het leren”, verklaarde de man die begin vorige week nog als assistent van Rick Carlisle de titel pakte met de Mavericks. ,,We willen hard spelen en de tegenstander laten voelen dat we er zijn als ze proberen te penetreren. Het is een mindset. Die neiging moet je hebben als mensen jouw paint ingaan.”

Helemaal nieuw is deze ijshockeybenadering niet voor Casey. In Dallas hebben ze die manier van verdedigen op video bestudeerd en gebruikt in de NBA Finals tegen Miami Heat, zo liet de nieuwe Raptor weten. ,,We vonden dat we de series te slap begonnen waren. Het heeft bij ons duidelijk de toon gezet”, concludeerde hij tevreden.

Wat de ploeg uit Toronto mist, is een defensieve identiteit. Daar gaat de voormalige coach van de Minnesota Bucks –van juni 2005 tot januari 2007 – hard aan werken. ,,Op dat vlak word ik echt een control freak. Aanvallend gezien zal ik mijn spelers vertrouwen en ze de vrijheid geven.”

Bij zijn voormalige werkgever geen greintje wrok, zoals dat nog wel eens wil gebeuren als iemand weggaat. Sterker nog; zijn ex-baas, Rick Carlisle, deed vlak na het feestgedruis hoogstpersoonlijk een goed woordje voor Casey bij general manager Bryan Colangelo.

,,Carlisle zei aan de telefoon: ‘Bryan, ik wil weten wat ervoor nodig is om Dwane die baan in Toronto te geven. Voor hem en jou is dit de juiste keuze. Dit moet je goed in overweging nemen’.” Zo meldde de GM zelf.

Het aanstellen van de Mavs-assistent en vooral zijn defensieve opdracht spraken DeMar DeRozan aan. ,,Ik denk absoluut dat iedereen meegaat in zijn verhaal. We zijn een jong team, dat verdedigend een hele hoop schade kan aanrichten”, waren de woorden van de jonge guard.

Foto: thestar.com

Ook leuk om te lezen