NBA 2013-2014 preview: LBJ, KD & nieuw bloed in MVP Race

Door

bannermvpDe NBA staat op het punt van beginnen en op SportAmerika volgen we voor het derde seizoen op rij de race om de meest begeerde individuele prijs van het seizoen: de Maurice Podoloff Trophy. Oftewel de award voor de meest waardevolle speler. Al twee jaar lang is de strijd om de award een strijd tussen LeBron James en Kevin Durant. Althans, Durant probeert van alles en op James staat uiteindelijk geen maat.

Dat het gevecht om de trofee vrij eentonig is, bleek wel uit de bijna unanieme keus voor LeBron als MVP.  Gary Washburn van de Boston Globe had echt een reden verzonnen om James niet op de eerste plaats te zetten (lees hier waarom hij Melo -of all people- op de eerste plek zette). Hij was de enige.

De Race was de afgelopen jaren dus niet zo boeiend? Nee, niet echt. Gaat de Race dit jaar dan leuker worden. Mwah, niet echt. Kijkend naar de geschiedenis is duidelijk dat James dit jaar niet ineens veel minder gaat zijn dan afgelopen seizoen. Sterker nog, de kans is vele malen groter dat hij dit seizoen zichzelf naar een nog hoger niveau weet te tillen. Zo werkt dat met de echte grote basketballers rond hun 29e, 30e. Die worden niet slechter. Helaas KD. Nog even geduld.

Toch zijn er genoeg interessente nieuwe gezichten te zien in de Race. Jongens als Paul Pierce, Dwyane Wade en Kobe Bryant hebben hun abonnement op de top tien langzaam verloren. Daarvoor in de plaats zien we nu James Harden, Kyrie Irving en Paul George. Met in hun kielzog Stephen Curry en Kawhi Leonard. Vers bloed.

Dit jaar gaan we de Race net even anders aanpakken. Om het interessanter te houden, stellen we elke week een top tien samen op basis van de prestaties van de spelers in die week. De nummer 1 krijgt tien punten, de nummer twee negen punten enz. De speler die in april de meeste punten heeft verzameld wint de SportAmerika MVP Race.

Na vorig jaar KD op één te hebben gezet, ga ik dit jaar op safe. LeBron kan straks beeldje nummer vijf op de schoorsteenmantel zetten. Dan de eerste top tien, om het seizoen mee te starten.

Dallas Mavericks v Miami Heat1. LeBron James (Miami Heat)

Er kan er maar één de beste zijn. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Het houdt een keer op voor James, maar niet dit seizoen. Nummer vijf in zes jaar. Wow!

2. Kevin Durant (Oklahoma City Thunder)

De Joop Zoetemelk van de NBA. Sorry, Kevin. Get Used To It.

3. Chris Paul (Los Angeles Clippers)

Zoveel wapens hebben de Clippers, dat het bijna onmogelijk is voor Paul om dit jaar niet uit te blinken. De belangrijkste toevoeging voor de Clips zit op de bank in de persoon van coach Doc Rivers en Paul is klaar voor de Finals.

4. James Harden (Houston Rockets)

Oh, oh, oh. OKC wat hebben jullie gedaan. De beste shooting guard van de league zo ongeveer voor niks weg laten gaan. Een paar miljoen bespaard, maar een kans om historie te schrijven verloren. Harden is een legitieme 25-5-5 speler en daarvan zijn er maar heeeeeel weinig in de NBA.

Toronto Raptors v Cleveland Cavaliers5. Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers)

Mis geen wedstrijd van de Cavs dit seizoen. Irving is de Real Deal en echt, een genot om naar te kijken. Onnavolgbaar, ongenaakbaar, oncontroleerbaar. Heerlijke speler. Brengt de Cavs terug naar het land van de play-offs.

6. Tony Parker (San Antonio Spurs)

De meest constante en betrouwbare guard in de league. Hij heeft geen fijn schot, maar is onstopbaar op weg naar de basket. De Spurs komen zover als hij ze brengt, met een afgetakelde Ginobili en weer een jaar oudere Tim Duncan.

7. Derrick Rose (Chicago Bulls)

Rose op plek zeven, maar het kan ook plek drie of twee zijn. Na ruim een jaar afwezigheid zal deze MVP Race niet teveel druk op de schouders leggen van D-Rose.

8. Carmelo Anthony (New York Knicks)

Hij is toch de regerend topscorer van de NBA. De enige reden dat hij hier staat. Eendimensionale speler, dat was hij, is hij en zal hij altijd zijn.

9. Kevin Love (Minnesota Timberwolves)

Love gaat dit seizoen eindelijk de belofte van de Timberwolves inlossen. Mits hij fit blijft. Drie seizoenen op rij is toch teveel van het goede? Love is een van de meest getalenteerde spelers in de league. K-Love gaat met een monsterjaar de Wolves een play-offticket bezorgen.

10. Paul George (Indiana Pacers)

De Pacers hebben zich versterkt, bestuurlijk (Larry Legend) en de bank (Scola, Watson en Copeland), maar de belangrijkste versterking moet George zijn. Vorig jaar in de play-offs tegen Miami zette hij de eerste stappen naar sterrendom, nu is het zijn time to shine!

Eervolle vermeldingen:

Oklahoma City Thunder v Miami Heat - Game FourRussell Westbrook (Oklahoma City Thunder): Nog op zijn minst zes weken uitgeschakeld en wie weet op welk niveau hij terugkomt. Nee, dit is niet het jaar van RW; en dus ook niet van OKC

Rajon Rondo (Boston Celtics): Veel fijne plays, gegarandeerd. Maar ss Rondo een leider? Aan wie moet Rondo zijn assists geven? En is die jumper nu eindelijk verbeterd. Te veel vragen voor een plek bij de tien bestesn.

Stephen Curry (Golden State Warriors): Heerlijke drietjes, heerlijk team, maar overall -nog- niet goed genoeg voor een top 10 notering.  Wel in staat om er af en toe met de weekprijs vandoor te gaan.

Kahwi Leonard (San Antonio Spurs): De nieuwe All-Star van de Spurs. Voorlopig nog in rangorde achter Parker en ook nog Duncan, maar dat zou dit seizoen zomaar kunnen veranderen. Alleskunner. James-stopper.

Heb je een opmerking over de rankings, ben je het er mee eens, of juist niet. Laat je mening horen op @jwzsportam.

1 Reactie
  1. Joost 9 jaar ago

    Ik denk dat er toch wel een kans bestaat voor KD. Als hij zijn score op peil houdt en er extra assists aan kan toevoegen vind ik hem waardevoller dan Lbj. Sowieso vind ik het van KD knapper hoe hij speelt. Met zo’n groot lichaam op sf en zo’n controle hebben over zijn bewegingen. Dat is ongekend. Maar miss komt dat ook doordat ik fan van hem ben;)

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen