NHL weekly: slechte gok in LA, weer een goede rookie voor Canucks

Door
Ilya Kovalchuk in betere tijden. De Rus is in LA op een zijspoor beland. (photo: Sean M. Haffey/Getty Images)

Deze week aandacht voor het huwelijk tussen Ilya Kovalchuk en de LA Kings. Dit lijkt al na ruim een jaar op de klippen te lopen. De Russische veteraan kan niet meer brengen wat er van hem werd verwacht en de Kings zijn op ‘m uitgekeken. Quinn Hughes komt net kijken en de Vancouver Canucks zijn maar wat blij met hun rookie. De oudere broer van Jack is samen met zijn club goed aan deze jaargang begonnen. Daarnaast komen we onder meer Jack Eichel en Connor McDavid tegen in de Top 5 en is er het nodige nieuws.


LA GOKT EN VERLIEST


De Los Angeles Kings zochten scorend vermogen en kwamen vorig seizoen uit bij Ilya Kovalchuk. De Ilya Kovalchuk inderdaad die in 2013-2014 de NHL achter zich liet voor een avontuur in de KHL. Daar scoorde de Rus er in dienst van St. Petersburg ook lustig op los. Tussen 2016 en 2018 was Kovy in 113 wedstrijden goed voor 63 goals. Een gemiddelde dat deed denken aan zijn hoogtijdagen in de NHL. Al voor z’n 25e verjaardag had Kovalchuk, toen in dienst van de Atlanta Trashers, twee seizoenen achter zijn naam met 52 goals.

In 2018 had Kovalchuk wel oren naar een terugkeer in de NHL en een aantal teams informeerden bij z’n zaakwaarnemer. Onder meer de San Jose Sharks haakten af toen ze het prijskaartje vernamen, maar een concurrent in de Pacific hapte wel toe. Aan de zijde van onder meer Anze Kopitar en Drew Doughty keerde Ilya Kovalchuk terug op het allerhoogste niveau. Geen moment schoot er door zijn hoofd dat hij daar misschien niet meer geschikt voor was. En ook in LA kenden ze geen twijfels. De Kings gaven Kovalchuk een driejarig contract met een jaarsalaris van ruim 6 miljoen dollar. We kunnen hier een hoop clichés op loslaten. Nooit geschoten is altijd mis en het was het proberen waard. Ruim 13 maanden na z’n eerste wedstrijd voor de Kings weten we dat het weggegooid geld is.

EEN GROTE TELEURSTELLING

Wat cijfers betreft, was zijn eerste seizoen helemaal nog niet zo heel slecht. Met 16 goals en 34 punten eindigde hij als vierde op de topscorerslijst van de Kings. Anze Kopitar stond met 22 goals en 60 punten bovenaan dat lijstje overigens. De Sloveen was echter wel captain van een ploeg die met 71 punten troosteloos onderaan eindigde in toch al niet bijster sterke Pacific. Onder Todd McLellan moest het dit jaar allemaal anders. Eén van de eerste én belangrijkste opdrachten van de nieuwe coach was om Kovalchuk weer aan het scoren te krijgen. Met 2 goals en 4 assists in de eerste vier wedstrijden leek hem dit zowaar te lukken. Kovy speelde daarna nog 13 wedstrijden, maar kwam daarin niet verder dan één schamel doelpuntje en twee assists.

Vorige week kwam het hoge woord eruit. Kovalchuk kreeg te horen dat hij voorlopig een healthy scratch zou zijn en dat hij in principe thuis kon blijven op wedstrijddagen. Aan de trainingen mocht hij dan nog wel meedoen. Toeval of niet, maar de Kings wonnen hun eerste twee wedstrijden zonder de Rus. Eerst werd Minnesota met 3-1 verslagen en een paar dagen later volgde een 3-2 zege op de Red Wings. Geen hoogvliegers, maar de punten tellen.

OP DE GOEDE WEG?

De Kings hebben nog een erg lange weg te gaan om weer een serieuze contender te worden, maar het passeren van Kovalchuk lijkt toch iets met de ploeg gedaan te hebben. Afgelopen zaterdag was LA thuis met 4-3 te sterk voor de Golden Knights. Vegas mocht dan niet in de allerbeste vorm steken (ze verloren hun vijfde op rij), maar toch is het een knappe prestatie van de Kings. Ze kregen zelfs hulp uit Rusland, maar deze speler luisterde niet naar de naam Kovalchuk. Nikholai Prokhorkin maakte 27 oktober zijn debuut in de NHL en in z’n vijfde duel (en de 100e voor ploeggenoot Jeff Carter) mocht hij z’n eerste goal vieren. De Kings boekten hun derde zege op rij, maar in de stand hielp het hen niets. Ze zijn nog altijd veroordeeld tot een plek in de kelder.

Met McLellan als coach heeft de organisatie een nieuwe weg ingeslagen. Zo lijkt het althans. Ze vertrouwen niet langer alleen maar op de oudjes, maar passen ook jeugd in. Met name de lijn met Carl Grundstrom (21), Blake Lizotte (21) en Austin wagner (22) is erg jong. Dat dit alles niet gepaard gaat met goede resultaten lijken ze even voor lief te nemen. Hun bescheiden 3-game winning streak eindigde maandag in Arizona, waar de Coyotes met 3-0 te sterk waren.

Hoe het nu verder moet met de dure Kovalchuk is vooralsnog een raadsel. Een rentree is ver weg en met zijn salaris is een trade ook niet aannemelijk. Dit kan na 15 december overigens veranderen. Op die datum heeft hij ruim 5 miljoen dollar te pakken en verdient hij de rest van het jaar “slechts” $ 700.000. Mocht een team na die datum alsnog toehappen, dan moeten ze hem volgend jaar wel weer ruim vier miljoen dollar betalen. Een andere optie voor Kovy is stoppen. Of eventueel terugkeren naar de KHL.


VANCOUVER BLIJ MET DIE ANDERE HUGHES


Nog voor Jack Hughes ook maar een stap op het ijs had gezet, waren de verwachtingen hooggespannen. De New Jersey Devils wilden weer naar de play-offs en de first overall pick van 2019 moest hen daarbij helpen. Ook Jack blijkt echter geen tovenaar. Met een kwart van ’t seizoen in de benen staan de Devils stijf onderaan in de Metropolitan en moet Jack het doen met 4 goals en 10 punten. Heel wat beter vergaat het zijn broer Quinn. Hij is ruim anderhalf jaar ouder dan Jack en staat bij de Canucks als verdediger op de loonlijst. Toch zijn het zijn offensieve kwaliteiten die opzien baren in de eerste maanden van het seizoen. Mede dankzij de inbreng van de oudste Hughes draaien de Canucks bovenin mee in de Pacific Division.

Net als zijn broertje werd Quinn in de eerste ronde van de draft geselecteerd. In 2018 werd Rasmus Dahlin door de Buffalo Sabres als eerste gekozen en daarna volgden Andrei Svechnikov (Carolina) en Jesperi Kotkaniemi (Montreal). Vancouver was als zevende aan de beurt en zij waren onder de indruk van Quinn Hughes. In z’n laatste jaar in de NCAA noteerde hij gemiddeld meer dan een punt per wedstrijd (5G, 28A in 32 wedstrijden). Z’n (handelings)snelheid en inzicht werden gezien als belangrijkste wapens.

WAPEN OP DE PP

Quinn Hughes debuteerde vorig seizoen al in de NHL. Om precies te zijn op 29 maart tegen de LA Kings. Hij was als aangever betrokken bij de 2-1 van Brock Boeser en noteerde in z’n eerste wedstrijd dus al zijn eerste punt. In de noodzakelijke shootout miste hij namens de Canucks, die overigens wel met 3-2 wonnen. Zijn eerste goal scoorde Quinn Hughes op 9 oktober van dit jaar. Opnieuw kwam de tegenstander uit LA en met 2 punten en een +3 rating maakte Hughes voor het eerst naam voor zichzelf.

Die eerste goal kwam op de powerplay en dat bleek achteraf geen toeval. De jonge blueliner ontwikkelde zich tot een belangrijke pion op de PP. Er staan 12 assists achter de naam van Hughes en 8 daarvan kwamen tot stand op de powerplay. Bij de Canucks kan alleen Elias Pettersson aan die cijfers tippen. Dat coach Travis Green vertrouwen heeft in zijn rookie blijkt ook wel uit de speelminuten. Van de skaters krijgen alleen de ervaren Alexander Edler (25 minuten) en Tyler Myers (ruim 21 minuten) meer speeltijd dan de 20.18 minuten van Hughes.

TERUGVAL NA PIKSTART

Hughes en de Canucks verbaasden vriend en vijand in de eerste weken van het seizoen 8 van de eerste 12 wedstrijden te winnen. Dat waren ook voor Hughes de beste weken, want de rookie noteerde daarin 10 van z’n 14 punten. Op 30 oktober kende Quinn Hughes z’n meest productieve duel tot dusver en wederom kwam de tegenstander uit LA. De Canucks wonnen met 5-3 en Hughes was op de PP goed voor drie assists. Na deze ontmoeting kwam er wat zand in de motor. Vancouver won daarna slechts 2 van de 10 wedstrijden en moest een geblesseerde Hughes missen tegen de Sharks (5-2 winst).

Quinn Hughes doet het goed met zijn 14 punten, maar ook hier is er altijd nog baas boven baas. Cale Makar debuteerde vorig seizoen in de play-offs voor de Avalanche en is waanzinnig goed bezig. De blueliner verzamelde al 23 punten (5G, 18A) en troefde afgelopen zondag Hughes af in een onderlinge strijd. De rookie van de Canucks mocht twee assists aan zijn totaal toevoegen, maar met vier assists deed Makar het nog net een tandje beter. Diens Avs wonnen in OT met 5-4. Revanche voor die nederlaag kwam er niet in hun volgende wedstrijd. Dinsdag ging Vancouver opnieuw onderuit tegen een team uit de Central. Dallas was met 6-1 te sterk.


TOP 5 OF THE WEEK


De Stars zijn opgekrabbeld na een beroerde start. Dallas won 11 van hun laatste 13 wedstrijden en af en toe verschijnt er dan wel een opvallende naam op het scoreformulier. Zo ook vorige week tegen de Flames. Jack Eichel en Connor McDavid hadden ook een bijzondere week en dat gold in zekere zin ook wel voor de Chicago Blackhawks. Zij vonden tegen Nashville opeens hun scoring touch. Washington had al een tijdje niet meer verloren, maar liep vorige week tegen Shea Weber en de Canadiens aan.

JUSTIN DOWLING vs CALGARY FLAMES

Joe Pavelski scoorde zijn vierde en vijfde goal in dienst van de Dallas Stars, die voor de achtste keer in tien wedstrijden wonnen. De mooiste van de avond kwam echter op naam van Justin Dowling. Een speler die zijn wedstrijden voornamelijk speelde in de AHL, maar dit seizoen toch regelmatig opduikt in de line-up van de Stars. Op z’n 29e mocht hij vorige week woensdag eindelijk zijn eerste treffer op het hoogste niveau scoren. Zijn Stars wonnen in Calgary met 3-1 en Dowling nam de tweede voor zijn rekening. Hij kreeg dus ook de gamewinner op z’n naam. Dallas begon allerbelabberdst aan het seizoen en won slechts één van de eerste negen duels. Daarna gaat het echter crescendo met de mannen van Jim Montgomery. Ze staan nu vierde in de Central en hebben de top drie binnen handbereik.

CONNOR MCDAVID vs COLORADO AVALANCHE

Fans gingen er eens goed voor zitten. Een clash tussen Connor McDavid en Leon Draisaitl aan de ene kant en Nathan MacKinnon aan de andere kant. Drie jonge sterren die toonaangevend zijn dit seizoen. Deze donderdagavond in Edmonton liet Connor McDavid er echter geen twijfel over bestaan wie van deze drie op dit moment de beste is. Zelfs voor McDavid werd dit een bijzondere avond, want nooit eerder scoorde hij zes punten in één wedstrijd. En passant scoorde de superster ook nog zijn tweede hattrick in één week tijd. De Oilers versloegen de Avs met 6-2 en spoelden zo de nare smaak van de 6-3 nederlaag in San Jose weg. Naast McDavid was ook Draisaitl op dreef. De Duitser scoorde niet, maar was wel bij vijf goals betrokken als aangever.

SHEA WEBER vs WASHINGTON CAPITALS

Dat was toch even wennen voor Alex Ovechkin en consorten. De Montreal Canadiens vertrokken vrijdag met een 5-2 zege uit de Amerikaanse hoofdstad en riepen daarmee de point streak van de Capitals een halt toe. Dertien wedstrijden op rij pakte Washington minimaal één punt en van die 13 werden er 11 gewonnen. Niet voor niets heeft de ploeg momenteel dan ook het beste record (16-3-4) in de league. Dat onderstreepten de Caps nog maar eens in de eerste periode tegen de Habs. Hoewel het op de shot clock niet duidelijk was, dreigde Washington de bezoekers volledig van het ijs te blazen. Scoren deed de ploeg echter niet en dat lukte Montreal wel. En vaak ook. In de tweede periode nam Montreal brutaal een 4-0 voorsprong en één van die goals werd gescoord door Shea Weber. De captain rekte z’n point streak daarmee naar vijf wedstrijden.

JACK EICHEL vs OTTAWA SENATORS

One. Two. Three. Four goals for Jack Eichel. Bijna twee jaar geleden, op 15 december 2017, scoorde de Sabres-captain zijn eerste en tot zaterdag enige hattrick in de NHL. Tegen de Senators ging Eichel nog een stapje verder. Na een goede seizoensstart hadden de Sabres al zes wedstrijden niet meer gewonnen en dus besloot de captain het helemaal zelf te doen. Buffalo versloeg de Sens met 4-2 en alle treffers werden gescoord door hun captain. Hij zette zichzelf daarmee op 12 goals voor het seizoen. Eichel kwam vorig seizoen tot 28 goals, een personal best, maar in het huidige tempo slecht hij zelfs de barrière van 50 treffers. Voor de Senators was het een tegenvaller. Zij waren op zoek naar hun eerste 3-game winning streak, maar moesten voor de tweede keer dit seizoen genoegen nemen met twee zeges op rij.

DAVID KAMPF vs NASHVILLE PREDATORS

Onlangs schreven we over het gebrek aan scorend vermogen bij de Chicago Blackhawks. Tegen de Nashville Predators was daar zaterdag helemaal niets van terug te zien. De Hawks namen het ervan en plaatsten een ouderwetse zevenklapper op het scorebord. De grote mannen (Brandon Saad, Patrick Kane en Jonathan Toews) waren elk goed voor twee punten en Alexander Nylander scoorde in de derde periode zijn derde en vierde goal van het seizoen. De 4-0 van David Kampf was kenmerkend voor het verdedigen van de Preds. Zij legden de center geen strobreed in de weg en Kampf profiteerde dankbaar. Voor Nashville was het de tweede ruime nederlaag in vier wedstrijden. Vorige week in Denver legden de Avs hen met 9-4 over de knie en nu dus de Hawks (7-2).


NIEUWS


CROSBY GEOPEREERD

  • Sidney Crosby is vorige week geholpen aan een zogenaamde sports hernia, die hem al sinds training camp parten speelde. De captain van de Pittsburgh Penguins is naar verwachting zo’n zes weken uit de roulatie, maar zonder Crosby maakten de Pens korte metten met de zwalkende Toronto Maple Leafs. De bezoekers uit Ontario werden op een 6-1 nederlaag getrakteerd. Voor Auston Matthews en de zijnen was dit de vijfde nederlaag op rij en de vierde opeenvolgende wedstrijd waarin de ploeg minimaal vier tegengoals incasseerde. Na dit duel stonden de Leafs op een teleurstellende vijfde plek in de Atlantic. Tegen Toronto zette Evgeni Malkin de Penguins op het goede spoor. Met een assist en een goal was hij belangrijk in de eerste periode. Dominik Kahun nam met twee goals en een assist de honneurs waar in de tweede periode.

SCHRIKMOMENT VOOR TJ BRODIE, SLECHT NIEUWS VOOR HABS

  • Vervelend nieuws uit Calgary. Tijdens de training van vorige week donderdag viel TJ Brodie (0G, 8A) opeens flauw. De medische staf liet snel een ambulance aanrukken en deze bracht de onfortuinlijke blueliner naar het ziekenhuis. Op dat moment was Brodie alweer bij kennis. De 29-jarige routinier werd een dag later uit het ziekenhuis ontslagen en verschillende testen waren negatief. Brodie wil snel weer spelen, maar blijft voorlopig nog even aan de kant. Dat geldt ook voor twee spelers van de Montreal Canadiens. Jonathan Drouin (7G, 8A) moest een operatie aan zijn pols ondergaan en Paul Byron (1G, 3A) is geopereerd aan z’n knie. De Canadiens doen het goed met 26 punten in 21 wedstrijden, maar de vraag is of ze dit verlies op kunnen vangen. Beide spelers zullen de komende tijd niet beschikbaar zijn.

GOED WEEKEND VOOR GULLS

  • Het duurde even, maar Daniel Sprong en de San Diego Gulls zijn op gang gekomen. Ze begonnen november met een 4-game winning streak en hebben nu alweer 3 wedstrijden op rij gewonnen. Het begon vorige week met een bijzonder eclatante 9-3 zege op de San Jose Barracuda en deze kreeg afgelopen vrijdag een vervolg op bezoek bij de Ontario Reign. De nummer drie in de Pacific werd zowel zaterdag (2-6) als zondag (5-1) verslagen. Onze landgenoot gebruikte die wedstrijden om aan een heuse point streak te werken. Sprong was in de veegpartij tegen de Cuda goed voor een assist en ook in de eerste wedstrijd tegen de Reign noteerde hij een helper. Zondag scoorde hij z’n vierde doelpunt van dit seizoen. San Diego heeft de laatste plaats in de Pacific overgedaan aan de Barracuda en met 14 punten in de laatste 8 wedstrijden hebben ze zelfs de Reign in zicht.

Cover Photo: Jeff Vinnick/NHLI via Getty Images

Ook leuk om te lezen