NHL weekly: schokeffect blijft uit, wisselvalligheid troef in San Jose

Door

Vier nieuwe coaches zijn onlangs ingestapt, maar heeft dit tot resultaten geleid? Van de San Jose Sharks werd dit seizoen veel verwacht, maar Erik Karlsson en consorten zijn als het weer in Nederland: wisselvallig. Natuurlijk hebben we weer wat goals verzameld en is er nog veel nieuws te melden. Zo debuteerde Daniel Sprong bijvoorbeeld in het shirt van zijn nieuwe club. En dat deed hij bepaald niet onverdienstelijk.


SCHOKEFFECT BLIJFT VOORALSNOG UIT


In november kregen vier NHL-coaches hun congé. Als eerste kreeg John Stevens een ontslagbrief van de LA Kings. Een paar dagen later werd Joel Quenneville toch enigszins verrassend op de keien gezet in Chicago. Vervolgens werden ook Todd McLellan en Mike Yeo door respectievelijk Edmonton en St. Louis ontslagen. De nieuwe coaches hebben nu een aantal wedstrijden achter de rug. Is er al sprake van enige verbetering of gaan de betreffende teams op de oude voet verder?

BOODSCHAP SLAAT AAN

Laten we eens in Edmonton beginnen. McLellan werd vervangen door de zeer ervaren Ken Hitchcock. De 66-jarige in Edmonton geboren coach heeft zijn sporen verdiend in de NHL en heeft de Oilers zowaar aan de praat gekregen. Of het een oplossing is voor de lange termijn, zal nog moeten blijken, maar van de eerste acht wedstrijden won Hitchcock er vijf. Met name in verdedigend opzicht is er wat veranderd. Mikko Koskinen lijkt voorlopig even de starter in Edmonton en met de Fin onder de lat krijgen de Oilers minder tegengoals. Gemiddeld moet Koskinen 2.23 keer per wedstrijd vissen tegen de 3.19 van Cam Talbot. Over de aanval hoeft Hitchcock zich geen zorgen te maken. Dat regelt Connor McDavid wel. De Oilers hebben zich inmiddels opgewerkt naar de vijfde plaats in de divisie.

We blijven nog even in de Pacific, want ook in LA vloog de coach eruit. In tegenstelling tot Hitchcock krijgt Willie Desjardins de motor nog niet aan de praat. Stevens pakte in zijn 13 wedstrijden gemiddeld 0.3 punten per wedstrijd. In het geval van Desjardins is dat 0.4 punten per duel. De voormalig coach van de Canucks stond inmiddels 15 wedstrijden aan het roer en won zes keer. De woorden van Desjardins lijken met name niet door te dringen tot Ilya Kovalchuk. De Rus noteerde 11 punten onder John Stevens. Met Desjardins aan het roer blijft zijn bijdrage beperkt tot drie punten. En die scoorde hij ook nog in één wedstrijd. Bij die goal en twee assists blijft het de komende weken ook, want Kovalchuk is vanwege een enkelblessure uitgeschakeld. De Kings staan overigens nog altijd laatste in de Pacific met 21 punten.

YOUNG ONE

Door dan naar de Central Division waar Chicago en St. Louis zich van hun coaches ontdeden. Het klinkt best interessant om de jongste NHL-coach in dienst te hebben, maar presteren doen de Blackhawks ook onder Jeremy Colliton niet. Pakte Joel Quenneville nog 15 punten in 15 wedstrijden, Colliton komt niet verder dan 8 punten in 14 duels. De trotse Blackhawks hebben al 108 tegengoals. Alleen de Ottawa Senators doen het met 114 nog slechter. Goalies Cam Ward (SV% .888) en Corey Crawford (SV% .903) presteren ondermaats en Patrick Kane (13G, 18A) en Jonathan Toews (12G, 11A) kunnen hun jonge coach tot nu toe ook niet aan de broodnodige wins helpen. Chicago verloor de laatste vijf wedstrijden en van enige verbetering is geen enkele sprake.

DE BLUES IN ST. LOUIS

Blijven nog over de talentvolle en oh zo ambitieuze St. Louis Blues. Mike Yeo kreeg de boel niet aan het draaien, maar onder interim-coach Craig Berube hapert het ook nog aan alle kanten. In 19 wedstrijden pakte Yeo 17 punten (7-9-3). Ook hier is geen sprake van een schokeffect. Berube won pas twee van de zeven wedstrijden. De laatste duels onder Yeo werd er niet meer gescoord, maar met spelers als Ryan O’Reilly (12G, 16A) en Vladimir Tarasenko (9G, 11A) aan boord zou dat op de lange termijn het probleem niet moeten zijn.

Ook in St. Louis is de defensie een groot zorgenkindje. In 11 van hun 26 wedstrijden, drie van de zeven onder Berube, kregen de Blues vier of meer goals tegen. Daarvan wonnen ze er overigens niet één. De cijfers van goalies Jake Allen (3.16 GAA) en Chad Johnson (3.51 GAA)spreken boekdelen. Zij pakken maar zelden punten voor hun club. De Blues strijden met Chicago om de rode lantaarn in de divisie en ook hier heeft het ontslag van de coach nog niets opgeleverd.


GOOD SHARKS, VERY BAD SHARKS


Het gaat misschien wat ver om te zeggen dat de NHL in september even schudde op de grondvesten, maar feit is wel dat de trade van Erik Karlsson naar de San Jose Sharks wat losmaakte. Eén van de beste blueliners van zijn generatie ging naar een club waar ze ook al over Brent Burns en Marc-Eduard Vlasic beschikten. Met zo’n defense kon het niet anders dan dat San Jose een gooi naar de Stanley Cup ging doen. Het seizoen is inmiddels twee maanden oud en Team Teal bivakkeert inderdaad zoals verwacht in de bovenste regionen van de divisie. Dat ligt echter meer aan de kracht, of het gebrek daaraan, van de Pacific Division dan aan de goede prestaties van San Jose. Die laten namelijk nogal te wensen over.

DEFENSE ONDERMAATS

Het zijn statistieken die eigenlijk niet horen bij de Sharks en een team van Peter DeBoer. Er zijn niet veel teams die meer tegengoals (90) te slikken krijgen dan San Jose. Een save percentage van .900 hoort niet bij een goalie als Martin Jones, maar de sluitpost ziet dan ook iets te vaak tegenstanders één tegen één voor zich opduiken. Ondanks het surplus aan talent hebben de blueliners hun zaken niet op orde. Marc-Eduard Vlasic heet één van de beste verdedigers in de league te zijn, maar de sterkhouder heeft een plus/minus rating van -11. Pickles is bezig aan zijn 13e jaar in de league en alleen in 2007-2008 had hij een negatieve rating.

Erik Karlsson komt voorlopig uit op -10. Bij de Zweed viel het wel vaker negatief uit, maar de kwaliteit van de spelersgroep in Ottawa hielp ook niet altijd mee. Aanvallend werd er veel verwacht, maar de defense scoorde pas negen goals in 29 wedstrijden. Aanwinst Karlsson vond pas twee keer het net. Brent Burns is met 4 goals en 25 assists topscorer in San Jose.

WAARDELOZE ROAD TRIP

San Jose heeft een road trip van vijf wedstrijden achter de rug. Buiten het eigen SAP Center voelen de Sharks zich niet op hun gemak getuige ook weer deze serie. De ploeg verloor vier van de vijf wedstrijden en er werd al voorzichtig aan de stoelpoten van DeBoer gezaagd. Van de Sharks werd verwacht dat ze zouden heersen in de zwakke Pacific Division, maar voorlopig zit het team vooral met zichzelf in de knoop. Tijdens de afgelopen road trip kregen de Sharks in drie van de vijf wedstrijden vijf goals of meer tegen. Aangezien de aanval het ook regelmatig af liet weten, kon het gebeuren dat de Golden Knights met 6-0 wonnen en Ottawa met 6-2. De Senators gaven Karlsson een warm welkom, maar dankzij zijn eigen ploeggenoten zal hij niet met plezier terugkijken op dit duel.

Na die 6-2 in Ottawa, de vierde nederlaag op rij, staken de spelers de koppen bij elkaar en kregen ze een preek van GM Doug Wilson. Tegen de Montreal Canadiens vertoonden de Sharks tekenen van beterschap. De ruimte voor Jones was geen speeltuin meer voor de vijandelijke aanvallers en de goalie zelf liet eindelijk eens zijn ware gezicht zien door 40 van de 41 schoten te stoppen. Blueliners Justin Braun en Brent Burns zetten de bezoekers op het goede spoor in de eerste periode. Jeff Petry deed wat terug namens de Habs, maar de 3-1 van Joe Pavelski, zijn 17e van dit seizoen, bracht rust in de gelederen. Montreal ging spelen met de moed der wanhoop, maar dit keer kraakten de Sharks niet.

AAN DE BETERENDE HAND?

Met een 3-1 zege bezweerden ze een crisis en maakten ze een einde aan de losing streak. Of het lek boven is, zal nog moeten blijken. Woensdag tegen de Carolina Hurricanes toonden de Sharks zich akelig effectief. Met 39 saves hield Martin Jones de schietgrage Hurricanes in toom. Zijn ploeggenoten bezorgden zijn collega Curtis McElhinney wat minder werk, maar de Sharks (23 SOG) scoorden wel vijf keer: 5-1. Met 33 punten staat de ploeg derde in de Pacific Division.


GOALS OF THE WEEK


AUSTON MATTHEWS vs SAN JOSE SHARKS

Welcome back! Een schouderblessure hield Auston Matthews enige tijd aan de kant, maar in z’n eerste wedstrijd terug in de line-up liet de Amerikaan zich alweer zien. Met twee goals en een assist drukte Matthews zijn neus ouderwets aan het venster. In dit duel scoorde Patrick Marleau overigens zijn eerste goal tégen de San Jose Sharks. De veteraan maakte vorig seizoen de overstap naar Toronto nadat hij twee decennia de kleuren van de Sharks had verdedigd. Matthews heeft zijn zaken aardig op orde. Ook in de twee wedstrijden na dit duel vond de jonge superster het net. Matthews speelde dit seizoen 14 wedstrijden en daarin scoorde hij 15 goals.

MATT DUCHENE vs NEW YORK RANGERS

Vorig seizoen kregen de fans in Ottawa maar zelden de echte Matt Duchene te zien. Dit seizoen is de voormalig speler van de Colorado Avalanche veel beter onderweg. Dat de 27-jarige center nu zo goed presteert, komt zijn eigen bankrekening ook niet slecht uit. Duchene is na dit seizoen free-agent en zal aardig kunnen cashen als hij bij de matige Senators mooie dingen laat zien.

BROCK BOESER vs VEGAS GOLDEN KNIGHTS

Een liesblessure speelde Brock Boeser ruim drie weken parten, maar eenmaal terug op het ijs pakte de goalgetter van de Vancouver Canucks de draad snel weer op. Tegen de LA Kings moest hij nog even wennen, maar tegen de Golden Knights was het raak. Twee keer zelfs. De goals van Boeser konden een 10e nederlaag in 11 wedstrijden niet voorkomen. De Canucks begonnen goed aan het seizoen, maar voldoen de laatste weken wat meer aan de verwachtingen. Die waren er namelijk niet…

NIKITA KUCHEROV vs NEW JERSEY DEVILS

Nikita Kucherov heeft het de laatste tijd weer ouderwets op de heupen. Niet dat de Rus slecht aan het seizoen was begonnen, maar zo flitsend als vorig seizoen was het toch ook niet. Inmiddels staan er 42 punten achter zijn naam. De 25-jarige winger opende maandag de score tegen de New Jersey Devils en dat betekende dat hij voor de 10e wedstrijd op rij een punt noteerde. Naast z’n goal gaf hij ook nog drie assists tegen de Devils, die hun zesde nederlaag op rij leden. De streak van Kucherov startte op 15 november en onderweg verzamelde hij maar liefst 24 punten. Afgelopen dinsdag kwam er tegen de Red Wings een einde aan de reeks. Met de Lightning is Kucherov de trotse koploper in de Atlantic Division.

ALEX OVECHKIN vs VEGAS GOLDEN KNIGHTS

Alex Ovechkin is bezig aan zijn 14e seizoen in de NHL en voor de 14e keer zullen er aan het einde van de rit meer dan 20 goals achter zijn naam staan. In een replay van de Stanley Cup-finale scoorde Ovi afgelopen dinsdag zijn 20e van het seizoen. De Washington Capitals schoten er niet veel mee op, want na 60 minuten stond er 5-3 in het voordeel van de Vegas Golden Knights op het scorebord. Voor de Knights was het de zevende overwinning in negen wedstrijden. De revelatie van vorig jaar heeft, na een haperende start, de aansluiting met de toppers in de Pacific inmiddels gevonden.


NIEUWS


SABRES GETROFFEN DOOR LIGHTNING

  • De streak startte op 8 november in Montreal en onderweg legden de Buffalo Sabres onder meer de Jets, de Lightning, de Penguins en de Sharks over de knie. Op 29 november kwam er, op bezoek bij de Lightning, een einde aan de winning streak. De Sabres wonnen, voor de derde keer in het bestaan, tien wedstrijden op rij. Die 11e win bleef uit. In een duel dat op en neer ging, trok de Tampa Bay Lightning aan het langste eind. Met z’n vijfde van het seizoen schoot Cedric Paquette de thuisploeg naar een 5-4 zege.

WILLIAM NYLANDER TERUG IN TORONTO

  • William Nylander heeft zijn zin gekregen. De restricted free agent en de Toronto Maple Leafs konden het deze zomer niet eens worden over een nieuw contract. Nylander hield zijn conditie op peil in Zweden en Oostenrijk en moest voor 1 december tekenen om dit seizoen nog te kunnen spelen. Op het nippertje boden de Leafs hem een contract aan waar hij wel mee kon leven. De 22-jarige Canadese Zweed gaat de komende zes seizoenen gemiddeld bijna zeven miljoen dollar per jaar verdienen. Nylander heeft twee volledige seizoenen in de NHL achter de rug en was vorig jaar goed voor 20 goals en 41 assists. Voor de Maple Leafs en hun fans is het prachtig nieuws, maar de concurrentie weet dat de aanval van de Leafs nu nog sterker is geworden.

DUCKS BIJTEN TERUG EN KLOPPEN CAPS

  • De Washington Capitals hadden al zeven wedstrijden op rij gewonnen. Alex Ovechkin en de zijnen hadden de koppositie in de Metropolitan Division inmiddels in handen en waren zondagavond hard op weg om weer twee punten aan het totaal toe te voegen. Na ruim 13 minuten spelen in de tweede periode stond er immers een 5-1 voorsprong op het bord. Op dat moment schoten de Anaheim Ducks in gang. Mede dankzij twee goals van Pontus Aberg en een goal en een assist van Hampus Lindholm kwam Anaheim terug in de wedstrijd. Sterker nog, de ploeg stapte na 60 minuten met een 6-5 zege van het ijs en bracht daarmee de winning streak van de titelverdediger tot staan.

SEATTLE IT IS!

  • De NHL krijgt er weer een franchise bij. Vorig seizoen werden de Vegas Golden Knights aan de league toegevoegd en de komende jaren zal Seattle zich klaarmaken voor de NHL. Daarmee komt het aantal teams op 32. De nieuwe franchise zal in de Pacific Division gaan spelen en dat houdt dan weer in dat de Arizona Coyotes worden toegevoegd aan de Central Division, die dan ook acht organisaties zal tellen. In 2021-2022 debuteert de nieuwe franchise in de NHL. In de zomer van 2021 zal er, net als in juni 2017 voor Vegas, een expansion draft zijn.

DROOMDEBUUT VOOR DANIEL SPRONG

  • Daniel Sprong heeft zijn eerste wedstrijd voor de Anaheim Ducks achter de rug. Onze landgenoot speelde op de tweede lijn met Nick Ritchie en Adam Henrique. Deze lijn was na zes minuten in de eerste periode verantwoordelijk voor de 2-0 tegen de Chicago Blackhawks. Niemand minder dan Daniel Sprong schoot de puck langs Corey Crawford. Daarmee gaf Sprong zijn debuut nog wat meer glans. Moest hij in Pittsburgh blij zijn met een minuut of acht op het ijs, in z’n eerste duel voor Anaheim speelde hij 13.29 minuten. De Ducks wonnen met 4-2 van de geplaagde ‘Hawks en voor Anaheim was dit de vijfde overwinning op rij. De ploeg heeft in de Pacific Division één punt minder dan leider Calgary.

Cover Photo: Getty Images

Ook leuk om te lezen