NHL weekly: Ducks in last, vragen in Columbus

Door

Het is niet de maand van de Anaheim Ducks. De ploeg van Daniel Sprong is bezig aan een ongekende losing streak en won voor het laatst op 17 december. Onze landgenoot weet zich echter een klein beetje te onttrekken aan de malaise. Voor de Columbus Blue Jackets breken belangrijke weken aan. In aanloop naar de trade deadline wordt de toekomst van de franchise bepaald. Daarnaast is er weer het nodige nieuws en waren er weer genoeg goals om uit te kiezen.


DUCKS AANGESCHOTEN WILD


Voor Daniel Sprong was het een week met twee gezichten. Aan de ene kant presteert de Amsterdammer naar behoren en pikt hij regelmatig zijn puntjes mee. Daar staat dan weer de vrije val van zijn Anaheim Ducks tegenover. Nog geen maand geleden waren de Ducks nog volop in de race voor de divisietitel, maar inmiddels raakt het team de regie kwijt als het gaat om de playoff race. De huidige spelersgroep heeft sinds kort een record in handen dat niemand wil: de langste losing streak in de historie van de franchise. In 1996 en 2005 verloren de toenmalige Mighty Ducks acht wedstrijden op rij. De teller kwam deze week op 12 achtereenvolgende nederlagen te staan. Het record van 20 opeenvolgende verliespartijen is nog ver weg. In 1975 zette Washington een dergelijke serie neer.

LAMME TEGEN DE BLINDE

Eén ding stond op 9 januari wel vast. Aan één waardeloze reeks zou in Anaheim eindelijk een einde komen. Zowel de Ducks als de bezoekende Ottawa Senators waren namelijk bezig aan een 8-game losing streak. Helaas voor Daniel Sprong en zijn Ducks waren het de Sens die met twee punten van het ijs stapten. Jakob Silfverberg liet de fans in het eigen Honda Center nog wel even juichen in de eerste periode, maar een late gelijkmaker van voormalig Duck Bobby Ryan leidde het begin van een volgende ondergang in. Colin White gaf de Ducks in OT het laatste zetje door de gamewinner namens Ottawa te scoren. Daniel Sprong stond ruim 15 minuten op het ijs en kwam daarin tot drie schoten op goal. Aangezien hij op het ijs stond bij één van de tegentreffers sloot hij het duel af met een -1 rating.

PENGUINS LACHEN HET LAATST

Afgelopen vrijdag zou er eindelijk een einde komen aan die dramatische serie. De Ducks schoten uit de startblokken tegen de Pittsburgh Penguins en Daniel Sprong haalde zijn gram door al in de eerste periode de 3-0 te scoren tegen zijn oude club. Niets leek een eerste overwinning sinds 17 december in de weg te staan. Helaas voor de Ducks hadden de Penguins het de tweede en derde periode op de heupen. Met drie goals was Jake Guentzel niet af te stoppen en Pittsburgh won uiteindelijk met 7-4. Sprong stond 14.47 minuten op het ijs tegen zijn oude maatjes en noteerde opnieuw een -1 rating.

Op bezoek bij de Winnipeg Jets was het veel van hetzelfde. De Ducks begonnen furieus aan het duel en kwamen binnen drie minuten op voorsprong. Op aangeven van Daniel Sprong scoorde Rickard Rakell zelfs de 2-0. De Jets hadden echter maar even nodig om de wedstrijd weer in evenwicht te brengen. Het aangeslagen Anaheim toonde veerkracht door laat in de tweede periode opnieuw de voorsprong te pakken en opnieuw liet Sprong zien ook als aangever van waarde te zijn. Het mocht allemaal niet baten. Nadat Ben Chariot in de slotfase de gelijkmaker achter John Gibson schoot, was het Bryan Little die de Ducks in OT pijn deed met de gamewinner namens Winnipeg.

HET HOUDT NIET OP…

We dreigen in herhaling te vallen, maar ook tegen de Detroit Red Wings begonnen de Ducks dinsdag niet slecht. Op de powerplay zette Rakell de bezoekers in de tweede periode op voorsprong. Zoals zo vaak tijdens deze reeks ging het mis in de derde periode. De twee teams schoten samen 49 keer op goal met een licht voordeel voor Detroit. De Red Wings waren ook effectiever, want drie treffers in de laatste periode leidde de thuisploeg naar een 3-1 overwinning.

Daniel Sprong stond 13 minuten op het ijs, maar in tegenstelling tot de laatste twee wedstrijden ontbrak zijn naam op het scoreformulier. Ondanks de dramatische serie heeft Anaheim de play-offs nog altijd in zicht. De achterstand op Minnesota, in het bezit van de tweede wildcard, is slechts twee punten. Toch zal de ommekeer snel moeten komen. Ook als het om de positie van coach Randy Carlyle gaat.


SPAGAAT IN COLUMBUS


Het zijn roerige tijden in Columbus. De Blue Jackets vinden we terug op een keurige eerste plaats in de Metropoltian Division. De mannen van John Tortorella zijn competitief, jong, leggen Pittsburgh en Washington het vuur aan de schenen en zijn keihard op weg naar hun derde play-offs op rij. Dat lukte deze franchise, die in 2000 het levenslicht zag, niet eerder. Toch schuurt het in de Nationwide Arena. De potentie is er om er dit jaar iets moois van te maken, maar de organisatie loopt dan tegelijkertijd het risico dat de twee beste spelers gratis en voor niets vertrekken. Met name in het geval van goalie Sergei Bobrovsky is die kans deze week een heel stuk groter geworden.

STRAF VOOR BOB

Vorige week dinsdag verloor Columbus met 4-0 van de Tampa Bay Lightning en een dag later volgde opeens het bericht dat goalie Sergei Bobrovsky naar huis was gestuurd. Er kwam een vaag bericht over een sluitpost die niet had gehandeld volgens de normen en waarden van de franchise. Nu is het een publiek geheim dat coach John Tortorella en Bobrovsky niet de beste vrienden zijn. De Rus is al jaren uitstekend tijdens het reguliere seizoen, maar in de play-offs wil de druk hem nog wel eens te veel worden. Een toespeling daarover van Tortorella viel bij de goalie niet in goede aarde. De ongemakkelijke situatie heeft er mede toe geleid dat de partijen nog niet hebben gesproken over een nieuw contract. De kans dat Bobrovsky in Columbus blijft, wordt nu met de dag kleiner.

Joonas Korpisalo moest zijn coach uit de brand helpen. De Finse backup is geen groentje in de NHL, maar met een save percentage van .898 dit seizoen ben je ook geen Bobrovsky. Donderdag tegen de Nashville Predators moest Korpisalo drie keer vissen. In de slotfase van de derde periode gaven hij en zijn teamgenoten een riante 3-1 voorsprong uit handen gegeven, maar in OT was daar Artemi Panarin. De Rus joeg de puck voorbij Pekka Rinne en hielp de Blue Jackets met zijn 15e goal van het seizoen aan een 4-3 overwinning.

KEUZES

Met Artemi Panarin hebben we ook het volgende hoofdpijndossier te pakken. Ook het contract van Panarin loopt na dit seizoen af en het is geen uitgemaakte zaak dat de Rus gaat verlengen. Met de trade deadline van 25 februari in zicht heeft de clubleiding dus belangrijke beslissingen te nemen. Als het management besluit beide spelers na die datum in Columbus te houden, is er de mogelijkheid dat de organisatie in de zomer met lege handen staat. Besluiten ze Bobrovsky en Panarin in een trade te betrekken, dan gooi je eigenlijk het seizoen weg. De spelers die Columbus in een trade terugkrijgt, zullen niet van hetzelfde niveau zijn. Bovendien heeft Bobrovsky in zijn contract laten opnemen dat hij niet zomaar in een trade betrokken kan worden.

Hoe belangrijk Artemi Panarin is voor de Blue Jackets werd ook duidelijk tegen Washington en New York. Tegen de Capitals werd scoorde de Rus opnieuw in OT de gamewinner (2-1). Zondag tegen de New York Rangers keerde Sergei Bobrovsky terug tussen de palen. De goalie was in genade aangenomen nadat hij z’n excuses had aangeboden voor een “incident”. Tegen de Blueshirts kon hij meteen aan de bak. Maar liefst vijf keer moest Bobrovsky de puck uit het net halen, maar daar stonden dan weer zeven goals van de Blue Jackets tegenover. Eén daarvan kwam op naam van Panarin, die inmiddels op 52 punten (18G, 34A) staat.

WEER PANARIN

Dat de Blue Jackets momenteel red hot zijn, weten nu ook de New Jersey Devils. Columbus nam dinsdag al in de eerste periode afstand en natuurlijk was Panarin weer één van de doelpuntenmakers. De Devils werden met 4-1 weggezet voor de vierde overwinning op rij. Tortorella deed opnieuw een beroep op Korpisalo en met 29 saves stelde de goalie zijn coach niet teleur. De overwinning bracht de Blue Jackets tevens op de eerste plek in de divisie. Dit alles zal de keuzes van GM Jarmo Kekalainen er niet gemakkelijker op maken.


GOALS OF THE WEEK


Over doelpunten hebben we dit seizoen niets te klagen. De tijd dat mensen klaagden over te weinig goals in de NHL lijkt lichtjaren achter ons te liggen. Ook deze week hebben we weer wat treffers met een verhaal verzameld.

JOONAS DONSKOI vs VEGAS GOLDEN KNIGHTS

Vorige week stopten de San Jose Sharks een 7-game winning streak van de Lightning. Donderdag moesten de Vegas Golden Knights er aan geloven. De Knights hadden ook zeven wedstrijden op rij gewonnen, maar moesten buigen voor de bezoekende Sharks. Joonas Donskoi was het feestvarken in de derde periode, al was de jarige Martin Jones ook zeer belangrijk. Voor San Jose was het de vijfde win op rij. Daarnaast boekten ze hun eerste regular season zege in Las Vegas én was het de 1000e zege in de historie van de franchise. Alleen de Philadelphia Flyers (2018)en de Montreal Canadiens (2064) hadden minder wedstrijden nodig dan de 2112 van de Sharks om tot deze mijlpaal te komen.

TRAVIS KONECNY vs DALLAS STARS

Het valt dit seizoen opnieuw niet mee om fan van de Philadelphia Flyers te zijn. De mooie momenten moet je dan koesteren en afgelopen donderdag kwam er zo’n moment. Voor het eerst sinds 23 december viel er weer wat te juichen voor de Flyers. Tegen de Stars kwam er een einde aan een losing streak van acht wedstrijden. De 1-0 van Travis Konecny gaf Philadelphia vertrouwen en de pas 21-jarige Carter Hart liet zien een heel aardige goalie te zijn. Hart pakte 37 van de 38 shots on goal en had een belangrijk aandeel in de 2-1 zege.

JOHN TAVARES vs NEW JERSEY DEVILS

Een mooie mijlpaal voor John Tavares. De Canadees had maar weinig tijd nodig om zich aan te passen in Toronto en weet dan ook met de regelmaat van de klok het net te vinden. Donderdag tegen de New Jersey Devils scoorde JT zijn 28e en 29e goal van dit seizoen. Zijn tweede van de avond was de mooiste, maar zijn eerste had wat meer betekenis. Het was voor Tavares zijn 300e goal in de NHL.

TYLER BERTUZZI vs MINNESOTA WILD

Dat het niet meer zo goed gaat met de Detroit Red Wings wordt misschien nog wel het best in beeld gebracht door restaurantketen Arby’s. Tijdens de succesjaren konden Red Wings-fans gratis frietjes ophalen als een speler van Detroit een hattrick scoorde. Dit jaar hebben ze de lat wat lager gelegd. Drie goals van de Red Wings in het algemeen is al genoeg voor een gratis maaltijd. Afgelopen zaterdag kon het weer eens op de ouderwetse manier. De 23-jarige Tyler Bertuzzi is bezig aan zijn tweede volledige seizoen en noteerde tegen Minnesota zijn eerste hattrick. De Red Wings boekten hun tweede zege in elf wedstrijden en waren met 5-2 te sterk voor de Wild.

FILIP FORSBERG vs CAROLINA HURRICANES

Sebastian Aho scoorde een hattrick namens de Carolina Hurricanes, maar heel stiekem was het toch ook een beetje de avond van Filip Forsberg. De mooiste treffer van de avond kwam namelijk op naam van de Zweed. Zijn beauty hielp de Predators echter niet aan twee punten, want de Hurricanes bleken met 6-3 te sterk. Carolina is bezig aan een sterke periode, want het was de zevende overwinning in acht wedstrijden.


NIEUWS


RICK NASH HANGT SCHAATSEN AAN DE WILGEN

  • Aan de profcarrière van Rick Nash kwam vrijdag een einde. De voormalig speler van de Blue Jackets, de Rangers en de Bruins maakte zich zorgen over zijn gezondheid en besloot er definitief een punt achter te zetten. In maart 2018 liep Nash een hersenschudding op en daarvan is hij nog altijd niet volledig hersteld. Onder meer Toronto en San Jose informeerden nog naar zijn diensten, maar Nash gaf zijn gezondheid voorrang. Nash speelde negen jaar in Columbus en zes seizoenen voor de New York Rangers. Z’n laatste wedstrijden speelde hij voor de Bruins. In dienst van Columbus werd Nash in 2004 gedeeld topscorer in de NHL. Zes keer maakte hij z’n opwachting in de All-Star Game en in totaal scoorde Nash 437 goals in 1060 wedstrijden. In 2014 was hij het dichtst bij de ultieme hoofdprijs. De Rangers verloren de Stanley Cup Final dat jaar van de LA Kings.

DUCKS DOEN ZAKEN MET STARS

  • Ook van het transferfront valt er nog iets te melden over de Anaheim Ducks. General manager Bob Murray wilde zijn team wat jonger en creatiever maken en stuurde maandag Andrew Cogliano (31) naar de Dallas Stars in ruil voor Devin Shore (24). Cogliano debuteerde in oktober 2007 namens de Oilers in de NHL en maakte in 2011 de overstap naar Orange County. Vorig jaar miste hij, vanwege een schorsing, voor het eerst in zijn loopbaan een wedstrijd op het hoogste niveau. Met 3 goals en 11 punten was de winger dit seizoen niet bijster productief, maar dat kan over meer Ducks worden gezegd. In zijn 42 wedstrijden voor de Stars noteerde Devin Shore dit seizoen 5 goals en 12 assists.

SNOOP DOGG BRENGT KINGS GELUK

  • Dat rapper Snoop Dogg een fan van de NHL is, wisten we al langer. In 2017 mocht hij tijdens de All-Star Game in Los Angeles al opdraven als dj. Afgelopen weekend gingen de Kings een paar stappen verder. Eerst was er de puck drop en vervolgens begaf de spraakmakende rapper zich naar de perstribune. De Kings slagen er dit seizoen maar zelden in het publiek te vermaken, maar de tv-kijkers hadden in elk geval een erg leuke avond. Als kers op de spreekwoordelijke taart wonnen de LA Kings ook nog eens. De bezoekende Penguins werden met een 5-2 nederlaag naar het hotel gestuurd.

PRICE MAAKT HET VERSCHIL

  • Een wedstrijd tussen de rivalen uit Montreal en Boston stelt zelden teleur. Het duel van maandag in TD Garden vormde daarop geen uitzondering. De Boston Bruins worden steeds fitter en dus ook steeds gevaarlijk en met zes zeges in de laatste zeven wedstrijden konden de B’s de Original Six matchup met vertrouwen tegemoet zien. Ze waren tegen Montreal ook de baas op het ijs. En op de shot clock. Boston liep zich echter stuk op een muur genaamd Carey Price. De Habs-goalie liet weer eens zien waarom ze hem in Canada de beste keeper ter wereld vinden en stopte 41 van de 43 shots on goal. Als een dief in de nacht gingen de Canadiens er dankzij Jeff Petry ook nog eens met twee punten vandoor.

OPNIEUW MIJLPAAL VOOR JUMBO

  • Joe Thornton is bezig aan een opmerkelijk seizoen. De 39-jarige veteraan van de San Jose Sharks speelde onlangs al zijn 1500e wedstrijd in de NHL. Ook mag Jumbo zich inmiddels rekenen tot de negen beste aangevers in de historie van de league. Dinsdag kwam er weer een persoonlijke mijlpaal bij. De center speelde zijn 1000e wedstrijd voor de Sharks en luisterde dit jubileum ook nog eens op met wat uiteindelijke de gamewinner zou zijn. In een clash tussen twee teams in vorm was San Jose een maatje te groot voor Pittsburgh. Tomas Hertl noteerde een hattrick in de wedstrijd die de Sharks met 5-2 wonnen. Het was de zevende zege op rij en tijdens die streak scoorde Team Teal niet minder dan 32 goals.

Cover Photo: Getty Images

Ook leuk om te lezen