NHL: Allez les Habs!

Door

Florida Panthers v Montreal CanadiensEen kwart van alle Stanley Cups werd gewonnen door de Montréal Canadiens. Sinds 1993 blijft de prijzenkast echter leeg en in 2011 moesten Les Habitants met lede ogen toezien hoe aartsrivaal Boston hun Cuploze periode na bijna vier decennia beëindigden. Het roer ging om en de nieuwe identiteit van de helden van Quebec betaalt zich inmiddels uit. Er bloeit iets moois op in het Centre Bell.

Zou Noord-Amerika bekend zijn met de prachtige Duitse term Traditionsverein, dan zou die bij geen team zo goed passen als bij de Montréal Canadiens. De historische ijshockeyclub, die als laatste overgebleven bolwerk met hand en tand de Franse taal in de grote Amerikaanse sporten verdedigt en het imago van outsider met liefde omarmt.

Het Centre Bell voelt als een parallel universum. Alles lijkt hetzelfde, maar in de details schuilt de uniciteit. Het Franse couplet in het Canadese volkslied, overal LNH (Ligue National de Hockey) in plaats van NHL en liedjes op de tribune die nergens anders worden gezongen. Bezoekende fans en clubs beschrijven de sfeer in Montréal als bijzonder, vijandig en bijzonder vijandig. IJshockey in de hoofdstad van Quebec is nét dat beetje anders.

Lees hier het hele artikel over de Montréal Canadiens.

habs

Ook leuk om te lezen