NHL update: doek valt voor Peters in Calgary

Door
Na het vertrek van Bill Peters is Geoff Ward voorlopig verantwoordelijk voor de prestaties van de Flames. (photo: Darren Makowichuk/Postmedia)

Voor Bill Peters en de Calgary Flames werd Black Friday ook daadwerkelijk een zwarte dag. Nadat de coach eerder deze week al werd beschuldigd van racisme en fysiek geweld kon je bijna wachten op het ontslag. De coach besloot vrijdag zelf de regie te pakken en leverde ’s ochtends zijn ontslagbrief in. Hij wist dat zijn positie niet langer houdbaar was en is de tweede coach die dit seizoen op straat komt te staan. Opvallend genoeg begon het balletje bij Peters te rollen nadat zijn voormalig leermeester Mike Babcock was ontslagen door de Maple Leafs.

NAAM TE GRABBEL

Babcock en Peters zijn geen onbekenden van elkaar. De voormalig coach van de Red Wings en de Maple Leafs had Bill Peters onder zijn hoede tijdens diens tijd als speler van Red Deer College. Ook daarna bleef er contact tussen de twee. Voormalig speler Akim Aliu was deze week de eerste die gelijkenissen zag. En dit ook deelde op social media. Hij speelde onder Peters voor de Rockford IceHogs en reageerde via Twitter op een bericht van Maple Leafs-speler Mitch Marner. Als rookie (in 2016-2017) moest Marner van Babcock een lijst maken van spelers. Bovenaan moesten de teamgenoten staan die het hardst werkten. Onderaan de spelers die er het minst voor wilden doen. Marner werd door Babcock in verlegenheid gebracht toen de coach de lijst deelde met de overige Leafs.

Zonder de naam van Peters te noemen, reageerde Aliu aanvankelijk dat de appel niet ver van de boom viel. Hij sprak over een coach die hem als speler van de IceHogs racistisch bejegende en dat dit een protegé van Babcock was. Al snel werd Peters met dit voorval in verband gebracht en daarna was er geen houden meer aan. Michal Jordan, een voormalig pupil bij de Hurricanes, verklaarde in zijn rug geschopt te zijn door Bill Peters en in beide gevallen kregen de spelers bijval van toenmalige teamgenoten. Ook Canes-coach Rod Brind’Amour bevestigde de “werkwijze” van de coach. Peters kwam nog wel met een excuusbrief aan Brad Treliving, de general manager van de Flames, maar dit mocht al niet meer baten. In de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen de Sabres stond Peters al niet meer achter de bank en een dag na Thanksgiving viel het doek definitief.

HOGE PIEKEN, DIEPE DALEN

De nu 54-jarige Bill Peters stond in 2014-2015 voor het eerst op eigen benen in de NHL. Daarvoor was hij onder meer assistent bij de Detroit Red Wings. Onder Mike Babcock inderdaad. Z’n eerste seizoen bij de Carolina Hurricanes was geen succes. De ploeg bleef steken op 71 punten, maar sloeg daarna de weg omhoog in. Peters haalde geen enkele keer de play-offs, maar won meer dan hij verloor en trok daarmee de aandacht van de Flames. Deze club leidde hij vorig seizoen naar de eerste divisietitel in 13 jaar. Zijn team verzamelde 107 punten en dat was het hoogste puntenaantal sinds 1989. In dat jaar noteerden de Flames 117 punten en grepen de eerste en enige Stanley Cup in het bestaan van de franchise. In de play-offs liepen ze zich echter al in de eerste ronde stuk op de Colorado Avalanche.

Waar de Flames vorig seizoen vanaf de start dominant waren in de Pacific, daar kon de ploeg dit keer de wisselvalligheid maar niet van zich afschudden. Eerder deze maand was er een 6-game losing streak. Heel voorzichtig werd er al gezaagd aan de stoelpoten van de coach. Peters leek Sean Monahan en Johnny Gaudreau maar niet aan de praat te krijgen. Monahan scoorde 34 keer en Gaudreau zelfs 36 keer in 2018-2019. Met 28 wedstrijden in de boeken komen ze nu gezamenlijk tot 11 goals. Monahan doet het met 6 treffers net iets beter dan Gaudreau.

HOE NU VERDER?

Het waren echter niet de slechte resultaten die Peters in Calgary de kop kostten. Fouten uit het verleden worden hem alsnog aangerekend en deze zullen Peters nu blijven achtervolgen. Het valt dan ook te betwijfelen of er nog een club komt die hem in dienst durft te nemen. Bill Peters was bezig aan zijn zesde seizoen in de NHL en won 199 van zijn 438 wedstrijden. Geoff Ward was assistent onder Peters en zal voorlopig dienst doen als interim-coach. De 57-jarige Canadees was eerder als assistent werkzaam voor de Devils en de Bruins. Met die laatste club won hij in 2011 de Stanley Cup.

Cover Photo: James Guillory/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen