NHL update: Canadiens en Sharks trekken de knip

Door
Foto: Fox Sports

Het is weer die tijd van het jaar waarin free agents watertandend luisteren naar wat de clubs hen te bieden hebben. Ook is het de tijd van het jaar waarin general managers ervoor zorgen dat hun belangrijkste spelers voorlopig nergens heen gaan. Bij SportAmerika zetten we een aantal belangrijke deals voor je op een rijtje.

ALZNER TRAPT AF

In de agenda van veel spelers en clubs was zaterdag 1 juli rood omcirkeld. De free agents konden op jacht naar geld en de general managers gingen op jacht naar versterkingen. Karl Alzner was één van de eerste free agents die onderdak vond. De 28-jarige verdediger verlaat Washington en begint in Montreal aan een nieuw, lucratief avontuur. Of dit voor de Canadiens een logische stap is, is nog maar de vraag. De Habs laten Andrei Markov gaan en pikken Alzner op. Markov mag dan weliswaar tien jaar ouder zijn, maar hij heeft bewezen ook veel productiever te zijn dan zijn opvolger. De Russische veteraan verzamelde in zijn laatste seizoen meer punten dan Alzner in diens laatste twee seizoenen. En dan had Markov een voor zijn doen tegenvallend seizoen.

De Capitals raakten ook Kevin Shattenkirk kwijt. De 29-jarige verdediger moest Washington afgelopen seizoen aan een Stanley Cup helpen, maar ook met Shattenkirk in de gelederen faalden de Capitals hopeloos. De in New York geboren verdediger hoopt op betere tijden bij de Rangers, de club waarvoor hij als kind al een zwak had. Shattenkirk tekende voor vier jaar en gaat daarin bijna 27 miljoen dollar verdienen.

Met Pittsburgh won Nick Bonino de afgelopen twee seizoenen de Stanley Cup. De laatste keer ging dat ten koste van de Nashville Predators en laat dat nou net de nieuwe werkgever van de center zijn. Bonino tekende voor vier jaar en gaat ruim zestien miljoen euro verdienen in Smashville, waar ook Scott Hartnell terugkeert. Chris Kunitz trekt ook de deur van de PPG Paints Arena in Pittsburgh achter zich dicht en vertrekt naar Tampa Bay Lightning. De 37-jarige verdediger tekent voor één seizoen. De Penguins verloren zaterdag ook Beau Bennett, Trevor Daley en Ron Hainsey. Zij tekenden voor respectievelijk St. Louis, Detroit en Toronto. Justin Schultz blijft Pittsburgh trouw. De 26-jarige verdediger verlengde zijn contract met drie jaar.

JUMBO JOE EN PRICE VERLENGEN, MARLEAU VERTREKT

Joe Thornton was letterlijk en figuurlijk één van de grootste vissen in de vijver van free agents. Toen de berichten doorsijpelden dat aartsrivaal Los Angeles Kings ging praten met de center van de Sharks maakten de volgers zich op voor het nodige spektakel. Het liep voor de Sharks met een sisser af. Jumbo blijft gewoon in San Jose en verlengde zijn contract met één seizoen. Daarin gaat één van de beste passers in de huidige NHL een slordige miljoen dollar verdienen.

Zaterdag werd duidelijk dat general manager Doug Wilson van de Sharks bepaald niet stil heeft gezeten de laatste weken. Goalie Martin Jones en verdediger Marc-Eduard Vlasic dragen ook de komende jaren het prachtige shirt van de club uit Californië. De betrouwbare Jones verlengde zijn contract met zes seizoenen en gaat daarin bijna zes miljoen dollar per jaar verdienen. Vlasic wordt gezien als één van de beste verdedigers in de league en Wilson wist hem voor acht jaar vast te leggen. Pickles verdient daarin een slordige zeven miljoen per jaar. Beide spelers hadden nog een contract voor één seizoen.

Wat Wilson met Thornton wel lukte, lukte de general manager niet met Patrick Marleau. De rappe winger speelde de eerste negentien jaar van zijn carrière in teal, maar sluit waarschijnlijk af bij de Toronto Maple Leafs. Bij de Sharks kon Marleau een contract voor twee seizoenen tekenen, maar hij zocht een driejarige verbintenis en Toronto was bereid om aan zijn wensen te voldoen. Het gezicht van de Sharks-franchise zal dus de komende drie seizoenen, voor veel geld, te bewonderen zijn in het blauw van de Maple Leafs. De 37-jarige Canadees gaat ruim zes miljoen per jaar verdienen.

Tijdens zijn verblijf in San Jose scoorde Marleau niet minder dan 508 doelpunten en was hij goed voor 1082 punten. De winger speelde 1493 wedstrijden voor de Sharks en slechts zes spelers in de geschiedenis van de league speelden meer wedstrijden voor één franchise.

Montreal Canadiens gaat van Carey Price één van de best betaalde spelers in de league maken. De bijna dertigjarige goalie had nog een contract voor één seizoen, maar general manager Marc Bergevin wilde geen enkel risico lopen en heeft Price voor nog eens acht jaar aan de Canadiens weten te binden. De beste goalie ter wereld gaat in totaal ruim 84 miljoen euro verdienen. Price debuteerde in 2007 voor de Habs en heeft inmiddels 509 wedstrijden gespeeld voor de traditieclub. De Canadees noteert een save percentage van .920 en kreeg 2.40 goals per wedstrijd tegen.

Alexander Radulov zal niet terugkeren in het Bell Centre. De dertigjarige Rus maakte afgelopen seizoen zijn rentree in de NHL en verzamelde in het bleu-blanc-rouge 54 punten. De komende vijf seizoenen kunnen de fans in Dallas genieten van de Russische aanvaller. Radulov zette zijn krabbel onder een contract dat hem voor vijf seizoenen aan de Dallas Stars bindt. De voormalig speler van de Nashville Predators gaat ruim 31 miljoen dollar verdienen.

T.J. Oshie heeft zijn verblijf in de Amerikaanse hoofdstad verlengd. De dertigjarige center tekende voor acht seizoenen en de Capitals maken jaarlijks ruim vijf miljoen dollar over op zijn bankrekening. Dit heeft echter wel gevolgen voor de toekomst van de club. De Capitals zitten niet ver onder de vastgestelde salary cap en moeten nog de nodige contracten verlengen en spelers aantrekken. De kans dat Alexander Ovechkin en consorten komend seizoen een serieuze gooi kunnen doen naar die zo felbegeerde Stanley Cup lijkt dan ook niet zo groot.

OILERS ZETTEN ALLES OP MCDAVID

Als het aan de Edmonton Oilers ligt moet Connor McDavid nog lang, heel lang wachten voordat hij free agent is. Er ligt in Alberta een heel vet contract voor McDavid klaar. De pas twintigjarige superster kan een contract tekenen dat hem voor acht jaar in Edmonton houdt. McDavid zal dan ruim dertien miljoen dollar per jaar gaan verdienen. Daarmee wordt McDavid in één klap de best betaalde speler in de NHL. De Blackhawks betalen hun sterren Jonathan Toews en Patrick Kane ruim tien miljoen per jaar. Sidney Crosby en Evgeni Malkin moeten het doen met respectievelijk 8.7 miljoen en 9.5 miljoen per jaar.

Connor McDavid wordt gezien als het grootste talent in de NHL sinds jaren. Hij heeft inmiddels 127 wedstrijden gespeeld, play-offs niet meegerekend, en verzamelde daarin niet minder dan 148 punten. McDavid liet 46 keer de vijandelijke goalie kansloos en 102 keer was hij de aangever. Afgelopen seizoen was de Oilers-center de enige speler die de grens van honderd punten aantikte. Dit leverde hem de titel van MVP op en mocht hij de bijbehorende Hart Trophy mee naar huis nemen. Dat de Oilers met McDavid goud in handen hebben, is geen verrassing. En in Edmonton willen ze er zeker van zijn dat ze nog heel lang van dit goud kunnen genieten.

Ook leuk om te lezen