NHL staat open voor uitbreiding

Door

Calgary Flames v Ottawa Senators

Nieuwe speelsteden mogen bij de NHL aankloppen om een eigen NHL-team in hun stad te mogen huisvesten. Dat heeft Gary Bettman gisteren gezegd namens het NHL Board of Governors. Het is nog niet gezegd dat er definitief nieuwe teams bij gaan komen. Mocht dat wel het geval zijn, dan sluiten deze teams op zijn vroegst vanaf het seizoen 2017-2018 bij de NHL aan.

NHL Media AvailabilityLiefst $500 miljoen is de prijs als geïnteresseerde partijen een club willen aanmelden. Een flinke prijs, maar ondanks die prijs lijkt er nog de nodige interesse te zijn. Las Vegas verkocht onder voorbehoud al meer dan 13.000 seizoenkaarten. De mededeling vond plaats in Las Vegas, bij de NHL Awards en de stad bekend van de casino’s zou zomaar de eerste gegadigde kunnen zijn. Andere veel genoemde namen zijn Quebec City en Seattle. In Quebec wordt al jaren geroepen om de terugkeer van de NHL en de stad was de eerste om te zeggen gebruik te zullen maken van deze uitbreidingsprocedure.

In het verleden hebben Milwaukee en Portland ook al eens hun interesse getoond bij de NHL. Ook Kansas City wordt genoemd als een stad die mogelijk interesse gaat tonen. Teams die zich nu gaan aanmelden zullen eerst de goedkeuring moeten krijgen van de rest van de teams in de league. Zij zullen de inkomsten voortaan immers met een extra partij moeten delen. Bettman liet desgevraagd nog weten dat de NHL zich niet zal laten leiden door de wens de Western en Eastern Conference gelijk te trekken. De Western Conference bestaat momenteel uit 14 teams, het oosten uit 16 teams.

Spelregelwijzigingen

De NHL maakte verder nieuwe spelregels bekend. De meest ingrijpende aanpassing zit in de overtime. Voortaan zal een 5 minuten overtime niet met 4-on-4 gespeeld worden, maar met 3-on-3. In de AHL is hier afgelopen seizoen al mee geëxperimenteerd en dit heeft, mede door de vele ruimtes die op het ijs liggen, geleid tot veel extra wedstrijden die zonder shootout kunnen worden beëindigd. In 2013-2014 werden nog maar 35,3% van de wedstrijden beslist in overtime, dit seizoen was dat 75%.

Verder krijgen coaches een zogenaamde coaches challenge. Hiermee kunnen coaches in beroep gaan tegen een gescoorde goal. Scheidsrechters zullen de video review bekijken om te bepalen wie er gelijk heeft. De coaches challenge mag alleen gebruikt worden voor gevallen van offside en goalie interference bij gescoorde doelpunten. Verder moet het team dat gebruik maakt van de challenge nog in het bezit zijn van de time-out. Indien de coach gelijk krijgt en de beslissing wordt omgedraaid, dan behoud de coach zijn time-out. Als de beslissing blijft zoals deze door de scheidsrechter is genomen, dan verliest de coach die de challenge aanvroeg zijn time-out.

x-carey-price-6-october-2010

NHL Awards

De gehele NHL kwam gisteren bij elkaar voor de uitreiking van de NHL Awards. Carey Price nam de meeste prijzen mee naar huis. De doelman van Montreal Canadiens wist liefst vier trofeeën aan zijn palmares te voegen. Patrick Kane en Jonathan Toews werden verkozen om aankomend seizoen op de cover te verschijnen van het spel NHL 16. Hier een overzicht van alle award-winnaars.

Hart Trophy (MVP volgens journalisten): Carey Price
Norris Trophy (beste allround verdediger): Erik Karlsson (Ottawa Senators)
Vezina Trophy (beste goalie): Carey Price
Calder Trophy (beste rookie): Aaron Ekblad (Florida Panthers)
Selke Tropy (aanvaller met de beste defensieve kwaliteiten): Patrice Bergeron (Boston Bruins)
Lady Byng Trophy (prijs voor sportiviteit gecombineerd met een hoog spelniveau): Jiri Hudler (Calgary Flames)
Masterton Trophy (doorzettingsvermogen): Devyn Dubnyk (Minnesota Wild)
NHL Foundation Award (speler die zijn voorbeeldfunctie het beste inzet om de maatschappij te helpen): Brent Burns (San Jose Sharks)
Messier Leadership Award: Jonathan Toews (Chicago Blackhawks)
Ted Lindsay Award (MVP volgens spelers): Carey Price
Jack Adams Award (beste coach): Bob Hartley (Calgary Flames)
GM of the Year: Steve Yzerman (Tampa Bay Lightning)
King Clancy Memorial Trophy (speler die zich het meest inzet voor zijn thuisomgeving): Henrik Zetterberg (Detroit Red Wings)
Art Ross Trophy (meeste punten in het reguliere seizoen): Jamie Benn (Dallas Stars)
Maurice Richard Trophy (meeste goals in het reguliere seizoen): Alex Ovechkin (Washington Capitals)
William M. Jennings Trophy (goalie die speelt voor het team met het minste aantal tegendoelpunten in het reguliere seizoen: Corey Crawford (Chicago Blackhawks) en Carey Price

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen