NHL Recap: zwakke reeks Maple Leafs en Red Wings

Er staat een druk hockeyweekend op de rol. Vannacht werd er afgetrapt met liefst negen duels. Er kwamen vooral teams in actie die zwak(ker) aan het seizoen waren begonnen. Buffalo, Toronto, Columbus, Colorado, Carolina, Detroit en Calgary. Konden deze ploegen hun zwakke reeks doorbreken? Jens DeMuynck, Rowdy van Grieken en Ed Versteeve blikken terug.

Detroit Red Wings – Ottawa Senators

IMG_20151031_071740

Detroit Red Wings (4-4-1) zit in een dip. Het won slechts éën van de laatste zes duels. Ottawa (4-3-2) doet het iets beter. De ploegen treffen elkaar back-to-back, vannacht in Detroit.

De eerste periode bracht weinig opwinding. Het is duidelijk dat de Wings zonder vertrouwen spelen. Ottawa nam een minuut voor het einde via Turns een voorsprong.

Gestuntel in de defensie leidde de 2-0 van de Sens in. Zetterberg bracht Detroit via een 5 on 3 power play goal terug in de wedstrijd. Een minuut voor tijd besliste Bobby Ryan het duel met een empty net goal. Komende nacht treffen beide ploegen elkaar weer; dan in Ottawa.

Calgary Flames – Montreal Canadiens

IMG_20151031_063935

Wegens de vele tradegeruchten rondom Calgary, lijkt het erop dat management het al een beetje heeft opgegeven voor dit seizoen, want de Flames (2-7-1) zijn zeer teleurstellend van start gegaan. Hun opponent vannacht was een Canadiens-team (9-2-0), wat een historische reeks (ironisch genoeg) roemloos ten onder zag gaan op deze roadtrip.
Na vijf minuten spelen opende Habs-aanvaller Dale Weise (met de bijnaam Dutch Gretzky, vanwege zijn korte, maar succesvolle periode met de Tilburg Trappers in de lock-out van het seizoen 2012-2013) de score, nadat hij Flames-keeper Joni Ortio met een laag slapshot verraste. In die periode volgden er nog goede kansen voor beide teams, maar de eerste periode werd afgesloten met 0-1 op het scorebord.
Echter, binnen een halve minuut in de tweede periode, mocht ook Canadiens-backup Mike Condon vissen, want na een fantastische breedtepass van Sean Monahan had Jiri Hudler geen moeite om de puck in het lege doel te schieten; 1-1. Lang werd er in het Saddledome niet genoten van deze gelijke stand, want twee minuten later was het Nathan Beaulieu die Canadiens op de powerplay op voorsprong bracht. Opnieuw twee minuten later had Josh Jooris een antwoord namens de Flames, door de rebound Johnny Gaudreau’s schot achter Condon te werken; 2-2. En ja hoor, wéér twee minuten later kon Weise de puck simpel oppikken, na geklummel in de defensie van Calgary, en schoot de puck knap achter Ortio.
In de derde periode was het ironisch genoeg Paul Byron die Montréal shorthanded op 2-5 zette. Byron was namelijk eerder deze maand op waivers gezet door Calgary, en werd opgepikt door de Habs. Later die periode maakte de Dutch Gretzky zijn hattrick compleet, nadat Flames-verdediger TJ Brodie uitgleed en Tomas Fleischmann daardoor Weise klaar kon zetten voor een al half op het ijs liggende Ortio; 2-6. Montréal (10-2-0) verstevigde hiermee de leiding in de Atlantic en is tevens het eerste team dit seizoen om de tiende overwinning te behalen. De Flames (2-8-1) daarentegen zakken alleen maar verder weg in de West.

Chicago Blackhawks – Minnesota Wild

IMG_20151031_064104

De strijd die momenteel plaatsvindt in de Central divisie is ongekend. Maar liefst zes van de zeven teams (Colorado lijkt buiten de boot te vallen) hebben een record boven .500, of je nederlagen in overtime nou meetelt als gewone nederlagen of niet. Twee van deze teams, Minnesota (6-2-1) en Chicago (6-4-0) ontmoetten elkaar vannacht in St. Paul, met twee belangrijke punten op het spel.
Al vroeg werd duidelijk dat we hier met een spektakelstuk te maken hadden. Net als eerder deze week in Winnipeg, opende Wild-aanvaller Jason Zucker al binnen 20 seconden de score; 1-0. Binnen vier minuten stond het echter alweer gelijk, toen Blackhawks-aanvoerder Jonathan Toews op de penalty kill de puck van een afstandje achter Wild-goalie Devan Dubnyk vuurde. Halverwege de periode was het Brent Seabrook die, op de powerplay, vanaf de blue line afvuurde en daarmee Dubnyk compleet leek te verrassen; 1-2. Vijf minuten later probeerde Chicago-vedette Patrick Kane teveel te doen met de puck, waardoor Minnesota kon uitbreken. Erik Haula legde af op Ryan Carter die op zijn beurt Scott Darling met een geweldige schijnbeweging verraste en de 2-2 liet noteren (zie video hieronder). Elf seconden voor het einde van de periode nam Minnesota de voorsprong, nadat Charlie Coyle een schot van Mark Scandella van richting veranderde, waardoor het met een voorsprong de kleedkamers op mocht zoeken.

Na drie minuten gespeeld te hebben in de tweede periode, was het Jared Spurgeon, op aangeven van Thomas Vanek, Blackhawks-keeper Scott Darling in de korte hoek verraste; 4-2. Zeven minuten later besloot Toews geen genoegen te nemen met deze score, en kon na puckverlies van Coyle uitbreken. Samen met Teuvo Teravainen ging hij op Dubnyk af, maar Toews schoot zelf met scherp de aansluitingstreffer binnen. Zes minuten voor de laatste intermissie werd Artem Anisimov alleen op Dubnyk afgestuurd na een fantastische dieptepass van de jonge Erik Gustafsson en faalde niet; 4-4.
Na net een halve minuut in de derde periode te hebben gespeeld, ging het spektakel verder. Jason Zucker probeerde Darling te verschalken met een backhander, maar de keeper kon redding brengen. Dit gold echter niet voor de reboundpoging van Nino Niedereiter, die geen enkele hinder ondervond om de 5-4 binnen te schieten. Chicago ging daarna nog wel opzoek naar de gelijkmaker, maar Dubnyk had op elk schot een antwoord. Hierdoor behoudt Minnesota (7-2-1) voorlopig zijn play-offs-plekje, terwijl Chicago (6-5-0) nu een achterstand op de huidige wildcard-houders (Minnesota en Winnipeg) begint te krijgen.

Florida Panthers – Boston Bruins

IMG_20151031_064133

Florida Panthers (4-4-1) is aardig begonnen. En heeft met de 43-jarige Jaromir Jagr één van de grootste ‘attracties’ in de ploeg. Hij ontbrak bij de Panthers die Boston Bruins (4-3-1) op bezoek kreeg.

De bezoekers hadden het betere van het spel. Via Marchand kwam Boston verdiend op voorsprong.

In het tweede deel werden er drie goals binnen 240 tellen gescoord. Marchand en Chara brachten Boston op 3-0, voordat Bjugstad de Panthers op het scorebord zette.

In de derde periode probeerde Florida van alles, maar goalie Tuukka Rask weerstond alle schoten. De Bruins boekten door de 3-1 winst de 3e zege op rij.

Arizona Coyotes – Vancouver Canucks

IMG_20151031_063807

Een belangrijk duel in Glendale; Arizona Coyotes (5-4-1) nam het op tegen Vancouver Canucks (4-2-4). Het verschil tussen beide Pacific Division teams was voor aanvang één punt.

Vancouver schoot uit de startblokken. Na amper tien minuten stonden de Canucks al met 3-0 voor door goals van McCann, Burrows en Gaunce.

In het tweede bedrijf rechtte Arizona de rug. Max Domi en Steve Downie brachten de marge op één treffer, maar een minuut na de 2-3, maakte Daniel Sedin er 2-4 van.

In de slotperiode zette Arizona aan, maar scoorde het te laat. Rieder bracht drie minuten voor tijd de 3-4 op het bord, maar verder liet Vancouver het niet komen. De Canucks namen door de winst de koppositie in de Pacific (in ieder geval 18 uur) over van L.A. Kings.

Buffalo Sabres – Philadelphia Flyers

IMG_20151031_064434

Een duel tussen twee teams die zich hoopten te revancheren na de nederlaag van gisteren. Buffalo (3-7-0) verloor met 3-4 van Pittsburgh. Philadelphia (4-3-2) verloor dan weer met 1-4 van New Jersey Devils.

Buffalo was heer en meester in het begin van de wedstrijd en het was dan ook geen verrassing dat de Sabres op het einde van de eerste periode op voorsprong kwamen na een heerlijke goal van Jack Eichel. Het was een tijdje geleden, maar de rookie kon eindelijk nog eens de netten doen trillen. Ook in de tweede periode waren de Sabres de baas en dat leverde al vroeg de 2-0 op. Met een powerplay goal verdubbelde O’Reilly de score. Na 40 minuten hockey stond het nog steeds 2-0. Buffalo leidde op het vlak van schoten op doel met 31-14, mooie cijfers.

Deslauriers besliste in het begin van de derde periode de wedstrijd door er 3-0 van te maken. Enkele minuten voor het einde kon Streit er wel nog 3-1 van maken, maar dat veranderde niets meer. Buffalo won met 3-1 en tikt het aantal punten aan tot acht stuks. Philadelphia blijft steken op tien.

New York Rangers – Toronto Maple Leafs

IMG_20151031_064412

Alvast van één zaak waren we zeker over deze wedstrijd: de ploegen zouden uitgerust aan de aftrap komen. De laatste wedstrijd van Toronto (1-5-2) werd maandag met 3-4 verloren van Arizona. New York Rangers (6-2-2) heeft zelfs nog een dag extra rust gehad, zondag werd er met 4-1 gewonnen van Calgary.

De New York Rangers hadden in de beginfase lichtjes de overhand en na negen minuten konden ze hun overwicht omzetten in een voorsprong. Het was Mats Zuccarello die met zijn vijfde van het seizoen New York op voorsprong bracht. Daarna kon Toronto het evenwicht herstellen, maar na twee periodes keken ze nog steeds tegen een 1-0 achterstand aan. In de derde periode zou Zuccarello nog twee maal scoren en zo zijn hattrick vervolmaken, tussendoor had Lupul nog voor de 2-1 gezorgd, maar dat maakte dus niets uit. New York won met 3-1 en staat terug alleen op kop in de Metropolitan Division met 16 punten. Toronto blijft troosteloos laatste staan in de Atlantic Division met amper vier punten.

Washington Capitals – Columbus Blue Jackets

IMG_20151031_064524

Een duel tussen het team dat al het meeste indruk maakte en het team dat het minste indruk maakte in de Metropolitan Division. Washington Capitals (6-2-0) ontving de Columbus Blue Jackets (2-8-0). De bezoekers hoopten hun derde overwinning op een rij te boeken om zo hun opmars nog wat kracht bij te zetten.

Het puntenverschil in het klassement werd in eerste instantie niet weergegeven op het ijs. Beide teams waren gelijkwaardig voor elkaar en dat vertaalde zich ook in de kansen. Na een half uur gespeeld te hebben hadden de Blue Jackets iets meer kansen (14-16), maar geen enkele die vond de weg naar het doel. In de 35e minuut verdween de brilscore dan eindelijk van het bord door een doelpunt van Justin Williams. Met een slapshot bracht hij de Caps op 1-0. In de laatste minuten van de tweede periode kwam Columbus nog onder druk te staan, maar mede door een time out van coach Tortorella konden ze de schade beperken en met een 1-0 achterstand gaan rusten.

In het derde bedrijf kregen we hetzelfde beeld te zien als de voorgaande twee, twee ploegen die elkaar in evenwicht hielden. Toch stonden de Caps voor en daar deed Oshie er nog eentje bij door in de 12e minuut te scoren. De Blue Jackets namen nu meer risico’s en dat leverde al snel de aansluitingstreffer op door Calvert, maar daar bleef het bij. Washington won met 2-1 en veegt zo de nederlaag van afgelopen woensdag uit. De Blue Jackets blijven achteraan bengelen in de Metropolitan Division.

Carolina Hurricanes – Colorado Avalanche

IMG_20151031_064515

Een partij tussen twee kleine teams uit de league. Het was ook een partij tussen twee teams dat gisteren hun wedstrijd wonnen. Carolina (4-6-0) en Colorado (3-5-1) hoopten met nog een overwinning te beginnen aan een reeksje.

Colorado begon het best aan de wedstrijd, maar dat kon je enkel zien aan het aantal kansen (7-11). Doelpunten vielen er in de eerste periode niet te noteren. In het tweede bedrijf was dat wel het geval, Colorado was nog steeds het betere team en ze kwamen dan ook verdiend op voorsprong met een doelpunt van Tanguay. De Hurricanes werden wakker en reageerden niet veel later terug aan de hand van Rask. Met een tip-in bracht hij de bordjes terug gelijk. Drie minuten later kwamen de Canes zelf op voorsprong vanop de powerplay, Justin Faulk scoorde zijn vierde van het seizoen de 2-1. Carolina had ondertussen het commando volledig overgenomen, maar dat leverde verder geen doelpunt meer op in de tweede periode.

In de derde periode nam Colorado het initiatief en waren ze ook de betere van de twee, toch was het opnieuw Carolina die kon scoren. Skinner maakte er op aangeven van Nash 3-1 van. Soderberg maakte er in de laatste minuut nog 3-2 van, maar veel maakte dat niet meer uit. Carolina won met 3-2 en boekt zo hun derde overwinning op een rij. Colorado op hun beurt verliezen meer en meer de aansluiting met de andere teams in de Central Division.