NHL play-offs: Flames imploderen, Islanders ouderwets

Door

Ruim vier maanden geleden leek Lord Stanley’s Cup na 100 jaar opnieuw onaangeroerd in het prijzenkabinet te blijven staan. Het coronavirus hield bijna overal ter wereld flink huis en de gezondheid ging en gaat natuurlijk boven alles. Op 1 augustus keerden de gladiatoren echter definitief terug op het ijs. Er ging een lang proces aan vooraf, maar in Toronto en Edmonton is de strijd om de prachtige bokaal hervat. De Qualifiers en de Round Robin zijn nu achter de rug en vanaf deze week houden we je bij SportAmerika op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de “echte” play-offs.


EASTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Tampa Bay en Boston waren al zeker van de tweede ronde, Philadelphia leidt de serie tegen Montreal met 3-2 en van de vier teams met een bye dreigt alleen Washington uitgeschakeld te worden. De Capitals poetsten in Game 4 een 2-0 achterstand weg en wisten zo een sweep te voorkomen. Alex Ovechkin leefde op met twee goals en leidde zijn team naar een Game 5. Verder dan dat willen de Islanders het niet laten komen. Daarvoor moesten ze nu beter voor de dag komen dan in de laatste periodes van Game 4. Barry Trotz kon tevreden zijn. Defensief zag het er beter uit, maar ook Washington had die teugels aangehaald. Veel kansen zagen we dan ook niet in de openingsfase.

Halverwege de eerste periode werden de problemen voor de Capitals nog groter. Anthony Beauvillier, toch al in vorm in het postseason, schoot de 1-0 achter Braden Holtby. De Islanders bleven gedisciplineerd spelen, gaven nauwelijks iets weg en kwamen in de tweede periode op 2-0. Opnieuw was het Beauvillier die Holtby verschalkte. In Washington gingen alle alarmbellen inmiddels af, maar ze stuitten deze avond op een ouderwetse New York. Defensief ijzersterk en dodelijk effectief. De Isles registreerden slechts 17 schoten op goal, maar wonnen wel. Overigens stonden ze ook slechts 21 doelpogingen toe. In de slotminuten tilden Nick Leddy en Josh Bailey de score naar 4-0. In beide gevallen betrof het een empty-netter. Mogelijk hadden de Islanders de wake-up call in Game 4 even nodig om in Game 5 ouderwets tekeer te gaan. Al na één ronde sloten zij het boek voor de Washington Capitals.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

EINDSTAND: New York Islanders wint met 4-1

Voor het tweede jaar op rij gaan de Washington Capitals al na één ronde in de play-offs zitten. In de bubbel van Toronto leken de mannen van Todd Reirden geen schim van de ploeg die tussen okotober en maart de leiding pakte in de Metropolitan Division. De Caps speelden 8 wedstrijden in Toronto en wonnen slechts 2 keer. Alex Ovechkin scoorde weliswaar vier goals, maar kwam ook in 6 duels niet tot scoren. De Islanders hadden hem en zijn ploeggenoten over het algemeen prima onder controle. Barry Trotz heeft zijn team weer aardig op de rit gekregen. Na de overtuigende zege in de Qualifiers op de Panthers volgde een indrukwekkende serie tegen de Capitals. Verdedigend ziet het er weer goed uit en dat is de basis voor succes van deze Isles. Zij treffen Boston of Philadelphia in de volgende ronde.


WESTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Met winst in de laatste twee wedstrijden had het momentum de kant van de Dallas Stars gekozen. De mannen van Rick Bowness verdienden die twee zeges ook. Zij waren beter dan Calgary, dat af en toe met hangen en wurgen nog enigszins op de been bleef. En dankzij Cam Talbot. De goalie noteerde in het reguliere seizoen een vrij aardig save percentage van .919. In de play-offs doet hij ’t met .934 vele malen beter. Bij de Stars is het tegenover gestelde het geval. Anton Khudobin, die de meeste wedstrijden voor zijn rekening neemt, ging van .930 naar .917 in het postseason. Het werd er niet beter op voor Khudobin in de openingsfase. Calgary schoot als een waanzinnige uit de startblokken en denderde naar een hele snelle 3-0 voorsprong. De Flames maakten een ijzersterke indruk, maar konden dit slechts een halve periode vasthouden.

De 1-3 van Miro Heiskanen bracht het vertrouwen terug bij de Stars. Dallas kroop voorzichtig uit het dal en wist na één periode dat alles nog mogelijk was. Dat bleek wel tijdens de tweede periode. Nu waren de Stars niet te houden en Cam Talbot zag de ene na de andere puck achter zich in het net belanden. Twee goals van Denis Gurianov, één van elk Radek Faksa en Joe Pavelski deden de wedstrijd kantelen in het voordeel van Dallas. De ploeg die in de eerste 10 minuten werd weggespeeld, had na zeven minuten in de tweede periode opeens een 5-3 lead. Dat werd 6-3 toen Gurianov zijn hattrick compleet maakte later in de tweede. Voor de rookie werd het nog mooier in de derde. Met zijn vierde van de avond bepaalde hij de eindstand van dit bizarre duel op 7-3 en schoot hij de Stars naar de tweede ronde.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

EINDSTAND: Dallas wint met 4-2

De Dallas Stars hebben de juiste versnelling gevonden. Tijdens de Round Robin deed het af en toe pijn aan de ogen, maar gedurende de eerste ronde zagen we steeds vaker de Stars die we kennen van het reguliere seizoen. Het is een team dat niet snel verslagen is en dat merkten de Flames in Game 6. Zij haalden hun voet van het gaspedaal, lieten de Stars terugkomen en mogen nu naar huis. Net als vorig jaar tegen de Avs een teleurstellend postseason voor de ambitieuze Flames. Dallas was vorig seizoen dicht bij de Conference-finale, maar legde het af tegen de Blues. Bowness zal de komende dagen willen werken aan de defensie, die nog geen stabiele indruk maakt. Denis Gurianov laat zich als rookie ook gelden in de play-offs. Met 20 goals was zijn reguliere seizoen al prima en nu staat de jonge Rus alweer op 6 treffers.

Cover photo: Matthew Pearce/Icon Sportswire via Getty Images

Ook leuk om te lezen