NHL Draftwatch: Succesvolle Letse jeugdopleiding wil werk bekroond zien

Door

2014-09-13_rubins

In NHL Draftwatch wordt wekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking komen te worden gedraft tijdens de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen volgend jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Net als vorig seizoen kan er een Nederlands talent gedraft worden, al wordt zijn naam minder genoemd dan die van Daniel Sprong vorig seizoen. Bartek Bison speelt voor Prince George Cougars in de WHL.

Deze week een blik op een groep talenten uit Letland, Riga om precies te zijn. Drie potentiële draft picks komen uit de jeugdopleiding van HK Prizma Riga, Pardaugava. Het is de club die onder andere Kaspars Daugavins (voormalig speler Ottawa, Boston) heeft voortgebracht. Drie talenten is meer dan ooit en dus een verdiende blik naar de jeugdopleiding Pardaugava.

Kristians Rubins

Wie echt goed wil worden zal echter niet in de nationale competitie blijven hangen en dus spelen vele van de talenten uit de jeugdopleiding van HK Prizma Riga inmiddels al in het buitenland. Kristians Rubins is één van die voorbeelden. Al op 16-jarige leeftijd debuteerde de verdediger voor VIK Västeräs in de Zweedse Allsvenskan. Västeräs is de oude club van Nicklas Lidstrom, en zij weten dus wel hoe zij een goede verdediger op moeten leiden. Rubins hoopt in zijn voetsporen te treden, maar heeft daarbij wel te kampen met blessures. Dit seizoen heeft hij nog geen enkel duel gespeeld. Mede daarom is het moeilijk in te schatten waar teams hem zullen kiezen. Rubins heeft de potentie om vroeg in de draft te worden gekozen, maar kan ook terugvallen. Een goed voorbeeld daarvan is Oliver Kylington vorig seizoen; hij werd verwacht in de eerste ronde, maar mede door langdurig blessureleed werd hij pas als 60ste overall gekozen door Calgary Flames. Een potentiële dark horse! Met zijn lengte (1 meter 93) en gewicht (98 kilo) is hij een speler die bij velen hoog op het verlanglijstje zal staan.

zile

Kristaps Zile

Onder de naam Kristaps Zile is vooral een zwaargewicht kickboxer bekend. Toch heeft het aanstormende ijshockeytalent Kristaps Zile ook al wereldwijde bekendheid verworven, al is dat niet op de manier gegaan zoals hij had gehoopt…

Deze hit ging de wereld over en is wat… onhandig.

Zile speelt zijn wedstrijden nog wel in Letland, maar niet meer in de Letse competitie. Dinamo Riga doet mee aan de KHL en Zile speelt voor het opleidingsteam HK Riga in de MHL. De 17-jarige verdediger is iets minder groot en sterk dan zijn landgenoot Rubins, maar wel een speler om tijdens de Draft in de gaten te houden.

abils

Rodrigo Abols

Abols is al een aantal jaar overgeslagen tijdens de NHL Draft. De nu 19-jarige center is daarom overgestapt van hetzelfde HK Riga naar Portland Winterhawks in de WHL. Abols noteerde vorig seizoen in de MHL 20 goals en 18 assists in 35 MHL duels. In Portland past hij zich moeiteloos aan. Abols maakte in 19 duels tot zover indruk met 6 goals en 11 assists. Waar hij vorig seizoen ook opviel door een hoog aantal strafminuten (61), valt dat dit seizoen relatief mee. Abols kreeg tot zover zeven minuten aan zijn broek. De center heeft zijn lengte mee (1 meter 95), maar is voor zijn lengte een lichtgewicht: 84 kilo.

Het had echter ook al weinig gescheeld of Abols was al in de NHL actief geweest dit seizoen. De center speelde een tryout voor Vancouver Canucks deze zomer, maar toen pas kwamen de Canucks er achter dat zij hem volgens de nieuwe CBA helemaal niet mochten contracteren omdat hij nog gedraft mag worden. Afgelopen seizoen hadden de Canucks hem al willen draften, maar dat is toen niet gebeurd. De aankomende draft moet bepalen of de Canucks hem gaan contracteren, of dat toch een andere ploeg er met Abols vandoor gaat.

Bartek Bison

Na een straf voor het missen van de bus mocht Bartek Bison ‘gewoon’ weer meedoen bij Prince George Cougars. Productief is Bison vooralsnog niet, maar de vorm van zijn ploeg maakte veel goed. Calgary Hitmen won nog met 1-3 van de Cougars, maar daarna was er weinig reden tot klagen. Dit weekend werden uitduels tegen Lethbridge Hurricanes (1-3) en Medicine Hat Tigers (2-4) in winst omgezet. Een -1 rating is alles wat er over Bison op het scoreformulier kwam te staan deze week.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen