NHL Draftwatch: Julien Gauthier toont zich ware goalgetter in QMJHL

Door

julien-gauthier

In NHL Draftwatch wordt wekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking komen te worden gedraft tijdens de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen volgend jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Net als vorig seizoen kan er een Nederlands talent gedraft worden, al wordt zijn naam minder genoemd dan die van Daniel Sprong vorig seizoen. Bartek Bison speelt voor Prince George Cougars in de WHL.

Deze week wordt de blik gericht op de QMJHL, de competitie waar Daniel Sprong uit afkomstig is. Julien Gauthier rijgt de goals aaneen en verder is er aandacht voor defenseman Samuel Girard en aanvaller Pierre-Luc Dubois. Ten slotte wordt er uiteraard stilgestaan bij de verrichtingen van onze eigen Bartek Bison.

Julien Gauthier

Wie nog op zoek is naar een echte sniper, een echte goalgetter, zal inmiddels ongetwijfeld de naam van Julien Gauthier rood omcirkeld hebben. De winger van Val d’Or Foreurs noteerde dit seizoen 22 punten, waarvan 18 goals, in 21 duels. Daarmee is hij net geen topscorer in de QMJHL. Alleen naamgenoot Guillaume Gauthier (20 goals, overigens geen familie) en Michael Carcone (19 goals) wisten meer goals te maken in de QMJHL. Die spelers zijn al een paar jaar ouder en nooit gedraft.

De scoringsdrift komt enigszins uit de lucht vallen. Gauthier speelt alweer zijn derde seizoen in de QMJHL. In zijn eerste seizoen leverde dat in 62 duels slechts 9 goals op en 21 assists. Vorig seizoen Gauthier allround indruk met 38 goals en 35 assists in 68 duels. Wat het aantal doelpunten nog indrukwekkender maakt, is het relatief lage aantal schoten dat Gauthier nodig heeft om een doelpunt te maken. Gauthier schoot 72 keer op doel en haalt daarmee een schotpercentage van 25%. In de NHL kunnen momenteel slechts zeven spelers die minimaal 5 goals maakten een beter percentage overleggen.

Samuel Girard

Vorig seizoen waren er veel offensieve defenseman in de draft te verkrijgen en dat zal ook dit jaar niet anders zijn. Samuel Girard is zo’n speler. De verdediger noteerde al 27 assists en drie goals in 22 duels en is daarmee een potentiële first round pick. Girard speelt voor Shawinigan Cataractes, dat met 36 punten uit 22 duels (18-4-0 record) aan een uitstekend seizoen bezig is. Het is dan ook niet gek dat Girard met +15 een hoge plusminus rating kan overleggen. Daarnaast verdedigt Girard clean: hij pakte pas zes strafminuten. Vorig seizoen pakte hij in 68 duels slechts acht strafminuten en noteerde 43 punten.

Pierre Luc-Dubois

Nog een speler die nu al goed bezig is met zijn ontwikkeling is Pierre-Luc Dubois. De aanvaller speelt bij Cape Breton Screaming Eagles en is daar onder andere ploeggenoot van Evgeniy Svechnikov, die vorig seizoen als 19de overall werd gedraft door Detroit Red Wings. Die combinatie levert veel goals op, zowel aan de goede als aan de verkeerde kant. Met 85 goals scoren de Screaming Eagles hoog als het gaat om gescoorde doelpunten, maar de 90 tegendoelpunten betekent een slechte notering als het gaat om de tegendoelpunten. Gisteren bleken die cijfers goed, toen tegen het al net zo attractief spelende Quebec Remparts (doelsaldo 90-92) werd gespeeld. De uitslag van het duel was 6-10 in het voordeel van de Remparts.

Dubois leverde in dat duel zijn bijdrage met twee goals en een assist. In 23 duels in totaal noteerde hij 13 goals; dat zijn er al drie meer dan vorig seizoen in 54 duels. Daarnaast gaf Dubois al vijftien assists. Dubois wordt gezien als een potentiële pick in de top 10 van de aankomende NHL Draft.

Oranje boven!

Veel valt er niet over de week van Bartek Bison te zeggen. Met zijn ploeg Prince George Cougars speelde hij twee duels. De Cougars gingen op bezoek bij Everett Silvertips en bij Kamloops Blazers. Beide duels gingen verloren en Bison stond bij beide duels wel op het roster, maar wist zichzelf geen plek te verschaffen op het scorebord.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen