NHL Deadline Trade Update [5 Days Left]

Door

We zijn vandaag, woensdag 22 februari 2012, nog slechts vijf dagen verwijderd van de NHL trade deadline voor dit seizoen. Het is vaak een van de meest chaotische en veelbesproken weken tijdens het lange NHL-seizoen. Sport Amerika wil er zeker van zijn dat jij als ijshockeyfan helemaal op de hoogte bent van de belangrijkste trades en meest hardnekkige geruchten. Jules Zane en Jeroen Veenstra praten je daarom tot aan de deadline iedere dag rond lunchtijd helemaal bij over de laatste transacties in de National Hockey League.

—–

Een (indirecte) three-way trade, die zien we niet vaak meer tegenwoordig, maar gisteren wel. Ondanks dat Colorado Avalanche lang geen buyer, maar een seller leken te zijn, hebben zij gistermiddag de hard hittende forward Steve Downie van Tampa Bay Lightning gehaald. Het team uit Florida kreeg verdediger Kyle Quincey voor hem terug, althans, daar leek ’t op, maar een paar minuten later werd duidelijk dat Quincey op weg was naar Detroit, die een 1st round pick en AHL-verdediger Sébastien Piché aan Tampa Bay geven.

Downie is het soort speler dat de Avs nog zochten; harde werker, goede teamgenoot en zeer energiek. De mannen uit Denver hopen dat zijn aanstekelijke spelstijl hen over de heuvel kan tillen op weg naar een van de laatste playoff plekjes in de Western Conference. Quincey is een 26-jarige verdediger die in vrijwel ieder team moet kunnen meedraaien en die Detroit wat meer zekerheid geeft, als ook de mogelijkheid om hun veteranen iets meer rust te gunnen. Tampa Bay is al weken bezig met het bij elkaar sprokkelen van draft picks, die ze deze week en rond de draft kunnen inzetten om hun farm team te versterken en eventueel enkele offer sheets uit te delen.

Hopelijk is deze verrassende trade een voorbode van nog veel meer interessante transacties deze week.

—–

Ondanks een blessure wachten de Carolina Hurricanes op de reactie van winger Tuomo Ruutu (foto links) om contractverlenging te tekenen. Het bod zou voor drie nieuwe jaren zijn, het bedrag is niet bekend. Als Ruutu niet of laat reageert, dan zou ’t ons niet verbazen als we hem op de trademarkt gaan terugzien indien de prognose voor zijn terugkeer positief is. Zijn 17 goals en 13 assists in bijna zestig wedstrijden laten zien dat hij een speler is wiens harde werk op een energy line zeer goed uit kan pakken. Teams als de New York Rangers, die forechecking combineren met goal crashing, kunnen zo’n speler altijd wel gebruiken.

—–

De New York Islanders hebben hun goalie Evgeni Nabokov een aanbieding gedaan om 1 of 2 jaar te blijven op Long Island, of waar ze ook naar toe kunnen of gaan verhuizen. Hij heeft echter geen heel goed imago in de playoffs, nadat hij met de Sharks meermaals roemloos ten onder ging in vroege rondes, ondanks dat ze geweldige reguliere seizoenen hadden gespeeld. De kans dat hij blijft, in ieder geval tot de zomer, is dus groter dan dat iemand de Islanders kan en zal overtuigen hem te traden.

De gisteren besproken Red Wings back-up goalie Ty Conklin kwam overigens zonder claim door waivers. Hij is door Detroit naar hun AHL team in Grand Rapids, Michigan gestuurd.

—–

De Pittsburgh Penguins hebben doelman Brad Thiessen opgeroepen van hun AHL affiliate Wilkes-Barre Scranton (WBS) omdat tweede doelman Brent Johnson ziek is. Er moet echter niet raar opgekeken worden, als Thiessen de rest van het seizoen tweede doelman is in Pittsburgh. Thiessen hielp zijn ploeg WBS dit seizoen aan een gedeelde eerste plaats in de East Division van de AHL. Johnson noteerde in zijn laatste 5 starts slecht 1 overwinning en werd driemaal van het ijs gehaald en vervangen door Marc-Andre Fleury. Fleury is aan een topseizoen bezig, maar kan (te) weinig rust krijgen door de slechte vorm van zijn backup. In het geval dat Thiessen inderdaad tweede doelman zal worden, is het zeer waarschijnlijk dat Johnson Pittsburgh nog deze week verlaat.

—–

Kort nieuws:

  •  Minor league trade tussen Chicago en Tampa Bay: F Brandon Segal voor F Matt Fornataro
  • Columbus twijfelt over traden van Rick Nash en Jeff Carter; GM Howson wil wachten op perfect bod en stelt deals anders uit tot de zomer, terwijl teams als LA, NYR en DET willen afwachten of prijs nog zakt
  • Over New York Rangers gesproken; daar is gerevalideerde scoring winger Wojtek Wolski voor een prikkie op te halen, want er is te weinig ijstijd voor hem beschikbaar, terwijl zijn talent (en hoge salaris) groter podium verdienen
  • Op Long Island wordt nog altijd gepraat over een verhuizing naar Barclay’s in Brooklyn; als die deal doorgaat, zou er meer geld vrij komen voor versterkingen rond de draft en deze zomer, maar onduidelijk kan nog wel even duren

Als er “breaking news” is (echte blockbuster trade) lees je ’t uiteraard hier en anders spreken we elkaar morgen weer met de laatste nieuwtjes rond de NHL Trade Deadline.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen