NHL 30-in-30: Winnipeg Jets

Door

Anaheim Ducks v Winnipeg Jets - Game Four

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Winnipeg Jets.

Seizoen 2014-2015
De verwachtingen waren vorig seizoen laag. Om onze eigen preview te citeren: Eigenlijk is maar één club in de Central Division bij voorbaat kansloos. Uiteindelijk stonden de Jets toch maar mooi in de play-offs. Dat zij daarin met 4-0 aan de broek kregen van Anaheim Ducks, was gezien de geringe ervaring in de play-offs geen schande. De Jets stonden het merendeel van de wedstrijden voor en de Ducks werden door de Blackhawks hun sterkste tegenstander genoemd. De ervaring van vorig jaar nemen de Jets mee en daarin mogen zij zeker niet onderschat worden.

De Draft
De Jets hadden al de meest brede prospect pool en hebben die bij de NHL Draft alleen nog maar verder aangesterkt. Kyle Connor is een doelpuntenmachine op de vleugels, Jack Roslovic is een sterke center en met Jansen Harkins werd nog maar een sterke center toegevoegd. In de vierde ronde konden de Jets ook nog Michael Spacek toevoegen. De Jets hebben alle tijd om deze spelers de kans te geven zich door te ontwikkelen op hun eigen niveau. Die tijd zullen zij dan ook krijgen.

Nieuwe talenten

Waar te beginnen? Connor Hellebuyck maakte op het WK voor A-landen indruk als doelman van Team USA. Hij was de absolute uitblinker voor het team dat brons won. En dat als startende doelman in de AHL. Joshua Morrissey is een puntenmachine in de WHL, maar de concurrentie in de defensie is groot. Grote talenten als Nikolaj Ehlers (LW, video) en Nic Petan (C) maken een iets serieuzere kans op een plek in de NHL vanwege de lagere concurrentie. Talenten als Jan Kostalek (D) en Brendan Lemieux (LW) hebben we dan nog niet eens genoemd.

New Additions
Alexander Burmistrov: Keert terug bij Winnipeg Jets na een paar jaar in de KHL. De 23-jarige aanvaller is snel, heeft een sterk schot en een goed spelinzicht. Zijn fysieke kracht moet gecompenseerd worden door zijn lijnmaatjes en Burmistrov is een luie verdediger.

Departed
Michael Frolik: Kreeg de kans in Winnipeg het jaar nadat hij met Chicago Blackhawks de Stanley Cup won in 2013. Frolik kreeg een grotere rol en maakte die ook waar met 82 punten in 163 wedstrijden, maar vertrekt na twee jaar door naar Calgary.

Lee Stempniak: Tekende nog geen nieuw contract en zou dus terug kunnen keren, maar voorlopig zien de fans Stempniak niet terug. Voor zijn salaris vulde hij zijn rol goed in.

Jiri Tlusty: Net als Stempniak kwam Tlusty pas tijdens het seizoen. Tlusty maakte zijn salaris echter niet waar. Ook de Tsjech heeft nog geen nieuw contract getekend, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Tlusty een nieuw contract krijgt van de Jets.

Roster
Beste verdedigers: Dustin Byfuglien, Toby Enstrom, Tyler Myers

Beste aanvallers: Andrew Ladd, Blake Wheeler

Keep an eye on: Jacob Trouba, Alexander Burmistrov

Special Teams
Beide special teams van Winnipeg stonden in de middenmoot van de NHL. De PK (13de) was iets beter dan de powerplay (17de). Met Michael Frolik vertrok er wel een waardevolle pion in beide special teams, maar zijn rol was niet bepalend. De Jets zullen waarschijnlijk rond dezelfde posities uitkomen. Belangrijkste taak voor de Jets is het verminderen van de totale PK-tijd. Vorig jaar stonden de Jets 521 minuten en 46 seconden met een man minder op het ijs; meer dan welk ander team in de NHL ook.

Off season Grade
5

Hoewel de Jets op lange termijn hele goede keuzes hebben gemaakt, is de ploeg er op korte termijn niet sterker op geworden. Op de lange termijn was de ploeg al heel sterk. De ploeg die er nu staat zal ook meedoen voor een plek in de play-offs, maar waar de concurrentie zichzelf versterkte, lieten de Jets dat vooralsnog na. Het is maar de vraag of in deze sterke divisie de Jets nog steeds sterk genoeg zijn om zich te plaatsen voor de play-offs.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen