NHL 30-in-30: Minnesota Wild

Door

minnesota wild

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Minnesota Wild.

Seizoen 2014-2015
Minnesota Wild kende vorig seizoen twee totaal verschillende helften van het seizoen. In de eerste helft van het seizoen presteerde de ploeg uitermate teleurstellend. Na het aantrekken van doelman Devan Dubnyk was niet alleen het probleem op doel opgelost, maar ging ook de rest van de ploeg veel beter spelen. In de play-offs was de ploeg te sterk voor St. Louis Blues en dat hadden weinigen voorspeld. Chicago Blackhawks zette de ploeg van Mike Yeo vervolgens makkelijk opzij: 4-0.

De Draft
Minnesota koos met Joel Eriksson Ek voor een two-way-center. De Zweed blijft echter nog zeker een jaar in eigen land spelen. Met Jordan Greenway koos Minnesota bewust voor lengte; in de huidige ploeg ontbreekt het daar aan, vooral in de aanval. De spelers die kwamen, zijn allemaal jong en zullen niet direct in de NHL aansluiten.

Nieuwe talenten

De huidige ploeg is sterk, maar op lange termijn staat er geen vervanging klaar. De prospect pool is lang zo diep niet als bijvoorbeeld die in Winnipeg. Het grootste talent is aanvaller Alex Tuch. Net als Greenway heeft Tuch zijn lengte mee en de center zou dan ook best op korte termijn een kans kunnen krijgen in de NHL. Verder speelde Christoph Bertschy de afgelopen jaren nog in zijn vaderland Zwitserland, maar maakt dit jaar de overstap naar Noord-Amerika. Positief is dat de jonge talenten (zoals Mikael Granlund, Christian Folin en Erik Haula) die al vast in de NHL spelen, dit jaar hun contract verlengden en daarmee toch enige lange termijn gewaarborgd is.

New Additions
Minnesota Wild deed geen grote aankopen. Net als Winnipeg Jets verkozen zij er voor om vertrouwen te houden in de ploeg die er al stond en vooral eigen spelers langere verbintenissen te laten tekenen.

Departed
Sean Bergenheim: Bergenheim werd als aanwinst gehaald rond de trade deadline, maar kon zijn investering nooit waarmaken. Slechts één schamel doelpunt. In de play-offs werd de Fin al niet eens meer opgesteld. Minnesota zal hem niet missen. Bergenheim tekende nog geen nieuw contract.

Jordan Leopold: Dochter Jordyn moet snel weer een brief gaan schrijven, want papa lijkt dit jaar niet meer in Minnesota of zelfs de NHL te spelen. Ook Leopold tekende nog geen nieuw contract. Voor de clubleiding is Leopold vervangbaar. De speler zelf liet al optekenen het ‘OK’ te vinden als zijn carrière er op zit en helpt voorlopig zijn vrouw bij het opzetten van haar eigen onderneming.

Matt Cooke: Het contract van Matt Cooke werd uitgekocht door de Wild en dat kwam vooral voort uit het feit dat hij door blessures ver is teruggevallen. Cooke heeft zijn schavuitenimago de laatste jaren iets verbeterd, maar qua spel zit de NHL-carrière van de 36-jarige Cooke er allicht op.

Roster
Beste verdedigers: Ryan Suter, Jonas Brodin, Mathew Dumba

Beste aanvallers: Zach Parise, Thomas Vanek

Keep an eye on: Jason Zucker

Special Teams:

De special teams zouden in het geval van Minnesota Wild eigenlijk beide een special tussenkopje verdienen: er zit namelijk een wereld van verschil in kwaliteit tussen beide. Qua PK was Minnesota Wild het beste team in de league met een succespercentage van 86,3%. Op de powerplay stelde de ploeg echter hevig teleur met een 27ste plaats (15,9%). Dat laatste is opvallend, gezien de vele aanvallend sterke spelers in Minnesota. De powerplay zal zichzelf verbeteren, de vraag is of de PK zijn niveau kan vasthouden.

Off season Grade
7

Het nodigt uit om het off season van Minnesota met dat van Winnipeg te vergelijken. Beide ploegen hanteren een soortgelijke tactiek. Wat Minnesota beter deed is het doorselecteren: van de spelers die echt niet goed genoeg (meer) zijn, werd afscheid genomen. Daarin pakte de ploeg iets sterker door dan Winnipeg. Spelers die wel goed genoeg zijn, kregen duurdere en betere verbintenissen. Daarmee was er ook geen ruimte meer om nieuwe spelers te halen. Deze ploeg had al iets meer sterren dan Winnipeg en staat in april gewoon weer in de play-offs.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen