NHL 30-in-30: Columbus Blue Jackets

Door

2013 NHL Awards

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Columbus Blue Jackets.

Seizoen 2014-2015
De Blue Jackets werden het gehele seizoen geplaagd door blessures en konden om die reden nooit uitgroeien tot een kandidaat voor de play-offs. Er werden dusdanig veel spelers gemist dat de ploeg eigenlijk nooit compleet was. In de slotfase van de competitie, toen de ploeg wel compleet was, is echter gebleken dat de Blue Jackets voor dit seizoen een ploeg zijn om rekening mee te houden.

De Draft
Met name gedurende de langdurige blessure van Sergei Bobrovsky bleek dat de ploeg niet de beschikking heeft over een betrouwbare defensie. Dat zag ook GM Jarmo Kekalainen en hij koos in de eerste ronde voor twee verdedigers: Zachary Werenski en Gabriel Carlsson. Werenski kan mogelijk direct aansluiten bij de Blue Jackets en is een directe versterking. Carlsson zou dat ook kunnen zijn, maar hij tekende eerder een tweejarig contract bij zijn Zweedse club Linköping. Paul Bittner en Kevin Stenlund zouden kunnen verrassen met een plekje in het roster, maar de overige vijf draft picks zijn zonder meer jongens voor de langere termijn.

Nieuwe talenten

Michael Paliotta werd overgenomen van Chicago Blackhawks in de ruil die ook Brandon Saad naar Columbus bracht. De verdediger is talentvol en een extra optie om defensief te versterken. De Deen Oliver Bjorkstrand liet op het WK U20 en bij Portland Winterhawks zien een groot talent te zijn, maar op het WK viel hij niet op. Dit seizoen zou hij de stap moeten gaan zetten naar de AHL om ook op volwassen niveau zijn talent te laten blijken. Mogelijk zit er dan een debuut in de NHL in.

New Additions egtE9J64
Brandon Saad: De Blackhawks hadden Saad zonder meer graag willen behouden, maar hij was onbetaalbaar voor hen. De Blue Jackets verkrijgen daarmee een jonge (22) speler die zich heeft bewezen op het hoogste niveau en al twee Stanley Cups won. Boy, thats an addition!

Departed
Artem Anisimov: Voor Saad moesten de Blue Jackets Anisimov inleveren. De Russische winger was afgelopen seizoen lang niet fit, maar scoorde gemiddeld gezien meer punten per wedstrijd dan het seizoen daarvoor. De Blue Jackets gaan hem zeker missen.

Mark Letestu: Letestu viel niet op bij Pittsburgh Penguins, maar de center kwam bij de Blue Jackets tot bloei. Hij verdiende met dat spel een contract bij Edmonton Oilers. Hoewel Letestu geen eyecatcher was, is hij wel een center die de Blue Jackets in de breedte gaan missen.

Marko Dano: Dano was de eerste Europeaan die door de vele Europese kennis van Kekalainen gedraft werd. De Finse GM liet de center dan ook met pijn in zijn hart gaan naar Chicago Blackhawks in ruil voor Brandon Saad. Dano bewees zijn kwaliteiten toen hij afgelopen seizoen de kans kreeg in de NHL met acht goals en dertien assists in 35 duels.

Roster
Beste verdedigers: Jack Johnson

Beste aanvallers: Brandon Saad, Ryan Johansen

Keep an eye on: Alexander Wennberg, Ryan Murray

Special teams
De powerplay was al heel sterk: vijfde in de NHL met 21,7% succes. Tel daar Brandon Saad bij op en het lijkt een garantie voor succes dit seizoen. De penalty kill is echter een zorgenkindje. 23ste in de NHL met 80,2% succes. Ook hier maakte Saad veel minuten voor de Blackhawks en dat gaat de Blue Jackets helpen. Het is echter heel twijfelachtig of alleen Saad de PK voldoende gaat verbeteren.

Off season Grade
6,5

Je bent door de komst van Brandon Saad geneigd om het off season van de Blue Jackets geniaal te noemen, maar er leven toch nog veel twijfels rond de ploeg. De spoeling in de selectie blijft dun en defensief is het hopen op een fitte Bobrovsky en de doorbraak van één of meerdere talenten. Alles valt of staat met het fit blijven van enkele spelers en we hebben vorig seizoen gezien hoe gevaarlijk dat is. Als het goed gaat, zijn de Blue Jackets een belangrijke kandidaat voor deelname aan de play-offs. Mocht Bobrovsky echter wegvallen, dan krijgt de defensie het heel zwaar en dreigt een vroege zomervakantie.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen