NFL Update: Franchise tag voor Bryant, niet voor Suh

Door

Dallas Cowboys v Philadelphia Eagles
De Dallas Cowboys hebben zoals verwacht hun franchise tag gebruikt voor Dez Bryant, tot grote frustratie van de wide receiver. Bryant was niet de enige speler die vlak voor de deadline te maken kreeg met de tag, ook Stephen Gostkowski (Patriots), Jason Pierre-Paul (Giants), Demaryius Thomas (Broncos) en Justin Houston (Chiefs) kregen de franchise tag, terwijl Charles Clay van de Dolphins de transition tag kreeg opgelegd.

Opvallendste speler die geen franchise tag kreeg, is Ndamukong Suh. Dit geeft de Lions een week om een nieuw contract af te sluiten met hun sterverdediger. Lukt dit niet, dan is Suh volgende week een free agent en kan elke ploeg hem vastleggen.

De spelers met een franchise tag liggen voor komend seizoen vast voor een door de league vastgesteld salaris, wat afhankelijk is van hun positie. Clubs en spelers hebben tot 15 juli de tijd om over een langer contract te onderhandelen. Andere clubs mogen spelers met een franchise tag ook een contract aanbieden, alleen kunnen de clubs dit matchen en dan ligt de speler dus vast bij zijn huidige club. Mocht een team het contract van de speler niet willen hebben, dan moet de nieuwe club twee eerste ronde draftpicks af staan aan de ploeg waar deze spelers nu onder contract staan.

Cowboys
De situatie bij de Cowboys sprong de afgelopen weken het meest in het oog. Met Bryant en runningback DeMarco Murray heeft de ploeg twee spelers van wie het contract afloopt. De Cowboys kunnen de tag maar voor een speler gebruiken. Lange tijd leek het er op dat Dallas en Bryant het eens zouden worden over een langer contract, maar de onderhandelingen liepen op het laatste moment stuk. Bryant wilde graag de vrijheid om een nieuw contract te tekenen ergens anders, maar de Cowboys steken hier nu een stokje voor. Gevolg is wel dat als Murray voor de start van free agency geen nieuwe verbintenis heeft met de Cowboys de runningback wel bij elke club kan tekenen.

De verrassendste speler die een franchise tag kreeg was kicker Stephen Gostkowski van de New England Patriots. Het was de verwachting dat de Super Bowl winnaar de tag zou gebruiken voor Devin McCourty, maar de verwachting is dat de defensive back zijn contract toch wel verlengd. Hierdoor konden de Patriots hun franchise tag gebruiken voor Gostkowski, een van de beste kickers in de league. Gostkowski is ook de goedkoopste franchise tag, want de kicker zal bij de kampioen ongeveer 4,5 miljoen dollar gaan verdienen. De Giants daarentegen zijn het meeste kwijt door hun franchise tag, want Jason Pierre-Paul zal nu 14,5 miljoen dollar gaan verdienen komend seizoen, tenzij de ploeg uit New York zijn defensive end een langer contract aanbiedt.

McCown verwacht te starten voor Browns
460871698
Josh McCown gaat er van uit dat hij de nieuwe startende quarterback wordt. De voormalige Buc werd van de week door de Browns vastgelegd en volgens McCown is dit als starter. De quarterback tekende een contact in Cleveland voor drie seizoenen voor minimaal 6,25 miljoen dollar.

Het afgelopen seizoen was niet het beste van McCown in zijn loopbaan. Bij Tampa Bay wist hij slechts een van zijn elf starts te winnen, waarin hij goed was voor elf touchdowns en veertien intercepties. Voor de Buccaneers waren de matige prestaties reden om McCown na een seizoen al weer weg te sturen, mede omdat de ploeg met de eerste keuze in de draft naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe quarterback zal draften.

Voor McCown was het dus zaak een nieuwe ploeg te vinden en dat is Cleveland geworden. De quarterback zal bij Cleveland de strijd aan moeten gaan met Johnny Manziel en Connor Shaw. McCown zei in de Mike & Mike Show op ESPN dat hij vol vertrouwen is dat hij de nieuwe starter van de Browns zal worden.

“That’s my expectation right now. We’ll see, as things unfold, what their plan is, but that’s my expectation. I’m going to compete as such to do that.”

Salary cap naar 143 miljoen
NFL-teams mogen komend seizoen tien miljoen dollar meer uitgeven aan salarissen. De salary cap gaat komend seizoen naar 143,28 miljoen dollar. Het is het tweede jaar op rij dat de cap met tien miljoen dollar omhoog gaat. De forse stijging komt onder meer door de lucratieve televisiecontracten die de NFL af heeft weten te sluiten.

Nu de hoogte van de salary cap bekend is, weten clubs ook wat hun mogelijkheden op de free agent markt zijn. Vanaf 10 maart kunnen de spelers zonder contract vastgelegd worden. De Jacksonville Jaguars hebben het meeste te besteden, namelijk meer dan 68 miljoen dollar. De Oakland Raiders kunnen nog 55 miljoen dollar uitgeven aan nieuwe spelers. Aan de andere kant van het spectrum is het vooral lastig voor de 49ers. San Francisco zit slechts anderhalf miljoen dollar onder het salarisplafond, al kunnen zij met verschillende acties nog wel salaris kwijt raken om nieuwe spelers te halen.
Foto’s: Getty Images

4 Reacties
 1. Erik 7 jaar ago

  De tag voor Bryant, tot grote frustratie van hemzelf? 12,823 miljoen dollar ligt voor hem gegarandeerd klaar. Hoe kan je daar nou gefrustreerd om raken? Omdat hij ergens anders voor nog meer geld kan spelen?

  Neem een voorbeeld aan spelers die een pay-cut accepteren om te blijven spelen waar ze nu spelen. Wilfork vorig seizoen bij de Patriots, Brady dit seizoen, Fitz bij de Cardinals. Deze spelers spelen voor de club en houden van de club. Maar de NFL is een zakensport geworden. Valt ook nog te bezien of Wilfork onder zijn huidige deal bij de Patriots blijft of dat hij weer een pay-cut accepteert.

  • Dennis 7 jaar ago

   Een lang contract bied zekerheid een carriere in de NFL kan elk moment over zijn door een blessure of in Bryant’s geval een celstraf wat ik niet bij ‘m uitsluit.

  • Darch 7 jaar ago

   Helemaal mee eens. $12M gegarandeerd in het handje, en volgend seizoen opnieuw free agent. En als ze ‘m nog eens willen taggen, automatisch een loonsverhoging van 20 procent. Me dunkt.

 2. Erik 7 jaar ago

  Eens, maar dat betekend nog steeds dat beste Bryant met 12 mil van komend seizoen financieel onafhankelijk is. Tel daarbij op wat hij al had…

  Jammer dat zo’n speler alleen voor het geld gaat, zoals zovelen trouwens. Karma…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen