NFL Update: Cutler stelt pensioen uit voor Dolphins

Door

Jay Cutler blijft toch actief in de NFL. De 34-jarige quarterback is komend seizoen actief voor de Miami Dolphins. Verder in deze update blessurenieuwtjes en het Hall of Fame-weekend.

Cutler voor geblesseerde Tannehill

De Miami Dolphins hebben snel gehandeld nadat Ryan Tannehill opnieuw last kreeg van zijn knie. Jay Cutler moet in Miami de, mogelijk langdurige, afwezigheid van Tannehill gaan opvangen. Cutler was tot vorig seizoen de startende quarterback bij de Chicago Bears, maar verliet de NFL nadat er dit seizoen lange tijd geen concrete interesse voor hem was. Hij zou aan de slag voor Fox Sports als tv-analist tot zijn voormalige coach Adam Gase (de twee werkten samen in 2015 bij de Bears) aan de lijn hing.

Cutler ondertekent in Miami een contract voor één jaar, ter waarde van maximaal circa 13 miljoen dollar. Of hij ook het hele seizoen gaat spelen is nog de vraag, omdat er nog geen zekerheid bestaat over de kniekwetsuur van Tannehill. Het lijkt erop dat Miami’s QB een operatie moet ondergaan en er het hele seizoen uit ligt, maar dat is op dit moment nog niet bevestigd. Naast Cutler heeft Gase nog de beschikking over Matt Moore, die vorig jaar in de slotfase ook al in actie kwam als vervanger van Tannehill.

Niners verliezen op één dag twee starters

Voorlopig konden we de Baltimore Ravens aanwijzen als pechvogel van het preseason qua blessures, maar de San Francisco 49’ers zijn na zaterdag een goede tweede. Op één dag verloren de Niners twee belangrijke spelers voor langere tijd. Guard Joshua Garnett staat waarschijnlijk minstens een maand aan de kant met een knieblessure. De schade voor linebacker Malcolm Smith is nog groter, hij mist het hele seizoen door een gescheurde borstspier.

Ook de LA Chargers kregen slechts nieuws. De hoogste draft picks liepen blessures op tijdens training camp. Wide Receiver Mike Williams kampt met een vervelende rugblessure en mist het grootste deel van de voorbereiding. Guard Forrest Lamp komt het hele jaar niet meer in actie vanwege een zware kniekwetsuur.

Ex-Admiral opgenomen in Hall of Fame

Afgelopen weekend werden er zeven leden toegevoegd aan de Pro Football Hall of Fame, waaronder de huidige Cowboys-eigenaar Jerry Jones en LaDainian Tomlinson, één van de beste running backs in de NFL-geschiedenis.

Class of 2017 – Hall of Fame
Morten Andersen K Saints, Falcons, Giants, Chiefs, Vikings 1982-2007
Terrell Davis RB Broncos 1995-2001
Kenny Easley S Seahawks 1981-1987
Jerry Jones Owner Cowboys 1989-Present
Jason Taylor DE Dolphins, Washington, Jets 1997-2011
LaDainian Tomlinson RB Chargers, Jets 2001-2011
Kurt Warner QB Rams, Giants, Cardinals 1998-2009

Vanuit Nederlands perspectief was vooral de keuze voor Kurt Warner interessant. De quarterback knokte zich na vier jaar op de bank in college, een verloren concurrentiestrijd voor een rosterplek in Green Bay en een baantje in de supermarkt terug naar de NFL. Dat deed hij via de indoor league en een jaar bij de Amsterdam Admirals in 1998. De St. Louis Rams hadden hem dat jaar in Amsterdam neergezet om ervaring om te doen in de European Football League.

Na één jaar bij de Admirals kende Warner een glorieuze terugkeer in de NFL met de Super Bowl-winst in 1999 als bekroning. Het was de start van een lange carrière in de NFL die duurde tot 2009. Na zes jaar bij de Rams en één jaar bij de Giants speelde Warner nog vijf seizoenen voor de Arizona Cardinals. Tijdens zijn tijd in St. Louis werd de Rams-aanval onder leiding van Warner ook wel omschreven als ‘the greatest show on turf’.

Cowboys winnen seizoensopener

Voordat er in het weekend nieuwe spelers werden opgenomen in de Hall of Fame, was het al tijd voor de seizoensopener. In de Hall of Fame Game komen de NFL-spelers voor het eerst in actie tijdens preseason. Deze keer was de eer weggelegd voor de Dallas Cowboys en de Arizona Cardinals.

In Canton, Ohio pakten de Cowboys de eerste oefenzege van het seizoen door een mooie comeback. Na een 15-0 start van de Cardinals in het eerste kwart (twee rushing touchdowns, een extra punt en een two point-conversion) hield de Dallas-defensie de Arizona-aanval drie kwarten lang goed in bedwang. Via twee passes in de endzone (één van Kellen Moore en één van undrafted free agent Cooper Rush) en twee field goals pakten de Cowboys alsnog de zege: 20-18. De echte kanonnen stonden zo vroeg in het seizoen nog niet op het veld, waardoor een relatief onbekende speler als Rico Gathers (in zijn collegetijd vooral bekend als talentvol basketballer) een keer in de spotlights stond.

Dit weekend starten ook de andere NFL-teams aan de preseason-wedstrijden in aanloop naar de seizoensstart op 8 september.

Foto: Getty Images (archief)

3 Reacties
 1. Marc Derix 6 jaar ago

  Cutler naar de Dolphins vind ik een logische zet. Ondanks dat hij altijd 2/3 (of meer) ballen in gevaar brengt, is hij een prima tijdelijke oplossing. En onder Adam Gase had hij een van zijn beste seizoenen.

 2. Wouter van Willigen 6 jaar ago

  In de papieren Volkskrant van 10-8 staat een interessant artikel over Colin Kaepernick. Online moet je het doen met de inleiding:

  Waarom wil geen club quarterback Colin Kaepernick hebben?

  Protest tegen politiegeweld krijgt lange nasleep

  Goede quarterbacks in het American football vinden altijd onderdak. Behalve Colin Kaepernick. Komt dat door zijn actie tegen politiegeweld van vorig jaar? Steeds meer Amerikanen beginnen dat te denken.

  Wie wil Colin Kaepernick nog hebben? De gekleurde American football-speler, die vorig jaar uit protest tegen het politiegeweld tegen zwarten weigerde te gaan staan voor het Amerikaanse volkslied, kan geen club meer vinden. Zwarte football-fans dreigen nu de competitie te boycotten.

  De protesten zwellen aan. Er gaan petities rond, er gaan boycot-oproepen rond, en dinsdag werd een demonstratie aangekondigd voor het New Yorkse hoofdkwartier van de NFL, de American footballbond. Zwarte prominenten zoals filmregisseur Spike Lee hebben zich al gemeld, woedend over de onwil van de American footballclubs om Kaepernick in dienst te nemen.

  https://www.volkskrant.nl/sport/waarom-wil-geen-club-quarterback-colin-kaepernick-hebben~a4510499/

  (aaanmelden bij VK) om verder te lezen

 3. Jetsfan 6 jaar ago

  Voor mij staat als een paal boven water, dat Kaepernick aandacht zocht, een aanleiding vond en zo de aandacht kreeg. Als hij onomstreden de startende QB was geweest dan was hij nooit zo’n actie begonnen. Ik twijfel dan ook enorm aan de oprechtheid van Kaepernick. Heeft in mijn ogen ook helemaal niks met zijn kleur te maken dat hij geen contract krijgt. Clubs willen eenvoudigweg geen spelers in hun team die, zoals dat tegenwoordig wordt genoemd, “het teamproces verstoren”. Als er een team overtuigd is van zijn kunsten dan mag hij onmiddellijk komen. Is een team dat niet dan kiezen ze als nummer 2 of 3 liever een speler van onbesproken gedrag. Want “Met Colin op de bank weet je het maar nooit”. Kaepernick heeft al jaren achtereen niet aangetoond een no.1 QB te zijn en met zijn actie heeft hij zijn eigen glazen ingegooid en niet andersom. Kan me heel goed voorstellen dat NFL teams er een beetje moe van worden dat ze via via steeds van racisme beschuldigd worden. Terwijl ze in het verleden hebben bewezen ook te kunnen vergeven.

  Tommie Smith won ooit goud in Mexico tijdens de OS in 1968 en stond samen met John Carlos die brons won op het podium om tijdens het volkslied een zwarte handschoen aan te doen en hun hand omhoog te houden als teken van black power. Ook zij maakten zich niet populair. Beiden speelden later echter als wide receiver in de NFL, Smith bij de Bengals en Carlos bij de Eagles. Kortom, als Kaepernick zich nou gewoon even een poosje gedeisd houdt komt het uiteindelijk vast wel weer goed.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen