NFL Update: Opvallende punten week 1

Door

Russell Wilson
Speeldag 1 is inmiddels volledig achter de rug na Monday night football, en kunnen we ons op gaan maken voor de tweede speelronde. Het is terug om blijvende conclusies te trekken na de eerste serie wedstrijden, toch benoemen we aantal opvallende punten uit week 1. Doe er ook je voordeel mee in de SportAmerika Football Pool van week 2.

Carson Wentz oogt volwassen.

In de met 29-10 gewonnen wedstrijd tegen de Cleveland Browns was de rookie quarterback van de Eagles de ster van de wedstrijd. Met volwassen spel leidde hij de Bird Gang naar een gemakkelijke overwinning op de Browns, en liet in één wedstrijd gelijk zien waarom coach Pederson hem vertrouwen schonk. Zijn eerste touchdown pass was een parel richting Jordan Matthews, die op zijn beurt verklapte dat het met de chemie tussen hem en Wentz wel goed zit. De worp werd op training al een paar keer succesvol uitgevoerd, en in de wedstrijd herhaalde dat zich. De tweede touchdown pass was misschien nog wel mooier, met een prachtige subtiele worp bracht hij Nelson Aghonlor gemakkelijk in stelling. Voor de wide receiver was het een koud kunstje om met de bal in de endzone te geraken. Wentz eindigde de wedstrijd 22-uit-37 voor 278 yards en twee touchdowns. Als de quarterback dit kunstje ook tegen sterkere ploegen als de Browns kan herhalen, kon het weleens een verrassend seizoen worden in de ‘City of brotherly love‘.

Robert Griffin III is van glas In dezelfde wedstrijd kwam Robert Griffin III weer eens oog in oog te staan met de befaamde injury bug. Toen het leed al geleden was, namelijk bij een stand van 10-22 in het voordeel van de Eagles, besloot RGIII het op een lopen te zetten. Vlakbij de zijlijn kwam hij onzacht in aanraking met cornerback Jalen Mills, een hit waarvan Griffin er al veel te veel heeft gezien in zijn nog korte carrière. De quarterback bleef nog een snap in het veld en crepeerde daarna zichtbaar van de pijn. Er is gebleken dat er een botje in zijn schouder is gebroken en de Browns hebben hem inmiddels op de injured reserve list gezet, wat inhoudt dat hij pas in week 10 weer in actie kan komen. Tot overmaat van ramp kost de blessure Griffin niet alleen een hoop wedstrijden, maar ook nog eens een hoop geld. Door de gemiste wedstrijden komt hij niet in aanmerking voor een aantal bonussen, die oplopen tot 3,5 miljoen dollar!

Er is leven na Brady en Gronk

Waar de haters van de Patriots rekenden op een dikke nederlaag van de ploeg uit New England toen het naar Arizona trok voor een confrontatie met de Cardinals, kwamen ze toch behoorlijk bedrogen uit. New England sleepte de overwinning tijdens Monday Night Football uit de hete woestijn weg, met dank aan backup quarterback Jimmy Garoppolo. Tom who? Rob who? Met name door het volwassen spel van Garoppolo konden de Pats het seizoen toch met een overwinning beginnen, waar velen dachten dat het gemis van Brady en Gronk de Pats fataal zou worden. Met de nederlagen van alle divisierivalen staat de ploeg uit New England opnieuw soeverein op de eerste plaats, waar het normaal ook altijd staat. Als Garoppolo zo blijft spelen, zouden er weleens meerdere ploegen proberen naar zijn diensten te hengelen. Immers is toch bekend dat Tom Brady, no matter what, na vier wedstrijden schorsing toch weer zijn opwachting in de basis zal gaan maken. Ook al gooit Jimmy G 20 touchdown passes.

De QB situatie in Los Angeles is zorgwekkend De Los Angeles Rams gingen op Monday night football grandioos onderuit in San Francisco tegen de 49’ers. Jeff Fisher gaf de voorkeur aan Case Keenum, en liet first round pick Jared Goff op de bank beginnen. Na het debacle van de eerste wedstrijd, een 28-0 slachting door één van de mindere teams in de NFL, zal de roep om Goff alleen maar groter worden. Keenum kon de ploeg uit Los Angeles geen moment in de wedstrijd gooien, waardoor veel afhankelijk werd van ster running back Todd Gurley. De ontwikkeling van Goff zal in een stroomversnelling terecht moeten komen, want op basis van zijn preseason is een basisplaats eigenlijk nog niet aan de orde. Na het opzichtige falen van Keenum zal de leiding van de Rams toch misschien van die gedachte af willen stappen.

Seahawks meesters in ontsnappen

Opnieuw konden wij getuige zijn van een ware houdini-act van de ploeg uit Seattle. Nadat de Seahawks in de play-offs al op miraculeuze manier het ijzige veld in Minneapolis met een overwinning op de Vikings verlieten, was het in week 1 opnieuw tijd voor een toverkunstje, met natuurlijk aan het roer de koning van de ontsnappingen, Russell Wilson. Al leek dat in het begin nog niet het geval. Wilson ontsnapte al eerder aan de begerige tanden van de Dolphins en dat leverde echter niet het gewenste resultaat, de quarterback gooide al vroeg een interceptie. Later werd hij ook nog eens slachtoffer van een strip sack, en leken de rapen gaar in Seattle. Laat in het vierde kwart namen de Dolphins brutaal de leiding door een rushing touchdown van quarterback Ryan Tannehill. Maar toen. Even zag het op fourth down ernaar uit dat de Dolphins geniepig een overwinning uit Washington State zouden stelen. Maar Wilson vond Doug Baldwin op een diepe crossing route en hield daarmee de kansen levend. Die twee zouden bij de winnende touchdown opnieuw samen een hoofdrol spelen, en de overwinning toch in Seattle laten. De winst krijgt misschien nog een staartje, want er is gebleken dat Wilson een enkelblessure heeft opgelopen die er weleens voor kon zorgen dat de glibberige quarterback volgende week aan de kant staat.

Ook leuk om te lezen