NFL Recap: Steelers, Lions verzekeren zich van play-offs

Kansas City Chiefs v Pittsburgh Steelers

Er stond veel op het spel tijdens de acht vroege wedstrijden in deze NFL speelronde. De Pittsburgh Steelers deden goede zaken in de strijd om een plek in de play-offs. De Steelers versloegen concurrent Kansas City Chiefs. De New England Patriots verzekerden zich van een bye ronde in de play-offs na een zege op de New York Jets. Met of zonder Jay Cutler, de Chicago Bears verloren van de Detroit Lions en de Miami Dolphins versloegen de Minnesota Vikings.

Klik hier voor de recaps van de andere vroege wedstrijden.

First Down

Na afwezigheid van twee jaar zijn de Pittsburgh Steelers weer van de partij in de play-offs. In een matige wedstrijd sleurden Le’Veon Bell, Ben Roethlisberger en Antonio Brown de Steelers naar een 20-14 zege op de Kansas City Chiefs.

De play-off plek was vooral te danken aan de verdediging van Pittsburgh, die Alex Smith maar liefst zes keer op het gras van Heinz Field legden. Het feit dat er behalve vier fieldgoals geen andere scores werden toegelaten, zegt ook al wat over de terugkeer van de Steel Curtain.

Le’Veon Bell bracht de stroperige wedstrijd in het tweede kwart op gang. De running back, maar goed voor 63 yards, scoorde de eerste touchdown van de wedstrijd om de Steelers een 10-6 voorsprong te geven.

De Chiefs, waar Alex Smith goed was voor een career high 311 yards, konden echter niets klaar spelen deze wedstrijd, waardoor ze alweer voor de vierde keer in vijf wedstrijden verloren. Het werd nog erger voor de Chiefs, toen Antonio Brown ook op het scorebord kwam met deze touchdown.

Antonio Brown, had naast zijn touchdown ook nog deze catch:

De wedstrijd was inmiddels gespeeld en ook voor Kansas City viel er geen eer meer te behalen. Beide ploegen gingen nog wel even met elkaar op de vuist.

Third and long

* De New England Patriots (12-3)verzekerden zich tegen de New York Jets (3-12) op het nippertje van een bye ronde in de play-offs. De Jets maakten het de Patriots lang lastig, maar verloren uiteindelijk met één punt verschil: 17-16. Het duurde lang voordat de Patriots in de buurt kwamen van de Jets, die sterk begonnen. Tom Brady werd in het begin van de wedstrijd al een aantal snel tegen de grond gewerkt door de stevige D-line van de Jets. De ploeg uit New York stond lang met 13-10 aan kop, maar toen ging het fout voor de ploeg van Rex Ryan. Na een interception van Geno Smith, wist running back Jonas Gray de winnende touchdown te scoren.

* Na het verlies van de Philadelphia Eagles afgelopen zaterdag was het al duidelijk, maar de Detroit Lions (11-4) gaan na de overwinning op de Chicago Bears (5-10) door naar de play-offs. Ondanks interceptions van Stafford, wisten de Lions met 20-14 van de Bears te winnen. Jimmy Clausen, de aangewezen vervanger van Jay Cutler, kon de Bears niet de gehoopte vonk bezorgen om het dramatische seizoen van Chicago iets te verzachten. In het vierde kwart zorgde Joique Bell voor een 17-14 leiding na een touchdown, waarna Matt Prater met een fieldgoal de eindstand op het bord zette.

* In een wedstrijd die nergens meer om ging, wonnen de Miami Dolphins van de Minnesota Vikings. In Miami eindigde de shoot-out tussen de twee ploegen in 37-35 voor de Fins. De Minnesota Vikings kenden echter een bliksemstart, want de Vikings stonden al gauw met 14-0 voor. Toen begon het spel pas echt, waarbij de twee ploegen telkens elkaar afwisselden als leider in de wedstrijd. Pas in het vierde kwart kwam de wedstrijd pas echt los, met in totaal vijf touchdowns. Bij de stand van 35-35 leek de wedstrijd af te gaan op een verlenging, maar dankzij een blocked punt van Terrence Fede voor een safety, ging de overwinning alsnog naar Miami