NFL Preview: Super Bowl XLIX

Door

Super Bowl XLIX Preview
Voordat de NFL-liefhebbers weer in een zwart gat vallen is daar natuurlijk komende nacht nog de finale der finales: de Super Bowl. In het University of Phoenix Stadium in Glendale, Arizona, spelen de twee conferencekampioenen uit de league om de hoofdprijs. Namens de AFC (American Football Conference) de New England Patriots en namens de NFC (National Football Conference) de Seattle Seahawks.

Kick-off van Patriots @ Seahawks is om 00:30 en live te zien op het open kanaal van FOX. Vanaf 23:20 kun je inschakelen voor de voorbeschouwing en de altijd indrukwekkende beelden van de ceremonie vooraf.

Voordat we naar beide teams gaan kijken eerst even een paar gegevens:

Favoriet volgens de bookmakers: New England Patriots (-1.5)

Je zou misschien denken dat de regerend kampioen, Seattle, favoriet zou zijn in deze wedstrijd. ‘Las Vegas’ denkt daar echter anders over en met de zeer ruime overwinning op de Indianapolis Colts en een week daarvoor hoogstaande zege tegen de Baltimore Ravens is de lichte voorkeur voor New England niet vreemd.

Scheidsrechter: Bill Vinovich

Vinovich was in 2013 al reservescheids voor de Super Bowl in New Orleans, maar is in Arizona één van de belangrijkste aanwezigen op het veld. Zijn belangrijkste kompanen zijn umpire Paul King, head linesman Phil McKinnely, line judge Rusty Baynes, field judge John Jenkins, side judge Jimmy DeBell en back judge Jim Quirk. Een jaar of acht geleden kreeg Vinovich last van zijn hart en het duurde geruime tijd voordat hij fysiek weer op het oude niveau was.

Volkslied: Idina Menzel

Menzel kennen we als zangeres en actrice. Ze is bij ons vooral bekend van haar rol in de Disneyfilm Enchanted, maar in Amerika en Engeland is ze beroemd als musicalster. De van Joodse komaf geboren Amerikaanse brak vorig jaar voor het eerst echt door met haar zangtalent.

Halftime show: Katy Perry featuring Lenny Kravitz

Perry is momenteel één van de grootste artiesten ter wereld. De dertigjarige zangeres, maar ook actrice, kan naast goed zingen ook een aardig riedeltje op gitaar en piano spelen. Perry zit midden in haar Prismatic World Tour waar ze hits als “Firework”, “Hot n Cold”, “Dark Horse” en “Roar” ten gehore brengt.

Network & Announcers: Al Michaels (play-by-play), Cris Collinsworth (analyst) en Michele Tafoya (sideline reporter) van NBC.

Voor velen zijn Michaels en Collinsworth hét duo als het gaat om NFL-verslaggeving. Michaels werkte ooit bijna 30 jaar voor ABC Sports, waar hij de stem was van Monday Night Football. Hij was ook de commentator van de derde wedstrijd tijdens de 1989 World Series tussen de Giants en Athletics in San Francisco, waar live op tv te zien was hoe een enorme aardbeving de regio trof.

De wedstrijd
De fans van de Patriots teren al tien jaar lang op de succesvolle back-to-back Super Bowl zeges van 2003 en 2004. Ook toen stond het duo Tom Brady-Bill Belichick aan de basis van het succes en vannacht heeft Brady een kans op een vierde ring. Daarmee zou hij de derde quarterback allertijden kunnen worden die vier titels op zijn naam heeft staan. Brady zal vanavond hoe dan ook de eerste quarterback worden die in zes Super Bowls start. De NFL leider met twintig play-off overwinningen en 49 postseason touchdown passes weet hoe lastig het gaat worden om zich bij Terry Bradshaw en Joe Montana te scharen: “We hebben veel verschillende teamsamenstellingen gehad de voorbije jaren en deze groep kán geschiedenis schrijven.”

Controverse
New England heeft een 3-2 record in Super Bowls met Brady, maar in 2007 en 2011 bleek Eli Manning (New York Giants) de betere quarterback. In 2007 werd de toch puike prestatie van de Pats overschaduwd door “Spygate” en dit jaar was er de controverse rond de ‘lekke’ ballen. Het bewust minder lucht in een bal pompen kan wel degelijk invloed hebben op de grip van zowel de gooier als ontvanger en de manier waarop het voorwerp zich door de lucht beweegt. Coach Belichick wilde er weinig meer over zeggen tijdens de afgelopen week. Ook voor hem zal het vannacht zijn zesde Super Bowl (als hoofdcoach) worden en daarmee komt hij op gelijke hoogte met Don Shula. Tot zover de vergelijkingen. Belichick zal zijn hoofd vooral bij de opponent hebben. Seattle is het twaalfde team in historie dat een kans heeft opeenvolgende titels te behalen. Vorig jaar won het team nog in een eenzijdige wedstrijd met 43-8 van de Denver Broncos.

“U mad bro?”
Pro BowlDe Seahawks staan in de Super Bowl door acht zeges op rij. Met name de laatste zal bij veel #SportAm volgers nog op het netvlies staan. Twee weken geleden werd een schier onmogelijke 28-22 comeback overwinning behaald op de Green Bay Packers. De teams die vannacht acte de présence geven stonden al eerder tegenover elkaar in 2012 en Seattle won toen in eigen huis (24-23). Russell Wilson was toen een rookie en maakte grote indruk met drie touchdowns. Brady gooide in die wedstrijd twee intercepties en cornerback Richard Sherman (foto) noteerde één van die picks. Voor wat hij na de wedstrijd op Twitter slingerde verwijzen we graag naar de cover van ons magazine van deze week. Diezelfde Sherman liep twee weken geleden een elleboogblessure op, maar zal spelen. Zijn “Legion of Boom” compagnon Earl Thomas heeft ook een blessure, aan zijn schouder, maar zal deze wedstrijd niet aan zich voorbij willen laten gaan.

Moeizame starts
De Patriots hebben in hun twee play-off wedstrijden liefst 80 punten gescoord tegen de Ravens en Colts en speelden hun ‘halve finale’ eigenlijk tegen Baltimore en niet tegen Indianapolis. Joe Flacco en de Ravens bleken een zeer zware horde (31-35), waar de Colts geen schijn van kans maakten, lekke ballen of niet. De Hakws’, dat mag duidelijk zijn, speelden twee weken geleden wél een echte klassieker. De huidige coach van Seattle, Pete Carroll, was overigens van 1997 tot 1999 hoofdcoach van de Patriots. Met name zijn huidige team heeft een lastig seizoen achter de rug. In de eerste helft van het reguliere seizoen was er veel onrust in de kleedkamer en werd er opvallend veel verloren. Na een succesvolle teambrede sessie op de helft van het reguliere seizoen ging het plotseling wel crescendo. Ook New England startte stroef (2-2) in het reguliere seizoen en er was openlijke twijfel of Brady het allemaal nog wel kon klaren voor de Patriots. Horizontaal met de steeds betere prestaties van Brady kun je die van tight end Rob Gronkowski zetten. Hij is de echte steunpilaar in de aanval. Andere sterkhouders zijn receiver Julian Edelman en running back LeGarrette Blount.

10-0
Laatstgenoemde krijgt het op voorhand lastig. Seattle is zeer sterk tegen de run en heeft overigens zelf in Marshawn Lynch een geweldige back in huis. Tegen Green Bay scoorde hij nog een zeer bepalende score tijdens de tweede helft en noteerde de excentrieke voormalig eerste ronde draftkeuze (Buffalo Bills) 157 yards. Seahawks QB Wilson gooide twee weken geleden nog vier (!) intercepties, maar staat ondertussen wel op een 6-1 record in het naseizoen. Hij is 10-0 all-time tegen quarterbacks die minimaal één Super Bowl ring bezitten. Zijn belangrijkste receiver voor de aanstaande finale lijkt Jermaine Kearse te zijn die in overtime de winnende 35-yard pass ving tegen de Packers. Hij was het ook die zijn stempel drukte in de Super Bowl van vorig jaar met een score en drie recepties voor 129 yards.

Aan de kwaliteit zal het niet liggen, aan de quarterbacks zal het niet liggen. Toch kan maar één team met de Vince Lombardi Trophy aan de haal gaan. Vorig jaar was Wilson de gevierde man en zijn collega Brady had die eer al drie maal eerder.

Namens de gehele NFL-redactie van SportAmerika veel kijkplezier gewenst en wellicht tot vanavond in Amsterdam.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen