NBA Recap: Clippers rennen langs Spurs, Pistons verslaan Rockets

Griffin

Het hoge tempo in de wedstrijd tussen de Los Angeles Clippers en de San Antonio Spurs was een voordeel voor de ploeg van coach Doc Rivers. De Clippers wisten de laatste vier onderlinge duels tussen de twee clubs niet te winnen, maar gingen er vannacht toch met de winst vandoor. Het werd uiteindelijk 105-85.

Blake Griffin was de grote man bij de Clippers. Als er gerend wordt heeft Griffin genoeg snelheid en atletisch vermogen om lekker mee te rennen en dus deed de atletische power forward precies dat. In het eerste kwart werden er veertien schoten in drie minuten genomen door beide teams gecombineerd. De Clippers ligt deze speelstijl beter en dus vroeg Greg Popovich een timeout aan, nadat de Spurs al vroeg een 11-4 achterstand te pakken hadden. Boris Diaw probeerde bij rust de veertien punten achterstand met een heave naar elf terug te brengen, maar hij raakte helemaal niets…of toch wel?

Het tempo bleef hoog in de tweede helft. Griffin scoorde tien punten in het derde kwart alleen en schoot al zijn zeven pogingen vanaf de vrije worplijn raak. De Spurs maakten eigenlijk heel de wedstrijd geen kans. Tim Duncan werd door DeAndre Jordan op slechts vier punten gehouden en het totaal aantal punten van Duncan, Tony Parker en Manu Ginobili gecombineerd was aan het eind van de wedstrijd slechts achttien.

Aan het einde van de wedstrijd was het Griffin die de lijst aanvoerde met 31 punten, dertien rebounds en vijf assists. Chris Paul voegde twintig punten toe. DeAndre Jordan scoorde er acht, maar pakte ook negentien rebounds en blockte vier schoten. Bij San Antonio was het Kawhi Leonard met 26, die het meest scoorde.

Tip-Off
Vannacht kwam Josh Smith voor het eerst sinds zijn trade weer eens kijken in The Palace on Auburn Hills en de fans in Detroit waren niet heel erg blij om hem weer te zien. Hij kreeg dan ook geen video tribute.

De Pistons wonnen de wedstrijd tegen de Houston Rockets met 105-85. Het backcourt van de Pistons was gewoon te sterk voor de Rockets. D.J. Augustin en Kentavious Caldwell-Pope scoorden allebei 28 punten. Niemand van de Rockets was in staat iets te doen tegen de guards volgens Houston’s coach Kevin McHale:

We didn’t defend the 3-point line and we didn’t defend the paint. They just played a lot harder than we did, and we just let them kick our tails. We couldn’t stop Augustin in any part of the floor. I tried a couple different lineups because I just wanted someone to get in front of him for a couple possessions.

De Rockets moesten het nog steeds doen zonder Dwight Howard, die nog last heeft van een zwelling in zijn rechterknie. Waarschijnlijk gaat Howard nog minimaal een maand niet kunnen spelen.

In het tweede kwart van deze wedstrijd was er nog een angstig moment voor Rockets fans. James Harden raakte geblesseerd aan zijn knie tijdens één van zijn signature Euro step layups en het zag er niet naar uit alsof the Beard nog terug zou komen in de wedstrijd.

Harden verliet het veld, maar kwam weer terug in de tweede helft. Hij scoorde éénentwintig van zijn 26 punten in die tweede helft van de wedstrijd. Het was echter niet genoeg. Naast D.J. Augustin waren namelijk ook Greg Monroe (negentien punten en twaalf rebounds) en Andre Drummond (elf punten en zestien rebounds) goed voor een double-double. Caldwell-Pope was echter de man van de wedstrijd mede dankzij zijn optreden in het vierde kwart. KCP wist de voorsprong van de Pistons buiten gevaar te houden door een aantal belangrijke schoten, waaronder een driepunter laat in de schotklok met nog 3.1 seconden te gaan in de wedstrijd. Na afloop zei hij het volgende:

I felt good. I got myself going with my energy on the defensive end, ran the floor to get easy baskets and that opened up my outside shooting.

Three Point Play
– De Atlanta Hawks blijven maar winnen. Vannacht waren de Philadelphia 76ers het slachtoffer en breidden de Hawks hun reeks overwinningen op rij uit naar negentien. Atlanta won de wedstrijd met 85-91.

Een record dus voor de ploeg van Mike Budenholzer! De Hawks hebben de beste maand uit de gehele geschiedenis van de NBA achter de rug: Zeventien keer winst en geen enkele verliespartij. Al Horford was de grote man bij de Hawks met 23 punten en elf rebounds. Naast Horford scoorden ook Millsap, Korver, Teague en Schröder in dubbele cijfers.

– Na vier kwarten was er nog geen winnaar in het duel tussen de Toronto Raptors en de Washinton Wizards. De Raptors verspeelden een voorsprong van achttien punten in het vierde kwart, waardoor de wedstrijd dus overtime nodig had. De Raptors wonnen de wedstrijd uiteindelijk wel met 120-116.

Het backcourt van de Washington Wizards liet deze wedstrijd wel zien, waarom ze vaak genoemd worden als het beste backcourt in de NBA. John Wall had net geen triple-double met 28 punten, twaalf assists en acht rebounds. Bradley Beal had 26 punten met vijf uit tien driepunters. De Wizards waren echter slordig en gaven 22 turnovers weg. Kyle Lowry en de Raptors waren te taai. Lowry had 23 punten voor Toronto. DeMar Derozan scoorde vijftien punten en pakte tien rebounds.

– De Memphis Grizzlies wisten de Oklahoma City Thunder te verslaan met 74-85. Voor de Grizzlies was dit de zesde overwinning op rij. De Thunder lijkt maar niet dichterbij de Phoenix Suns te komen en op dit moment lijkt de achtste plaats wel heel ver weg voor de ploeg, die vooraf toch als één van de titelkandidaten gezien werd.

Kevin Durant speelde weer mee, maar scoorde slechts vijftien punten en raakte een magere vijf van zijn zestien schotpogingen. Ook Russell Westbrook had slechts veertien punten. Het frountcourt van Memphis had een geweldige wedstrijd. Marc Gasol had vijftien punten, twaalf rebounds en vijf assists. De held van de avond was Zach Randolph. Z-Bo scoorde éénentwintig punten en pakte achttien rebounds.