NFL Draft: Recap tweede ronde

Door

2012 NFL Draft - First Round

De tweede en derde rondes van de 2015 NFL Draft zitten er op. Veel teams gingen op zoek naar spelers om de gaten in hun teams op te zoeken en sommige teams zoals de Cowboys namen een risico met een speler als Randy Gregory. Hieronder een overzicht van de tweede en derde rondes en een paar spelers uitgelicht. (klik op de overzichten voor een grotere versie)

2015 NFL Draft - Tweede Ronde

Landon Collins – Pick #1 (33 overall) – New York Giants

https://youtu.be/6Pl6_FcMQfQ

De beste safety die beschikbaar is in deze draft, is Landon Collins. Met afstand zelfs. Stevig gebouwde strong safety en, net als zijn maatje HaHa Clinton-Dix, geschoold is volgens de filosofie van Nick Saban: geen onzin, agressief spelen en gewoon blijven rammen totdat jij of je tegenstander erbij neervalt. Domineert en intimideert zijn tegenstanders en speelt uitstekend tegen de running game. Heeft daarnaast nog eens een goed ontwikkelde techniek en maakt uitstekende tackles.

Collins en Alabama waren een perfect fit. Of dat ook gaat werken in de NFL, daar lijkt het wel op. Het enige waar Collins nog op kan winnen, is zijn snelheid en het onderscheppen van ballen. Werd tijdens enkele wedstrijden in coverage op snelheid geklopt en dat kostte Alabama toen de overwinning. Misschien dat er wat van de 103 kilo af moet, alvorens hij op volle kracht kan functioneren in de NFL.

Dorial Green-Beckham – Pick #8 (40 overall) – Tennessee Titans

Dorial Green-Beckham is een vergelijkbaar verhaal als Jameis Winston. Voor iemand met een lengte van 1 meter 96 heeft hij een bijzonder sterk atletisch vermogen. Hij is zo’n receiver die spelletjes speelt met verdedigers, en ze vaak wint. Hij zou vooral quarterbacks kunnen helpen die wat minder accuraat zijn door zijn grote radius waarin hij de bal kan vangen.

Zijn grote manco is zijn gedrag buiten het veld. Hij is al meerdere keren in de problemen geweest door vermeend drugs gebruik, en recente voorbeelden zoals Josh Gordon laten zien dat dit heel fout uit kan pakken voor teams.

Jalen Collins – Pick #10 (42 overall) – Atlanta Falcons

Collins is een zeldzame combo van lengte, snelheid en gewicht, en maakt goed gebruik van deze sterke punten. Beschikt daarnaast nog eens over bijzonder veel talent, maar vertrouwt daar zelf ook iets teveel op. Speelde overigens maar tien wedstrijden als starter voor de Tigers.

Hij mist nog de techniek en de agressiviteit om bijvoorbeeld een goede tackle te maken of zijn heupen goed en snel open te draaien. Maar dat is altijd aan te leren. Collins maakt veel goed met zijn fysiek en is eigenlijk een ruwe diamant, die alleen nog maar geslepen hoeft te worden. Kan misschien wel de beste cornerback uit deze Draft worden, mits hij de techniek er snel in krijgt.

Ameer Abdullah – Pick #22 (54 overall) – Detroit Lions

Abdullah wacht op het moment dat er een lane vrijkomt en schiet daar dan doorheen. Ondanks dat hij geen goede 40-yard dash liep tijdens de Combine, beschikt de alumnus van Nebraska zeker over wat snelheid en was vaak lastig af te stoppen. Naast het feit dat het gewoon een prima rusher is, kan hij ook nog eens een bal vangen, iets wat niet veel andere running backs gegeven is. Zeker bij ‘screen plays’ kan Abdullah van meerwaarde zijn.

Teams die op zoek zijn naar een running back letten echter doorgaans ook op de omvang van een runner en Abdullah schiet daarbij tekort. Een running back van 1,75 meter groot speelt doorgaans weinig klaar tegen een doorgewinterde verdediging. Ook in de pass protection, wat belangrijker wordt aangezien de NFL steeds meer wordt omschreven als een passing league, zal Abdullah tekort komen.

Aan talent komt Abdullah dus weinig tekort, al zal het grootste minpunt zijn lengte zijn. De vraag is dan ook of hij aan de bak kan als running back of meer voor de special teams wordt gebruikt in het teruglopen van punts en kick-offs.

Maxx Williams – Pick #23 (55 overall) – Baltimore Ravens

Williams is met afstand de beste tight end in deze draft. De afgelopen jaren hebben bewezen hoe waardevol een tight end kan zijn voor een team met voorbeelden als Rob Gronkowski, Jason Witten en Julian Thomas.

Williams komt uit een sport familie waar zowel zijn vader als opa in de aanval van NFL teams hebben gespeeld. Met die achtergrond is hij dus een prototype voor wat een tight end moet zijn. Hij is goed ontwikkeld in zowel het receiving gedeelte van de positie en weet ook hij moet blokken. Het is wel zo dat hij op bijna alle vlakken nog training nodig heeft als hij het niveau wil bereiken van de eerder genoemde spelers. Aan de andere kant betekent dit ook dat zijn plafond ook zo hoog ligt dat hij binnen de komende jaren dit niveau kan bereiken.

Randy Gregory – Pick #28 (60 overall) – Dallas Cowboys


De Dallas Cowboys durven het risico aan met Randy Gregory. De veelzijdige speler die zowel defensive end als linebacker kan spelen pas goed in het systeem van Jason Garrett en daarom maken ze niet dezelfde fout die ze jaren geleden maakten door Randy Moss niet te draften om ‘off-the-field’ issues.
Een speler waarmee Gregory valt te vergelijken is Aldon Smith, de getalenteerde edge rusher van de San Francisco 49ers.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen