NFL Draft: Jets verrassen met QB Geno Smith

Door

TCU v West VirginiaGeno Smith’s vrije val in de NFL Draft is tot een einde gekomen in de tweede ronde. Zoals het nu lijkt heeft hij de kans gekregen om New York Jets’ startende quarterback te worden. De voormalige ster van West Virginia werd afgelopen nacht gekozen met de zevende pick in de tweede ronde, No. 39 overall, en kan dus de toekomst zijn na – of zelfs vervanger van – Mark Sanchez.

“Toen ik het hoorde,” zei Smith, “was ik extreem blij.” Smith kon de opsteker wel gebruiken nadat hij afgelopen donderdagnacht duidelijk gefrustreerd op nationale televisie de ene na de andere pick voorbij zag wandelen terwijl hij niet van zijn stoel afkwam. Hij kondigde aan om vrijdag maar weer op het vliegtuig naar huis te stappen, maar kwam daar vlak voor de tweede ronde Draft op terug en nam toch de taxi naar Radio City Music Hall in Manhattan in plaats van richting La Guardia Airport.

Remember Tebow
Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de Jets nieuws maken met hun quarterback positie, en de berichten zijn weer niet goed voor Sanchez, alhoewel hij vorig offseason akkoord ging met een contractverlenging. Slechts twee weken daarna was iedereen, Sanchez zeker weten, hoogst verbaasd na een trade voor Tim Tebow. De selectie van Smith door de nieuwe general manager John Idzik betekenen donkere wolken boven Sanchez, een eerste ronde selectie in 2009 die de Jets naar opeenvolgende AFC championship deelnames leidde, maar geen schim meer is van de man die hij tijdens die jaren was.

Competitie
Volgens Idzik moeten we de selectie van Smith vooral zien als competitie en Sanchez moet dus vechten voor zijn startende positie. “We hebben het erover gehad, Mark en ik,” aldus Idzik. “Het helpt ons team, we worden er sterker door, Mark wordt er sterker door.” Het zal dus tussen Smith en Sanchez gaan, die 8,25 miljoen dollar gegarandeerd salaris krijgt. Ook David Garrard, Greg McElroy en Matt Simms staan nog op het roster als quarterback. “En we gaan er denk ik nog twee of drie toevoegen,” grapte Idzik.

Salary Cap
Van Tebow was de verwachting dat hij getrade of simpelweg gereleased zou worden, maar de nieuwe ontwikkelingen kunnen wel eens positief voor hem uitpakken. Want wat als Sanchez van het podium loopt, ondanks zijn topcontract. De franchise quarterback kost New York 12,85 miljoen dollar aan salary cap dit jaar. Als de Jets besluiten om hem te laten vallen (June 1 designation) – en dat mag en kan vanaf nu tot 1 juni – dan nemen ze dit jaar een salary cap hit van 12,35 miljoen dollar voor lief en volgend jaar 4,8 miljoen dollar.

Verlies nemen
Met een nieuwe franchise quarterback op de club kan eigenaar Woody Johnson zijn verlies wel eens nemen. De Jets pikten ook de veelzijdige Kent State offensive lineman Brian Winters op in de derde ronde en hebben al een beroep gedaan op running back Chris Ivory van New Orleans als hun vierde ronde selectie. New York drafte Alabama cornerback Dee Milliner met de negende overall pick en Missouri defensive lineman Sheldon Richardson met No. 13 – een plek die ze ook overwegenden voor Smith – in de eerste ronde, afgelopen donderdagnacht.

Green Bay Packers quarterback Aaron Rodgers zal hebben meegeleefd met Smith. Hij was een zekere top vijf pick in 2005, maar zakte weg naar No. 24 en de beelden van Smith deden erg denken aan die van Rodgers. Acht jaren later heeft Rodgers een Super Bowl ring en ondertussen een contractverlenging tot en met het seizoen 2019. Wellicht krijgt Smith wel dezelfde mogelijkheden en bewijst hij het ongelijk van veel teams. Smith is houder van bijna alle West Virginia’s passing records, maar staat ook bekend om zijn verminderde accurariteit. Hij kan een bal afleveren ‘on the run’ en kan een big play maken, iets wat de fans van de Jets het afgelopen jaar gemist hebben. Smith kan in ieder geval niet wachten. “Ik ben er trots op dat ik een Jet ben en ik sta te popelen om aan het werk te gaan.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen