NFL Draft: ’13 QB class toch niet zo slecht?

Door

Seattle Seahawks v Buffalo BillsMorgennacht gaat de NFL Draft los en veel optimisme over de lichting quarterbacks is er over het algemeen niet. Veel general managers lieten zich niet al te positief uit over de groep van dit jaar en praten vooral over (en met) getalenteerde offensive guards en tackles. In plaats van de sensatie die vorig jaar de overhand had over RG3, Luck en Wilson gaat het nu over Manti Te’o en of hij drie downs achtereen kan spelen als middle linebacker in de NFL.

Wanneer teams en general managers naar hun mening over de quarterbacks van deze Draft wordt gevraagd komt er regelmatig het antwoord dat er geen toekomstig Hall of Famer bij zit, volgt snel commentaar over de speler en gaat het onderwerp van gesprek een andere richting op. Het is wellicht wat kortzichtig. Waarom gebeurt dit? Omdat het in 2012 zo goed was. De rookie quarterback class van vorig jaar was misschien wel de beste die de league ooit gekend heeft. In ’83 en ’04 was het ook niet slecht trouwens, maar de diepte, onmiddellijke impact en game-changing skill sets van de 2012 rookies waren ongekend.

Niveau 2012
Andrew Luck, Russell Wilson en Robert Griffin III werden het eerste trio rookies dat startte in NFL play-off wedstrijden tijdens hetzelfde jaar, terwijl Ryan Tannehill zestien wedstrijden starter was voor de Dolphins en Brandon Weeden één start mistte voor Cleveland. De veelbelovende prestaties van Philadelphia backup Nick Foles, de potentie van Denver backup Brock Osweiler en de kwaliteiten van Kirk Cousins (Washington) worden dan vaak niet eens vermeld. Is daar aan te tippen? Wat doe jij als je na Michael Jackson moe(s)t optreden? Met andere woorden; het is niet te evenaren.

Wilson
Maar het is onterecht om de draft class van dit jaar al als verloren te beschouwen. “Ik zie gewoon de ‘it factor’ niet in geen van allen,” zei een scout deze week op ESPN. “Ze hebben allemaal hun gebreken en op andere posities zit domweg meer potentie.” Maar welke quarterback heeft zijn gebreken niet? Russell Wilson zakte in 2012 weg naar de derde ronde en de Seahawks kozen twee spelers vóór hem. Wilson zal dus zijn gebreken ook wel hebben gehad in april vorig jaar. Er daarnaast is er altijd wel iets. Het is een open deur, maar als de kracht in de armen in orde is, komt er wel een klacht over lengte.

Geen mislukkingen
De talenten van dit jaar zijn waarschijnlijk niet zo ‘top’ en potentievol als die van vorig jaar, maar we mogen ze ook niet portretteren als mislukkingen. Matt Barkley werd vorig jaar al getipt als de “no-brainer” No. 1 overall pick voor de 2013 NFL Draft en over Geno Smith las ik vorig jaar al dat hij een “can’t miss” belofte was nadat hij zijn team naar 5-0 leidde en iedere zaterdag 600 yards gooide. En insiders zijn ook van mening dat Tyler Wilson een veelbelovend draft profiel heeft. Het zijn drie spelers die wel eens meer kunnen zijn dan waardevolle backups in de league.

Voordeel van de twijfel
De 2012 class was anders. Luck werd door bijna iedereen gezien als de grootste quarterback belofte sinds Peyton Manning. Griffin was een Heisman winnaar en dé toekomst van de Redskins. De rest van de eerste ronde spelers waren starters vanaf de dag dat ze trainingskamp binnenliepen. De verwachtingen waren hoog, en in bijna alle gevallen konden de rookie quarterbacks van 2012 het waarmaken. Dit jaar geen vergelijkingen met een Manning, maar laten we ze gewoon eens het voordeel van de twijfel geven. Deze jongens kunnen doorgroeien, zoals Wilson deed in Seattle. De spanning zal er in de nacht van donderdag op vrijdag niet minder om zijn. Welke jonge hond krijgt een kans als quarterback in de NFL?

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen