Nederlanders & Belgen in het college basketball

Door

VALPO

Het college basketball is sinds afgelopen week weer in volle gang, en dat betekent dat daarmee ook 21 landgenoten (of buurgenoten) zijn begonnen aan de tocht richting het NCAA Tournament. Net als vorig jaar zetten we alle Nederlandse en Belgische spelers op een rijtje, en ditmaal rangschikken we ze op ervaring, beginnend met de freshmen die dit jaar hun debuut maken in het Amerikaanse college basketball.

Freshmen

FR

Opvallend is dat twee jongens uit Antwerpen terecht kwamen bij universiteiten uit de power five conferences. De 18-jarige Thomas Akyazili kwam terecht bij Colorado uit de PAC-12 terwijl Andy Van Vliet richting Wisconsin trok, een universiteit die vorig jaar nog in de finale stond van het NCAA Tournament.

Helaas voor Van Vliet werd echter afgelopen week bekend gemaakt dat hij van de NCAA dit seizoen nog niet mag spelen, daar hij in drie wedstrijden is uitgekomen voor de Antwerp Giants terwijl hij al langer dan een jaar was afgestudeerd. Akyazili – die een teamgenoot van Van Vliet was bij Antwerp –  zal ondertussen vanaf de bank wel in actie komen voor de Buffaloes van Colorado, die in de PAC-12 komend seizoen zullen gaan knokken voor een ticket naar het NCAA Tournament.

Verder kwamen er ook vier Nederlanders bij, waarbij vooral de naam van Derek Smits opvalt, de zoon van Rik Smits. Smits bleef dicht bij huis en komt uit voor Valparaiso, al is vannacht bekend geworden dat hem wegens een enkelblessure dit seizoen niet in actie gaan zien komen.

Naast Smits kwam Menno Dijkstra bij UC Riverside terecht, Julius van Sauers bij LIU Brooklyn en Luuk van Bree bij Bradley. Alledrie hebben zij vooralsnog speelminuten gekregen en Van Sauers en Van Bree konden zelfs al rekenen op basisplaatsen bij hun teams.

Sophomores

SO

In het rijtje van sophomores zijn er alsnog twee ‘nieuwkomers.’ Tyson Kanseyo komt over van een junior college en is daarom één jaar van zijn speelgerechtigdheid kwijt. Hij gaat komend seizoen bij Montana State spelen, een laagvlieger uit de Big Sky Conference maar dit biedt de Nederlander uit Malden misschien wel een kans op meer speeltijd verderop in het seizoen.

Dion Wade, ook afkomstig uit Antwerpen, was vorig jaar niet speelgerechtigd, maar maakt dit seizoen vanaf de bank zijn debuut voor Miami of Ohio in de Mid-American Conference waar ze misschien wel een kans maken op één van de bovenste plekken.

Verder komt freshman Menno Dijkstra bij UC Riverside landgenoot Robert Boezeman tegen, die wederom vanaf de bank een belangrijke rolspeler lijkt te worden. Shaquille Doorson hoopt ondertussen bij Rutgers extra stappen te gaan maken om zich zodoende in de basis te spelen in een conference die misschien wel de zwaarste van het land is (Big Ten).

Willem Brandwijk komt dit jaar niet in actie voor Siena en wordt geredshirt zoals dat heet, hij zal naar alle waarschijnlijkheid komend seizoen terugkeren.

Juniors

JR

De meest bekende naam in dit rijtje, op basis van prestaties, is die van Manu Lecomte. De point guard uit Brussel was de afgelopen twee jaar een belangrijke schutter vanaf de bank voor de Miami Hurricanes, maar besloot van universiteit te wisselen en zal daardoor eerst een jaar uit moeten zitten. Hierna zal hij nog twee jaar mogen spelen voor de Baylor Bears, een team dat jaarlijks tot de betere teams in de sterke Big 12 behoort.

Verder zijn er vier Nederlanders, waarbij Shane Hammink (Zoon van Geert Hammink) net als Derek Smits zijn opwachting maakt bij Valparaiso, de topfavoriet in de kleinere Horizon League. Hammink kwam over van LSU, en zal bij de Crusaders van Valparaiso een belangrijkere rol gaan vervullen. Mits Valpo aan de verwachtingen voldoet, bestaat er daarmee een grote kans dat we Hammink in het NCAA Tournament gaan zien.

Iemand anders die op een grote rol lijkt te kunnen rekenen is Jordy Kuiper, dit dit seizoen gemiddeld 27 minuten mag spelen tijdens de eerste wedstrijden van UNC Greensboro. Tom Koopman is ondertussen nog steeds een bankspeler bij de militaire universiteit The Citadel.

Nieuwkomer in de lijst is Niels Bunschoten, die ook van een junior college komt, en voor Indiana State zal uitkomen (Zelfde conference als die van Bradley, waar Luuk van Bree speelt, en het welbekende Wichita State). Hij lijkt dit jaar één van de voornaamste rolspelers vanaf de bank te worden.

Seniors

SR

De namen die naar alle waarschijnlijkheid het bekendst zijn, zijn die van de seniors, die in principe allemaal bezig zijn aan hun laatste seizoen in het college basketball.

Joey van Zegeren, waarmee we eerder dit jaar een uitgebreid interview hadden, zal na vier jaar bij Virginia Tech zijn laatste jaar voor Northwestern uitkomen. Een universiteit die nog nooit het NCAA Tournament heeft gehaald, en die in de Big Ten zal moeten opboksen tegen flink wat getalenteerde teams. Van Zegeren moet vanaf de bank extra intensiteit en lengte bezorgen, en zou volgens Wildcats-volgers zonder enige twijfel de sterkste rebounder van het team zijn.

Een andere speler die in een grote conference speelt is de Belg Retin Obasohan. Met ex-NBA coach Avery Johnson moet hij komend seizoen één van de dragende spelers worden bij Alabama, traditioneel een grote football-school, en dit jaar waarschijnlijk nog geen kanshebber in de SEC. Mede daarom zal Obasohan met al zijn ervaring op veel speeltijd kunnen gaan rekenen.

Naast Van Zegeren, spraken we vorig seizoen ook met Olaf Schaftenaar, de big man van de Oregon State Beavers uit de sterke PAC-12. Hij beleefde vorig seizoen één van de beste seizoenen sinds een lange tijd met Oregon State, die in eigen huis lastig te verslaan waren. Dit seizoen hopen de Beavers dan ook, samen met Schaftenaar, voor het eerst in 25 jaar het NCAA Tournament te halen.

Twee spelers voor wie het een stuk lastiger wordt om het NCAA Tourmanent te halen, maar die wel op een basisplaats kunnen rekenen, zijn centers Kevin Bleeker (Canisius) en Jito Kok (San Diego).

Foto: Twitter

3 Reacties
  1. Wel grappig want ik heb Thomas Akyazili zelf een paar keer zien invallen bij de Antwerp Giants…

    • Justin Kevenaar 8 jaar ago

      Het verschil zit hem denk ik in de periode dat zij zijn afgestudeerd. Gok ik. Aangezien je volgens de NCAA één jaar na het behalen van een diploma over mag stappen naar een Amerikaanse universiteit, zelfs al heb je als amateur gespeeld. Blijkbaar duurde dit bij Van Vliet langer dan een jaar, en zal dit bij Akyazili niet het geval zijn geweest. Zal dit verwerken in het artikel ter verduidelijking!

  2. Benjamin 8 jaar ago

    top weer cbb updates!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen