Nederland verrast Georgië op Eurobasket

Door

dejong

Terwijl de NBA zich stil houdt wordt er in Europa het EK-basketbal gespeeld. Zowel België als Nederland doen mee, respectievelijk in poule D en C. Met name van Nederland werd vooraf weinig verwacht, maar toch wonnen zij zaterdag verrassend hun eerste wedstrijd tegen Georgië. In deze update een overzicht van die en andere wedstrijden op het EK, waaronder de kraker tussen Spanje en Servië.

Nederland verrast Georgië
De grootste verrassing van dag één van het EK, zo kan de prestatie van het Nederlands team genoemd worden. Voor het eerst in 26 jaar mochten zij aantreden op een Europees Kampioenschap en daarin stonden zij tegenover Georgië.

Nederland ging de hele wedstrijd aan de leiding. In het tweede kwart sloegen de mannen van Toon van Helfteren een gaatje van tien punten, die zij in het derde kwart wisten vast te houden. In het vierde kwart vielen de schoten echter minder en kwamen de Georgiërs terug, waarna zij een voorsprong opbouwde van vijf punten. Een late driepunter van Charlon Kloof bracht Nederland weer naderbij, waarna dezelfde Kloof een assist gaf op Robin Smeulders die de 73-72 eindstand binnen schoot.

Op zondag spelen de Nederlanders hun tweede wedstrijd, ditmaal tegen Macedonië. Winst in deze partij zou een flinke stap zijn richting de tweede ronde.

België verliest van Letland
Minder succes was er voor het Belgische team. In Riga traden zij aan tegen het thuis spelende Letland, die met een sterk vierde kwart België aan de kant zette. De Belgen gaven echter goed weerstand, met Axel Hervelle als sterkste man. Hij produceerde 13 punten, 6 rebounds en 7 assists.

De Letten namen pas in het vierde kwart afstand, met een and-one-driepunter van Kristaps Janicenoks als dealbreaker. Hierdoor kwam Letland op 61-54, een voorsprong die zij niet meer uit handen gaven. Janicenoks was uiteindelijk goed voor 14 punten en 4 rebounds. Eindstand: 78-67.

België speelt vandaag om half 4 tegen Estland.

Overige wedstrijden
De kraker van zaterdag was de wedstrijd tussen Spanje en Servië in groep B. De ploeg van Chicago Bulls ster Pau Gasol was echter niet opgewassen tegen de Serviërs. Ondanks slechte schoten van zijn medespelers zorgde Gasol er echter wel persoonlijk voor dat Spanje vlak voor het einde nog terug kwam tot 71-70, maar een snelle rush van Servië bepaalde vervolgens de eindstand op 80-70.

Indrukwekkend was topscoorder Nemanja Bjelica, die een double-double noteerde met 24 punten, 10 rebounds en 4 assists.

Regerend kampioen Frankrijk had overtime nodig om Finland aan de kant te zetten. In Montpellier werd het 97-87, na late scores van Tony Parker en Nicolas Batum. San Antonio Spurs guard Tony Parker was sowieso belangrijk voor de Franse ploeg. Hij scoorde 23 punten, 5 rebounds en 3 assists. Nando de Colo droeg bij met 16 punten, 6 rebounds en 6 assists.

Carmelo Anthony bewerkt Kevin Durant
Natuurlijk staat ook de NBA niet helemaal stil. Zo gaat er het gerucht dat Carmelo Anthony nu al bezig is Kevin Durant warm te maken voor een overstap richting de New York Knicks. Durant, de MVP van 2014, heeft nu nog een contract bij de Oklahoma City Thunder, maar is vanaf volgende zomer Free Agent. Net als bij LeBron James beginnen de geruchten over een mogelijke overstap dan ook al ruim van te voren.

En helemaal onverwacht is dat niet. Ondanks dat Durant tot de absolute top van de NBA behoort en hij hulp krijgt van die andere superster, Russell Westbrook, lukt het OKC maar niet de NBA-titel binnen te slepen. Het feit dat Anthony en Durant goede vrienden zijn bevestigd vervolgens de geruchten dat Durant wel eens een overstap zou kunnen gaan maken.

Los van dat alles zal de focus van Durant echter liggen op komend seizoen. Na een seizoen vol blessures, waarin Westbrook het bij OKC alleen moest opknappen, zal Durant met OKC nog een uiterste poging willen doen om de NBA Finals te halen.

Michael Beasley voor even uit de problemen
Voormalig NBA-speler Michael Beasley hoeft toch niet voor een civiele rechter te verschijnen in verband met een aanklacht van aanranding en ontvoering. Eerder was een strafrechtelijk onderzoek al onmogelijk gebleken omdat er geen bewijs was gevonden dat Beasley daadwerkelijk de desbetreffende vrouw had aangerand. Nu heeft ook een civiele rechter bepaald dat er geen grond is voor vervolging.

Michael Beasley werd in 2008 als tweede gedraft door de Miami Heat, maar wist het nooit echt waar te maken in de NBA. Hoewel op het veld vaak van (aanvallende) waarde, bleven randzaken het beeld rond Beasley bepalen. Veelvuldig gebruik van Cannabis was daarin het grootste probleem. Beasley werd meerdere malen betrapt op het roken danwel vervoeren van de drugs.

Hoewel de Miami Heat Beasley diverse kansen hebben gegeven weigerden zij hem deze zomer nogmaals te contracteren. Beasley is nu free agent en de kans is klein dat een NBA team hem zal oppikken.

Foto: FIBA

Ook leuk om te lezen