NCAABB Powerrankings: Een nieuwe No.1 dient zich aan

Door

Notre Dame v SyracuseIedere dinsdag zet SportAmerika de beste 25 NCAA basketbalscholen op een rij. Zo wordt goed zichtbaar welke teams een goede, en welke teams een slechte week hebben gehad. En of er verbetering aanstaande is. Volg de SA Powerrankings en je weet wie top of flop gaan zijn als March Madness zich aandient.

1. (2) Syracuse Orange (21-0) – De overwinning is het eigen Carrier Dome op Duke was zwaar bevochten. Het levert ze wel de eerste plaats op deze week.

2. (1) Arizona Wildcats (20-1) – En daar is de eerste verliespartij. Tegen de California Golden Bears werd voor het eerst dit seizoen verloren. Maar wat zwaarder weegt is het verlies van Brandon Ashley voor de rest van het seizoen.

3. (3) Wichita State Shockers (23-0) – En toen waren er nog twee ongeslagen ploegen. Grote kans dat de Shockers de laatste ongeslagen ploeg blijven voordat March Madness begint.

4. (4) Florida Gators (19-2) – Hadden een makkelijke week. Vooral de wedstrijd tegen Texas A&M was een veegpartij van jewelste. Ploeg verdedigd goed maar scoort te weinig.

Boise State v San Diego State

5. (6) San Diego State Aztecs (19-1) – En weer een overwinning. 18 and counting. Zie de ploeg dit jaar in hun resterende wedstrijden niet verliezen. Kans dus op één van de vier No 1 posities in het NCAA tournament.

6. (8) Villanova Wildcats ( 20-2) – In Washington van je conference rivaal Georgetown is nooit makkelijk. Ze deden het dit keer wel.

7. (5) Michigan State Spartans (19-3) – Wat Villanova wel lukte, was te hoog gegrepen door blessures uitgedunde ploeg: winnen van Georgetown. Team mist te veel goede spelers om een top 5 te rechtvaardigen. Zonder blessures een top 3 ploeg.

8. (7) Kansas Jayhawks (16-5) – Tja, en dan volgt er opeens een verlies tegen een red-hot Texas. Net de een fase dat de ploeg van coach Bill Self goed speelt. Vanavond de draad weer oppakken tegen de Baylor Bears.

Cincinnati v Louisville

9. (17) Cincinnati Bearcats (21-2) – Wat maakten ze met de overwinning op Louisville een statement van jewelste. Geweldig!

10. (13) Michigan Wolverines (16-5) – Ze waren on a roll en rolden daarna zo Indiana uit met een verliespartij aan de broek.

11. (14) Duke Blue Devils (17-5) – Verliezen van de nieuwe No 1 is geen schande en ze hadden kansen om van Syracuse te winnen in New York. Dat maakt het dat de ploeg toch een paar plaatsjes stijgt.

12. (10) Louisville Cardinals (18-4) – De wedstrijd die je zo graag wilde winnen verliezen. Dat doet zeer en maakt het lastig om het kampioenschap in de AAC te behalen. 22 februari gaan ze voor de herkansing tegen, en dan ook nog eens in Cincinnati.

13. (15) Iowa State Cyclones (17-4) – Voor het eerst in 15 jaar winnen in Stillwater, van Oklahoma State als afsluiter van een ‘killer stretch’ in het schema laat zien dat de Cyclones uit het juiste hout gesneden zijn. Final Four?

14. (19) Creighton Blue Jays (18-3) – De ploeg speelt leuk basketbal, maar de tegenstand valt wat tegen in de eigen conference. Benieuwd hoe ze spelen tegen Nova op 16 februari. Dat is een mooie indicatie waar de poeg echt staat.

Kansas v Texas

15. (25) Texas Longhorns (17-4) – Nog zo’n ploeg met een schema van jewelste. Vooral de laatste overwinning, op Kansas, mocht er zijn. Voortreffelijk reboundende ploeg (zesde NCAA) die per wedstrijd beter wordt.

16. (16) Iowa Hawkeyes (17-5) – Jammer van de nederlaag in OT tegen de Spartans anders was de ploeg zeker hoger geëindigd. Ploeg scoort (zevende NCAA) en rebound (derde NCAA). Iets beter verdedigen en we hebben een van de outsiders voor Maart geïdentificeerd.

17. (12) Kentucky Wildcats (16-5) – Blijft een wisselvallige ploeg verliezen van het alma mater van Shaquile O’Neil en winnen van Missouri. Nog steeds geen pijl op te trekken.

18. (24) Saint Louis Billikens (20-2) – Ben nog steeds niet gecharmeerd van deze ploeg, maar hun spel en uitslagen rechtvaardigen dat ze op deze plek staan. Tegen VCU en Umass moeten ze gaan bewijzen dat ze de A10 kunnen winnen.

19. (–) Connecticut Huskies (17-4) – Hopelijk is het de Huskies gegeven om volgende week nog in de ranking te staan. Moeten ze wel van de Bearcats winnen, en of ze dat lukt?

Virginia v Notre Dame

20. (–) Virginia Cavaliers (17-5)Last second heroics van Malcolm Brogdon tegen Pitt helpen de Cavaliers naar plek 20 in de ranking. Ze spelen fantastisch in de ACC en gaan het Syracuse nog lastig maken in hun onderlinge wedstrijd.

21. (–) Southern Methodist Mustangs (17-5) – Wat een statline had Markus Kennedy tegen Memphis. 21 punten met 10 uit 10 FG’s, 15 rebounds en drie steals. Het helpt de Mustangs de SportAm ranking binnen te galopperen.

22. (11) Oklahoma State Cowboys (16-6) – Vier van de laatste vijf verliezen waarvan de laatste erg zuur was. En daarbij de mogelijkheid dat de neerwaartse spiraal wordt doorgezet gezien de komende wedstrijden.

23. (22) Oklahoma Sooners (17-5) – Buddy Hield speelde geweldig tegen Iowa State. Jammer genoeg vielen zijn teamgenoten tegen waardoor de Sooners aan het kortste eind trokken.

24. (9) Wisconsin Badgers (17-5) – Wat een slechte wedstrijden spelen ze tegen Big Ten tegenstanders. Vanavond kunnen ze zich herpakken tegen Illinois maar dan wacht Michigan State op 9 februari. Ik vrees met grote vreze voor deze zwalkende ploeg.

25. (18) Pittsburgh Panthers (18-4) – Haalden de Top 25 met hangen en wurgen. Verlies tegen de Cavaliers kwam wel hard aan.
Ploegen die het net niet haalden: Ohio State Buckeyes, Virginia Commonwealth, Gonzaga Bulldogs, California Golden Bears en de Memphis Tigers

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen