NCAA Recap: Drie upsets, vier keer OT, buzzerbeater en Payne gaat los

Door

BannerMM

De eerste helft van de Second Round in het NCAA-toernooi zit erop. Tijdens de eerste wedstrijd van de dag viel meteen een verrassing. De #6 Ohio State Buckeyes moesten namelijk hun meerdere erkennen in de #11 Dayton Flyers. Die waren van bij de start de evenknie van de Buckeyes en pakten in de laatste minuut uit met knap staaltje clutchness. Vee Sanford had dan toe slechts drie op tien schoten gemaakt maar legde de bal in het mandje met minder dan vier seconden op de klok. Aaron Craft probeerde het nog voor Ohio State maar zijn poging strandde op de rim, uitslag: 60-59.

Niet veel later kreeg March Madness nog een verrassing te verwerken. De #12 Harvard Crimson zetten namelijk de #5 Cincinnati Bearcats opzij met 61-57. Het toernooit van topspeler Sean Kilpatrick zit er dus al na de Second Round op. Hij scoorde achttien punten en zorgde voor twee steals maar ook voor vijf balverliezen. De Bearcats maakten nog geen 37% van hun schoten terwijl Harvard meer dan 43% binnen knalde. Beste man bij de Crimson was point guard Wesley Saunders met twaalf punten en vier assists.

 

 

De volgende tegenstander van Harvard zijn de #4 Michigan State Spartans. Die waren veel te sterk voor de #13 Delaware Fightin Blue Hens. Het werd 93-78. Het verhaal van de wedstrijd was dat van senior Adreian Payne. Die scoorde liefst 41 punten (career high en school record), pakte acht rebounds en maakte zeventien op zeventien vrije worpen. Hij is de eerste speler sinds Stephen Curry in 2008 die meer dan 40 punten scoort in de Big Dance. Branden Dawson en Gary Harris tekenden elk voor tien punten, reserve Travis Rice voor negentien.

 

 

Toppers winnen makkelijk

Ook de andere topteams lieten geen steek vallen. De #1 Florida Gators hadden het niet onder de markt met de #16 Albany Great Danes maar wonnen uiteindelijk toch makkelijk met 67-55. Topscorers waren Casey Prather en reserve Dorian Finney-Smith met elk zestien punten. Dan hadden de #3 Syracuse Orange het helemaal makkelijk. Het team dat zo goed begon aan het seizoen maar zo zwak eindigde was met 77-53 de betere van de #14 Western Michigan Broncos.  Vier spelers scoorden minstens veertien punten, met Trevor Cooney als topscorer met achttien.

De #2 Michigan Wolverines speelden geweldige defense en wonnen met 57-40 van de Wofford Terriers, die slechts één op negentien driepunters maakten. Nik Stauskas (15), Glenn Robinson III (14) en Jordan Morgan (10) scoorden in de dubbele punten voor de Wolverines. De #4 Louisville Cardinals waren met 71-64 te sterk voor de #13 Manhattan Jaspers. Russ Smith scoorde achttien punten, Luke Hancock zestien. De #2 Wisconsin Badgers lieten niets heel van de #15 American University Eagles. Achttien punten en drie assists van Traevon Jackson leidden de Badgers naar een simpele 75-35 overwinning. De Eagles schoten amper meer dan 29%.

Ook de #9 Pittsburgh Panthers wonnen met groot verschil. De #8 Colorado Buffaloes dolven met 77-48 het onderspit. De Panthers gingen de rust in met een voorsprong van liefst 28 punten en keken nooit meer om. Het grote verschil lag in de balverliezen: Pitt 3, Colorado 17. Talib Zanna was de beste man bij de Panthers met achttien punten. De #7 Oregon Ducks hadden veel minder moeite dan gedacht met de #10 BYU Cougars. Elgin Cook met 23 punten en Joseph Young met negentien leidden de ‘Mighty’ Ducks naar een 87-68 zege.

ducks

Vier keer OT

Liefst vier wedstrijden hadden verlengingen nodig. De #5 Saint Louis Billikens leken af te stevenen op een nederlaag tegen de #12 NC State Wolfpack van T.J. Warren. Saint Louis stond de hele wedstrijd achter maar kwam in het slot tot leven en haalde het na één verlenging met 83-80. Rob Loe liet 22 punten en vijftien rebounds noteren. Bij de Wolfpack was Warren alweer goed voor 28 punten. De #4 San Diego State Aztecs overleefden dan weer de #13 New Mexico State Aggies in OT. Het werd 73-69. De Aztecs lieten het na de pauze helemaal afweten maar 23 punten van Xavier Thames bleken net voldoende om door te stoten.

Ook de #7 Connecticut Huskies hadden verlengingen nodig in hun wedstrijden tegen de #10 Saint Joseph’s Hawks. Shabazz Napier miste een driepunter op de buzzer maar de Huskies misten geen enkele vrije worp in OT en wonnen uiteindelijk met 89-81. Napier was goed voor 24 punten, acht rebounds en zes assists. De #5 Oklahoma Sooners hadden minder succes. Ze gingen met 80-75 onderuit tegen de #12 North Dakota State Bison. De Sooners kwamen sterk terug in de tweede helft maar de 28 punten en acht rebounds van Lawrence Alexander waren gewoon te veel voor Oklahoma. Alexander zonde de wedstrijd ook naar OT met een driepunter.

 

 

De #2 Villanova Wildcats haalden het vrij makkelijk van de #15 Milwaukee Panthers. Het werd uiteindelijk 73-53. De Panthers deden echter lang goed mee maar konden naar het slot toe zich niet meer verweren. Bij de Wildcats scoorden liefst vijf spelers in de dubbele punten. Sterkhouder Darrun Hilliard was topscorer met zestien. De #7 Texas Longhorns hadden het knap lastig tegen de #10 Arizona State Sun Devils. Alles kwam neer op de laatste play. Jonathan Holmes miste een driepunter maar Cameron Ridley was er als de pinken bij om de bal op de buzzer door het net te gooien, uitslag: 87-85. Ridley was ook topscorer met zeventien punten. Bij de Sun Devils was Jordan Bachynski top met 25 punten, Jahii Carson scoorde er zestien.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen