NBA Week in Review: Winnaars van de maand december en een heleboel trades

Door

Lowry

In de NBA Week in Review zet SportAmerika wekelijks de belangrijkste zaken van de afgelopen NBA-week op een rijtje. Deze week onder andere de winnaars van de maand december en een heleboel trades.

Player of the Month
Kyle Lowry van de Toronto Raptors en James Harden van de Houston Rockets zijn verkozen tot spelers van de maand december.

Lowry scoorde 22,3 punten per wedstrijd en deelde gemiddeld 8,9 assists uit. De Raptors wonnen in de maand december elf van hun vijftien wedstrijden. In drie wedstrijden scoorde Lowry meer dan dertig punten. Ook scoorde hij op 3 december tegen de Utah Jazz 39 punten wat een nieuw career-high betekende. Harden was de topscorer van de maand met 30,6 punten per wedstrijd. Deze maand had Harden acht wedstrijden waarin hij dertig of meer en drie waarin hij veertig of meer punten scoorde. Rookies of the Month Nikola Mirotic van de Chicago Bulls en Andrew Wiggins van de Minnesota Timberwolves zijn verkozen tot rookies van de maand.

Mirotic scoorde 9,9 punten en pakte 5,7 rebounds per wedstrijd. Ook schoot hij dik veertig procent van zijn pogingen raak. In negen van de vijftien wedstrijden van de Bulls scoorde hij in de dubbele cijfers. Op 19 december schoot hij zes van zijn zes driepuntspogingen raak en scoorde hij 27 punten tegen de Grizzlies. Wiggins scoorde het meeste van alle rookies met 16,6 punten per wedstrijd. In de vijftien wedstrijden die de Timberwolves speelden, scoorde Wiggins elf keer in dubbele cijfers. In de wedstrijd tegen de Portland Trail Blazers op 10 december scoorde hij 23 punten en pakte hij 10 rebounds.

Coaches of the Month
Mike Budenholzer van de Atlanta Hawks en Terry Sotts van de Portland Trail Blazers zijn verkozen tot coaches van de maand.

De Hawks hadden het beste record in het oosten in december. Zij wonnen veertien van hun zestien wedstrijden, waarvan zeven op rij. Nadat deze streak doorbroken werd, wonnen de Hawks weer vijf wedstrijden op rij. De Trail Blazers hadden het beste record in het westen in december. Zij wonnen dertien van hun zestien wedstrijden. Portland had drie winning streaks van vier of meer wedstrijden. In slechts vijf van de zestien wedstrijden stonden ze toe dat de tegenstanders honderd of meer punten scoorden.

Smith en Shumpert naar de Cavaliers, Waiters naar Oklahoma City
In een trade tussen drie teams hebben de New York Knicks Iman Shumpert en J.R. Smith naar de Cleveland Cavaliers gestuurd. De Cavaliers stuurden Dion Waiters naar de Oklahoma City Thunder en de Thunder gaf een zwaar beschermde draftpick uit de eerste ronde aan de Knicks.

Inmiddels hebben de spelers hun debuut gemaakt bij de verschillende teams. Waiters debuteerde stroef, maar lijkt stukje bij beetje zijn plaats te vinden in het team van coach Scott Brooks.

Bij de Cavs is Shumpert nog steeds uit de running en zal over twee weken pas beschikbaar zijn. Smith is inmiddels wel gedebuteerd voor de ploeg uit Cleveland en ziet er nog erg roestig uit. Het is te hopen voor Cleveland dat Smith zijn vorm van twee seizoenen geleden kan terugvinden.

Mozgov naar Cleveland
De Cleveland Cavaliers hadden één ding echt nodig. Rimprotection. En het liefst een beetje snel. Sinds het uitvallen van Anderson Varejao is de verdediging van de Cavaliers een gatenkaas. Als de ploeg van coach David Blatt nog kans wil maken om ver te komen in de play-offs moest daar snel iets aan gebeuren. Timofey Mozgov bleek de oplossing te zijn volgens de Cavaliers. Wel moest er het één en ander aangepast worden om de keuring van de center vlekkeloos te laten verlopen.

Mozgov werd gehaald bij de Denver Nuggets. De Nuggets kregen op hun beurt twee protected 2015 first-round picks. De Cavaliers kregen Mozgov en een draftpick uit de tweede ronde van komende draft. Mozgov lijkt zijn draai snel te kunnen vinden. Vannacht scoorde de boomlange Rus veertien punten en pakte hij twaalf rebounds.

Mark Jackson terug in Oakland
Mark Jackson keerde deze week voor het eerst sinds zijn ontslag terug in Oakland. Jackson werd aan het einde van vorig seizoen ontslagen bij de Golden State Warriors en vervangen door Steve Kerr. Jackson vond al snel weer nieuw werk en werd gevraagd zijn oude baantje als verslaggever voor ESPN weer op te pakken.

Steph Curry, die tegen het ontslag van Jackson was, zei er het volgende over

“It will (feel strange) at the beginning, but then everybody’s doing their job. I’m sure he’s happy to be covering basketball and commentating and at peace with where he’s at. I’m sure the fans will give him a great reception, which he deserves for the work he did while he was here. I hope that happens, and we’ll get to the business of playing basketball like usual. Obviously, when we’re on the court, we won’t be hearing what he’s saying on the telecast, but I’m sure guys will appreciate having him there and honor him for what he was able to do while he was here.”

Jackson kreeg precies de waardering waar Curry op hoopte en werd door het publiek in de Oracle Arena met luid applaus ontvangen.

Jeff Green naar de Grizzlies
De Boston Celtics, Memphis Grizzlies en New Orleans Pelicans hebben naar verluid overeenstemming bereikt over een trade, waarin vijf spelers betrokken zijn. De grootste naam in deze trade zal zijn forward Jeff Green. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid van de Celtics naar de Grizzlies vertrekken.

Dit zal betekenen dat Tayshaun Prince en Quincy Pondexter Memphis zouden moeten verlaten. Prince vertrekt naar Boston en Pondexter zal naar New Orleans verhuizen. Ook Austin Rivers is betrokken bij deze trade. Hij zal van New Orleans naar Boston vertrekken. Russ Smith zal de Pelicans verruilen voor de Grizzlies. Ook krijgen de Pelicans een tweede ronde draftpick en de Celtics een beschermde pick uit de eerste ronde van de Grizzlies.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen