NBA Update: Spanje met hangen en wurgen langs Griekenland

Door

Olympics Day 16 - Basketball

Eurobasket 2015 nadert langzamerhand de ontknoping. Omdat er veel NBA-spelers meedoen aan het EK Basketball, en de spanning zeker in deze fase van het toernooi om te snijden is, kijken we als SportAmerika graag bij uitzondering buiten de Amerikaanse landsgrenzen. Te meer Spanje en Griekenland elkaar bestreden op het scherpst van de snede.

Spanje trok uiteindelijk aan het langste eind. De ploeg, met onder meer Chicago Bulls-spelers Pau Gasol en Nikola Mirotic in de gelederen, won na een slopende wedstrijd met 73-71. Grote man aan de kant van de Spanjaarden was Gasol, die als 35-jarige vedette liet zien nog altijd op de top van zijn kunnen te zijn. Hij scoorde liefst 27 punten in totaal.

Diezelfde Gasol maakte het in de laatste paar seconden van de wedstrijd echter ook zenuwslopend spannend. Hij miste een vrije worp, gaf Giannis Antetekounmpo daardoor nog een kans om met een miraculeuze half court shot alsnog te winnen, maar zag de wanhoopspoging tot zijn grote opluchting naast de basket belanden. De Grieken waren uiteraard diep teleurgesteld, de Spanjaarden terecht euforisch. “Ik kan niet duidelijk genoeg zeggen hoe trots ik ben om met dit team te spelen”, aldus ‘opa’ Gasol op zijn Instagram-account.

Letland onderuit tegen Frankrijk
De tweede kwartfinale van vandaag was een stuk minder spannend. Letland bleek namelijk niet opgewassen tegenover de Franse ploeg van spelverdeler Tony Parker, en de Oost-Europeanen gingen dan ook dik onderuit met 84-70. NBA-spelers Parker, Boris Diaw (beiden San Antonio Spurs) en Rudy Gobert (Utah Jazz) maakten er een flinke show van.

Zeker laatstgenoemde liet zien dat hij, na vorig seizoen al opzien te hebben gebaard met zijn indrukwekkende blocks, ook op het offensieve vlak weer wat vlieguren heeft gemaakt. Een arme Letse verdediger moest met lede ogen aanzien hoe hij het slachtoffer werd van deze Franse furie.

Met achttien punten en zes assists was Tony Parker de belangrijkste speler aan de kant van de Fransen. Boris Diaw was goed voor veertien punten, en Gobert maakte er dertien. Aan de kant van de Letten was Janis Strelnieks met veertien punten en zeven assists de beste man van het veld.

Hardens verkeerde schoenen
Een kleine faux-pas voor James Harden. ‘The Bearded One’ is namelijk betrapt met de verkeerde schoenen aan. Niet dat het een modeflater betreft — groene schoenen met roze veters of iets dergelijks — nee, het gaat om het merk dat zijn voeten siert. Je zou namelijk verwachten dat het Adidas is, gezien het contract van 200 miljoen dollar dat Harden tekende, maar de Rockets-vedette liep doodleuk rond in zijn Nike Air Jordans.

Officieel gezien gaat het contract van Harden pas over een paar weken in (op 1 oktober om precies te zijn), en hij hoeft ook niet altijd in Adidas-kledij te lopen, maar dat neemt niet weg dat onze bebaarde vriend misschien een beetje onverstandig is geweest met zijn schoenenkeus gezien het prijskaartje wat aan het contract hangt. Wij hadden het anders aangepakt.

Magic & MJ
Afsluitend nog een leuk plaatje van twee legendes die met elkaar een drankje gingen doen in Monte Carlo: ‘His Royal Airness’ Michael Jordan en zijn Dream Team-collega Earvin ‘Magic’ Johnson. Mooi!

I had so much fun hanging out with my Dream Team teammate and the greatest basketball player that's ever played, Michael Jordan!

A photo posted by Earvin "Magic" Johnson (@magicjohnson) on

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen