NBA Retro: De architect van de Boston Celtics

Door

Boston Celtics

De NBA barst van de historische hoogtepunten. Bij Sport Amerika willen we die vooral niet vergeten en dus brengen we elke week een onvergetelijk NBA-moment.Vandaag: De architect van de Boston Celtics.

Bekijk de vorige NBA Retro: Het WK is (veel) meer dan Team USA

Plek in de geschiedenis

Phil Jackson, Chuck Daley, Pat Riley, Gregg Popovich. Dit is een prachtige rij van stuk voor stuk uitmuntende coaches, maar geen van hen heeft dusdanig veel invloed op de NBA gehad als de legendarische Arnold ‘Red’ Auerbach.

In 2006 overleed Auerbach op 89-jarige leeftijd. Hij was de architect van acht opeenvolgde kampioenschappen van de Boston Celtics in de jaren zestig. Deze sportprestatie is sindsdien nooit meer geëvenaard in de geschiedenis van de Amerikaanse profcompetities. Uiteindelijk won hij negen titels als coach van de Celtics. In zijn periode als coach had Auerbach verschillende Hall-of-Famers onder zijn hoede, waaronder Bob Cousy, Bill Russell en John Havlicek.

Auerbach heeft veel betekend voor de Afro-Amerikaanse sportgemeenschap. In de draft van 1950 koos hij Chuck Cooper als eerste Afro-Amerikaan in de NBA en in 1966 stelde hij de fameuze Bill Russell aan als eerste Afro-Amerikaanse coach. Auerbach was daarmee de eerste die de ‘kleur barrière’ in het professionele basketball ophief. Zo liep hij voor op de Amerikaanse politiek, die pas in 1964 met de Civil Rights Act alle segregatie ophief.

Onstopbare Celtics

Tijdens zijn gloriejaren als coach waren de Boston Celtics nagenoeg onverslaanbaar. Auerbach hamerde op een intensieve verdediging die moest zorgen voor turnovers om daarna te scoren via de fast-break. Na zijn succesvolle jaren zouden de Celtics onder speler/coach Russell nog twee titels pakken. Auerbach had inmiddels de rol van General Manager op zich genomen. In deze functie herbouwde hij de Celtics na de Russell-era. Met slimme draftpicks en trades wonnen de Celtics in 1974 en 1976 weer twee titels.

Auerbach had een uitstekend instinct in het herkennen van talent en het formeren van een kampioensteam. In de draft van 1978 kozen de Celtics de zeer getalenteerde Larry Bird en in 1980 lukte het Auerbach door middel van de ‘The Steal of The Century‘ om Robert Parish naar de Celtics te krijgen. Samen met Kevin McHale, de nummer drie pick van de 1980 draft (verkregen in dezelfde trade), vormden Bird en Parish misschien wel het beste frontcourt dat de NBA ooit zag.

Gedurende de jaren tachtig zouden de Celtics vijf keer de NBA-finale halen en deze driemaal winnen. Hiermee kwam het aantal titels van Auerbach op een ongelofelijk aantal van zestien: negen als coach en zeven als bestuurder.

Auerbach trad in 1984 af als GM, maar hij bleef daarna tot zijn dood clubpresident en vice-voorzitter van de Celtics. Onder zijn leiding hebben de Boston Celtics zich ontwikkeld tot één van de meest iconische sportteams van de Verenigde Staten. Echter misschien is de belangrijkste erfenis van Auerbach dat Afro-Amerikanen voor het eerst mochten mee doen in het professionele basketball en ze als volwaardig werden aangezien.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen