NBA Recap: Wizards pakken winst na overtime

Washington Wizards v Chicago Bulls, Game 1, Eastern Conference Quaterfinals

Eindelijk! We zijn begonnen met de play-offs! En hoe: de Washington Wizards hebben het eerste, razend spannende duel in hun naseizoen nipt gewonnen. In de uitwedstrijd tegen de Toronto Raptors wonnen de tovenaars uit D.C., voor het eerst spelend met hun nieuwe logo, na overtime met 93-86. In een kolkende, tot ‘Jurassic Park’ omgedoopte Air Canada Arena golfde het spel op en neer, zodoende een perfecte aftrap vormend van de NBA play-offs.

Voorafgaand aan de wedstrijd had oude rot Paul Pierce de gemoederen al flink aan de kook gebracht. In een open interview met ESPN had Pierce, die toen nog niet wist dat de Raptors zijn tegenstander zouden zijn, gezegd dat de Canadezen hem niet bang maakten omdat ze ‘het’ niet hadden. Dat was tegen het zere been van alles en iedereen die Toronto een warm hart toedroeg, en Pierce werd dan ook hard uitgefloten.

Toronto opende, misschien wel dankzij de antipathie ten opzichte van Pierce, de wedstrijd prima. In het eerste kwart, toen gegrossierd werd in missers en Wizards-speler Nene in twaalf minuten al bijna een double-double noteerde dankzij zijn vele rebounds en punten, kwamen de Canadese basketballers op voorsprong. In het tweede en derde kwart van de wedstrijd kwamen de Wizards echter langszij, en hadden de Raptors veelvuldig moeite om de bal in het net te krijgen.

Spelverdeler John Wall van de Washington Wizards kwam niet echt voor in de wedstrijd. De watervlugge point guard noteerde slechts tien punten, zes rebounds en acht assists. Bovendien miste hij met een open tweepunter dé kans om de wedstrijd te beslissen. Op basis van de wedstrijd had Wall het scoren ook beter aan persona non grata Paul Pierce (20 punten), Nene (12 punten, 13 rebounds) en Bradley Beal (16 punten) over kunnen laten.

Beal had het evenwel ook niet makkelijk en miste zeker in het laatste kwart veel mogelijkheden om de score uit te breiden. De Raptors maakten daar dankbaar gebruik van, en na een achterstand van liefst punten kwam Toronto terug tot drie punten met nog een minuut te spelen. Dankzij een schitterende driepunter van Grevís Vasquez en een bijbehorend dansje werd de stand 82-82.

Wall miste vervolgens de tweepunter en na een time-out, met nog een paar tienden van een seconde op de klok, maakte Toronto bijna nog de winnende bucket. Terrence Ross kreeg echter de bal echter net niet voldoende onder controle, waardoor de wedstrijd alsnog in overtime belandde.

In de extra tijd kwamen de Toronto Raptors er echter niet meer aan te pas. De Wizards scoorden dankzij onder meer Paul Pierce, Nene en Otto Porter nog elf punten in de resterende vijf minuten, en de basketballende sauriërs misten een flink aantal (open) kansen. Alleen DeMar DeRozan, de grote man aan de zijde van de Raptors met vijftien punten en elf rebounds, en Grevís Vasquez scoorden beiden nog twee punten.

Komende woensdag spelen de Wizards en de Raptors opnieuw tegen elkaar, wederom in Canada. Wie weet volgt er dan gelijk sportieve revanche.