NBA Recap: Wederom ‘goede executie’ van OKC

Door

Oklahoma City Thunder v Dallas Mavericks - Game Five

Met de twee Conference Championships van de NFL op het programma was de NBA zo wijs om vannacht maar drie wedstrijden in te plannen. Een profetische zet, want alle sportprestaties verbleekten bij de bizarre comeback van de Seattle Seahawks. Maar gebasketbald werd er, en dus zal er ook gerecapt worden. Met een hoofdrol voor Russell Westbrook, Kevin Durant en de Oklahoma City Thunder.

Tip-Off: Getergde Thunder zijn eindelijk op stoom
Nu de nood aan de man is lijken de spelers van Oklahoma City Thunder eindelijk weer de vorm te vinden die nodig is. Het team is inmiddels al geruime tijd compleet na de blessures van Kevin Durant en Russell Westbrook, maar de synergie ontbrak nadrukkelijk. Vannacht droop de klasse er gelukkig weer af, en werd Orlando Magic vakkundig opgerold door OKC: 127-99.

De show werd in eerste instantie gestolen door de MVP van vorig seizoen, Kevin Durant. De small forward van Oklahoma liet in het eerste kwart nadrukkelijk zien waarom hij zo goed is, en scoorde aan de lopende band. In de eerste dertien minuten had hij al twaalf punten, zeven rebounds en vijf assists te pakken.

Geen wonder dat hij niet een volledige wedstrijd speelde. Toen duidelijk werd dat OKC de uitwedstrijd in Orlando met gemak ging winnen besloot coach Scott Brooks zijn bankspelers wat meer speeltijd te gunnen en de grote sterren wat meer rust te geven. Voor het wedstrijdverloop maakte dat niks meer uit: de Magic-spelers waren al volledig gedesillusioneerd omdat ze liefst 73 punten moesten incasseren in de eerste helft, zo erkende ook Magic-coach Jacque Vaughn.

Niet alleen Durant was daarvoor verantwoordelijk. Ook Russell Westbrook was extreem goed op dreef – zie filmpje hieronder – en eigenlijk droeg iedereen wel bij aan het razendsnelle scoreverloop. Serge Ibaka en Dion Waiters hadden beiden zestien punten en samen zeventien rebounds. Reggie Jackson was goed voor dertien punten en zelfs Kendrick Perkins (!) belandde in de dubbele cijfers met elf punten.

Het is de tweede zege van de Thunder op rij, na de belangrijke overwinning op de Golden State Warriors. Twee dagen geleden herhaalde Westbrook keer op keer dat de zege op Golden State aan de ‘goede executie’ had gelegen. Vandaag was dat zonder meer wederom het geval, ook al bleef een bijzonder interview uit.

Waarom hij precies zo boos is, is onduidelijk, maar wellicht dat Russell geïrriteerd is over het feit dat het veertig wedstrijden heeft geduurd om de vorm van de Thunder op het juiste niveau te laten komen? Laten we dan maar hopen dat hij getergd blijft. OKC heeft zijn huidige vorm hard nodig.

Two Point Play
* Toronto doet een Memphisje. De ploeg begon heel sterk aan het seizoen en stond tot de kerst meten met die andere verrassing van het seizoen, de Atlanta Hawks. Maar de laatste tijd draait het iets minder in Canada en de Raptors gingen vannacht wederom onderuit. Tegen de New Orleans Pelicans werd het 95-94. Het is alweer de zevende verliespartij voor de Raptors in de laatste tien wedstrijden. Crisis, zo beginnen verschillende media te schrijven. Dat soort teksten voeren de druk goed op, en juist die druk kunnen de Raptors niet gebruiken. De rol van underdog lag ze goed, zo bleek uit de airball van DeMar DeRozan in de laatste seconden. Bij de Pelicans kreeg Anthony Davis rust van de coachstaf omwille van zijn pijnlijke teen, en dus konden andere spelers de spotlights opeisen. Tyreke Evans en Fransman Alexis Ajinça namen de honneurs waar en scoorden 26 en 22 punten respectievelijk.

* Eindelijk is-ie er weer, Kawhi Leonard. De MVP van de Finals van afgelopen seizoen is weer hersteld van zijn blessure en kan sinds een paar dagen weer meedraaien in de line-up van de San Antonio Spurs. Zonder Leonard oogden wedstrijden lang kwetsbaar, en dus was het begrijpelijk dat coach Gregg Popovich even hartkloppingen kreeg toen Leonard na een harde botsing even last leek te hebben. Gelukkig was er letterlijk en figuurlijk niks aan de hand, en kon Leonard verder. De wedstrijd zelf was niet heel veel soeps. Er werd weinig gescoord en vooral veel werd gemist, de teller voor de meeste individuele punten bleef steken op dertien stuks (voor Tiago Splitter) en de San Antonio Spurs wonnen met 89-69. Laten we het daar maar bij houden.

Stat of the Night
Ultra-efficiënt, zo noemden de statistiektweeters van de NBA Kevin Durant. Daar is SportAmerika het honderd procent mee eens.

The Paint
Rudy Gobert zorgde voor een zeldzaam hoogtepuntje in de wedstrijd tussen de Spurs en de Jazz. Not in my house, Timmy!

Een prettige buzzer beater voor Kawhi Leonard, die daarmee de beloning krijgt voor een gevecht om de bal onder de basket.

Dit, dames en heren, heet in NBA-jargon ‘pulling the chair‘. Al Horford laat zien dat hij een uitstekende verdediger is – of in ieder geval kan zijn.

Tweet van de Dag
Bij de regerend kampioen van de NBA gaat het dit seizoen allesbehalve vlekkeloos. Maar de coach van de San Antonio Spurs, Gregg Popovich, heeft zijn goede gevoel voor humor niet verloren, zo blijkt uit dit interviewtje voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Utah Jazz. Heerlijk.

Box Score
New Orleans Pelicans – Toronto Raptors: 95-93
Oklahoma City Thunder – Orlando Magic: 127-99
Utah Jazz – San Antonio Spurs: 69-89

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen