NBA Recap: Warriors breken Rockets, Hawks winnen in Chicago

Indiana Pacers v Golden State Warriors

De Golden State Warriors waren vannacht in een duel met een behoorlijk hoge score te sterk voor de Houston Rockets. In een wedstrijd die in de eerste helft nog nek aan nek was, sprintten de Warriors weg in het derde kwart en wonnen uiteindelijk met 131-106.

In de eerste helft leek het erop, dat het een close game ging worden. De Rockets gebruikten Dwight Howard zoals een dominante big man gebruikt hoort te worden. Howard speelde zeer sterk met zijn rug naar de basket. Zeker in het eerste kwart hadden de Warriors moeite om een antwoord op de breedgeschouderde center te vinden.

In het derde kwart trok Golden State de wedstrijd naar zich toe. Steph Curry schoot er in zijn eentje in het derde kwart al vijftien punten in. Met nog drie minuten te gaan in het kwart schoot niemand minder dan Josh Smith zijn enige driepuntspoging van de wedstrijd raak om de voorsprong van de Warriors terug te brengen naar tien punten. In de overgebleven drie minuten ging de ploeg van coach Steve Kerr op een 12-0 run met acht punten van David Lee. Met een voorsprong van 22 punten op zak gaven de Warriors in het vierde kwart ook niks meer weg. Curry was wederom geniaal vannacht.

Curry en Klay Thompson scoorden beiden 27 punten. Curry voegde hier nog elf assists aan toe. David Lee lijkt ook zijn rol als bankspeler geaccepteerd te hebben en leverde achttien punten en acht rebounds af. Bij de Rockets was het Howard met 23 punten en tien rebounds die het grootste aandeel in de score had. James Harden, die op dit moment het hoogste aantal punten per wedstrijd scoort in de NBA, scoorde slechts elf punten.

Tip-Off
Dat de Atlanta Hawks uitstekend basketball spelen dit seizoen is al meer dan eens gebleken. Dat de Chicago Bulls met hun indrukwekkende roster onderuit zouden gaan in eigen huis bleek vannacht een feit. De Bulls verloren de topper in de Eastern Conference met 107-99. De Hawks winnen hiermee hun twaalfde wedstrijd, waarmee ze het clubrecord voor de langste reeks overwinningen verbraken.

De hele wedstrijd hebben de Bulls achter de feiten aangelopen. Atlanta nam een voorsprong van acht punten in het eerste kwart en gaf deze ook de hele wedstrijd niet meer weg. Zodra de Bulls dachten een run te hebben, brak de snelle, actieve defence van de ploeg van coach Mike Budenholzer deze vakkkundig af en begonnen de Hawks zelf aan een run. Derrick Rose zei er na de wedstrijd het volgende over.

There were lapses. It seemed like we were down and chasing them the entire game

Rose speelde wel een prima wedstrijd. De point guard van de Bulls krijgt een hoop te verduren omdat zijn stats, na zijn door blessures geplaagde seizoenen, wat tegenvallen en mensen twijfelen of hij ooit nog wel zijn MVP vorm kan vinden. Vannacht had Rose 23 punten, tien assists en acht rebounds. Slechts twee rebounds verwijderd van een triple double.

De Hawks startten het seizoen met zeven overwinningen in hun eerste dertien wedstrijden. Sindsdien hebben ze 26 van 28 wedstrijden gewonnen en staan ze nu met een 33-8 record bovenaan in de Eastern Conference.

Kyle Korver is in de vorm van zijn leven en scoorde 24 punten en miste weer heel weinig. Dominicaanse center Al Horford schoot er 22 in en pakte tien rebounds. Jeff Teague liet weer eens zien waarom hij in ieder geval in overweging genomen moet worden voor de All Star Game dit jaar. Hij scoorde zeventien punten en deelde elf assists uit.

Bij de Bulls was behalve Rose ook Pau Gasol weer goed bezig. De Spanjaard schoot er 22 punten in en pakte ook nog eens vijftien rebounds. Jimmy Butler schoot er vijftien punten in.

Three Point Play
– Het momentum in the Motor City is nog steeds gaande. De Detroit Pistons kregen vannacht de Philadelphia 76ers op bezoek in The Palace on Auburn Hills. Een maand geleden zou dit nog spannend kunnen zijn, maar de Pistons zijn inmiddels een team waarmee rekening gehouden dient te worden en wonnen deze wedstrijd eenvoudig met 89-107.

Man van de wedstrijd was Kyle Singler. Singler had een ijzersterk begin en had halverwege het eerste kwart nog geen driepunter gemist en al elf punten te pakken. Hij eindigde de wedstrijd met twintig punten en schoot uiteindelijk zes van zijn acht driepuntspogingen raak. Andre Drummond scoorde slechts acht punten maar pakte wel vijftien rebounds, waarvan zeven aanvallend, en blockte drie schoten. Greg Monroe had weer eens een double- double te pakken met twaalf punten en dertien rebounds. Tijdens de persconferentie na de game was Monroe niet erg spraakzaam. Één ding is zeker: Marshawn Lynch heeft een trend gezet.

– Een kraker in het westen was het duel tussen de Portland Trail Blazers en de Memphis Grizzlies. Onder de bezielende leiding van Zach Randolph gingen de Grizzlies er met de winst vandoor. Het werd 102-98. Voor de Trail Blazers betekende dit de derde verliespartij op rij. Voor de Grizzlies was het de vierde overwinning op rij.

In de tweede helft kwam Portland knap terug. Memphis liet de Trail Blazers tot 95-93 terugkomen, nadat ze eerst nog een voorsprong van twintig punten hadden. In hun geliefde Grindhouse wisten de Grizzlies de overwinning toch binnen te slepen. Randolph had twintig punten en vijftien rebounds. Ook pakte hij in het tweede kwart een rebound, die hem de nummer één rebounder allertijden van de Grizzlies maakte. Courtney Lee, Beno Udrih en Jeff Green maakten allen zeventien punten.

Bij Portland was het uiteraard LaMarcus Aldridge die de lijst aanvoerde. Hij scoorde 32 punten en schoot elf van zijn 22 schoten raak. Wesley Matthews schoot ook vijftig procent van het veld en scoorde 25 punten. Damian Lillard scoorde 23 punten. Lillard schoot echter slechts drie van zijn tien pogingen vanaf de driepuntslijn raak. Één van zijn drie rake driepunters was er eentje laat in het vierde kwart, waarmee de Blazers de achterstand vlak voor tijd terug brachten naar twee punten. Hiermee bewees hij maar weer eens hoe clutch hij is. Vanaf het veld schoot hij in totaal een magere negen uit 26.

– Matt Barnes had 22 punten in de eerste helft tijdens de ontmoeting tussen de Los Angeles Clippers en de Sacramento Kings. DeMarcus Cousins kon niet deelnemen aan de wedstrijd namens de Kings door een blessure. Rudy Gay was onzeker vooraf, maar speelde wel. Hij kwam van de bank en scoorde 22 punten. De Clippers wonnen het duel met 117-108.

Barnes scoorde uiteindelijk in totaal 26 punten en pakte tien rebounds. Blake Griffin was topscorer in het duel met dertig punten. Jason Thompson scoorde namens de Kings het meest en tekende voor 23 punten.