NBA Recap: Vintage Wade verslaat OKC

Door

Sacramento Kings v Miami Heat

Hij mag dan versleten knieën hebben en de dertig al ruim gepasseerd zijn, drievoudig NBA-kampioen Dwyane Wade is het trucje nog lang niet verleerd. Met een ouderwets dominant optreden leidde Wade zijn Miami Heat vannacht voorbij Oklahoma City Thunder, en passant de jonge honden Russell Westbrook en Kevin Durant de les lezend: 95-97.

In een wedstrijd waarbij beide ploegen elkaar nauwelijks uit het oog verloren waren het vooral Wade, Durant en Westbrook die de hoofdrol voor zichzelf opeisten. Wade (28 punten) en eerdergenoemde OKC-tandem (beiden 25 punten) wilden niet voor elkaar onder, maar uiteindelijk won de 33-jarige aanvoerder van de Heat het duel door de bal minder te verliezen. Westbrook en Durant hadden gezamenlijk twaalf turnovers, drie meer dan heel Miami bij elkaar.

Een andere interessante match-up tussen beide teams was het duel tussen grote mannen Hassan Whiteside (Miami Heat) en Steven Adams (Oklahoma City Thunder). De Nieuw-Zeelander Adams, die bekend staat om zijn bikkelharde spel, kreeg van Whiteside echter een koekje van eigen deed. Met zijn ellebogen zocht de 26-jarige Heat-center nadrukkelijk contact met het gezicht van Adams, waarschijnlijk om even te voelen hoe zacht zijn indrukwekkende snor was.

Maar hoe wild Whiteside ook met zijn armen wapperde en hoe belangrijk Chris Bosh ook was op de achtergrond (hij was de beste man volgens de +/- ranking), Dwyane Wade stal zoals wel vaker de harten van het publiek in de American Airlines Arena. Eerst trok hij, na een prachtige steal van spelverdeler Goran Dragic, met een dunk de stand gelijk, om vervolgens na weer een achterstand als een soort strompelende oude man door de verdediging van Oklahoma heen te struikelen en Miami opnieuw op gelijke hoogte te brengen.

Dankzij de knappe overwinning van Miami op Oklahoma City blijft de Heat meedraaien in de subtop van de Eastern Conference. Met elf gewonnen duels en zes verliespartijen doet de ploeg van coach Erik Spoelstra het nagenoeg even goed als Indiana en Chicago, en een stuk beter dan het overgrote deel van de Western Conference. Is de Heat dan toch legit?

Spurs slachten Grizzlies
Er hangt een berenvel aan de muur in een huis in Texas, en de eigenaar is een grijnzende grijze man die luistert naar de naam Coach Pop. Zijn San Antonio Spurs maakten namelijk vakkundig gehakt van de Memphis Grizzlies vannacht (103-83) en bovendien kon Gregg Popovich zijn ouderwets nukkige interview houden met de op het veld teruggekeerde Craig Sager. Iets waar hij erg blij mee was.

Hoewel de Spurs na vier kwarten precies twintig punten voorsprong hadden op hun concurrenten, leek het er in het eerste kwart niet op dat de Texanen zo’n forse overwinning zouden boeken. De Grizzlies konden het tempo van San Antonio prima bijbenen, en gingen zelfs met een voorsprong de eerste van vier theepauzes in. Het was ook gelijk de laatste keer, want vanaf kwart nummer twee veranderden de grommende kwijlende grizzly’s in een stel makke teddyberen.

Aan alle kanten werd Memphis voorbij gelopen door de Spurs, die kennelijk waren wakker geschud door een donderpreek van Pop. Vooral Kawhi Leonard was doordrongen geraakt van de woorden van zijn coach, want met 27 punten en 8 rebounds was hij met afstand de beste man op het veld. LaMarcus Aldridge en Tony Parker kwamen namelijk niet verder dan respectievelijk achttien en zeventien punten, maar meer hoefde ook niet want The Claw schoot uit alle hoeken raak.

Aan de kant van Memphis viel er weinig te juichen. Marc Gasol, Mike Conley en Vince Carter bleven alledrie steken op vijftien punten, en verdedigende pitbull Tony Allen was een schim van de speler die door vrijwel alle NBA-spelers gevreesd wordt. Het blijft met andere woorden wisselvallig wat de Grizzlies laten zien, en hoewel ze inmiddels zijn opgeklommen tot de hogere regionen van de Western Conference, kunnen ze overduidelijk niet mee met de écht grote jongens.

Score Sheet
Oklahoma City Thunder @ Miami Heat: 95-97
Denver Nuggets @ Toronto Raptors: 106-105
Orlando Magic @ Utah Jazz: 103-94
San Antonio Spurs @ Memphis Grizzlies: 103-83
Indiana Pacers @ Portland Trail Blazers: 111-123
Boston Celtics @ Sacramento Kings: 114-97

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen