NBA Recap: Vierde triple-double op rij voor Westbrook

Door

Oklahoma City Thunder v Atlanta Hawks

Als we het NBA-seizoen zouden vergelijken met één wedstrijd, was het nu crunch time. De tijd dat de mannen zich onderscheiden van de jongetjes. Het moment dat de écht belangrijke spelers opstaan en hun teams de weg tonen. Wat dat betreft is het genieten geblazen in de NBA.

Zeker als het spitsuur is: met dertien wedstrijden op het programma vannacht kwamen er maar vier ploegen niet in actie: de Dallas Mavericks, Atlanta Hawks, Washington Wizards en de Chicago Bulls hadden rust en hun spelers konden op tv volgen hoe de anderen het er vanaf brachten. Het resultaat: twee keer overtime, een paar buzzer beaters, superscores en nog veel meer. Let’s go!

Tip-Off: Westbrook soleert Thunder langs 76ers
Het was even schrikken: Durant uitgeschakeld en Westbrook ook geblesseerd. Zonder beide toppers is het team van coach Scott Brooks aangeschoten wild, zoveel weten we na het begin van het seizoen. Maar Westbrook liet zijn kapotte kaak snel repareren, schoof een masker op en volbracht zijn rol als Boy Wonder met verve. Dankzij hem won Oklahoma City in overtime met 123-118 van Philadelphia.

De superlatieven zijn inmiddels niet meer uit de lucht wat betreft Westbrook. ‘The Masked Marauder’, kopte NBA.com bijvoorbeeld. Legio kinderen (of toekomstige kinderen) worden Russell genoemd. Wij in Nederland zouden zeggen ‘Koning, Keizer, Admiraal, Westbrook is het allemaal’. Of we zouden hem Questbrook noemen: de onversaagbare basketballridder die niet rust voor hij de draak heeft verslagen, de bloedmooie jonkvrouw heeft gered en de schat heeft gevonden.

Die schat die Westbrook in het vizier heeft zijn de play-offs. Na een rampzalig begin van het seizoen staat de Thunder op een nipte achtste plek in de loodzware Western Conference, en dat is nét genoeg om het vege lijf naar het naseizoen te slepen. Mits de concurrentie (New Orleans Pelicans, Phoenix Suns) niet te veel punten pakt en de eigen vorm niet tegenzit.

Met de vorm van Westbrook zit het echter wel goed. Vannacht kreeg de 26-jarige spelverdeler van OKC het voor elkaar om zijn vierde (!) triple double achter elkaar te maken. Met 49 punten, 16 assists en 10 rebounds liet hij een sterk staaltje basketball zien. De laatste speler die zoveel triple doubles aan elkaar reeg was bovendien niemand minder dan Michael Jordan, in zijn jonge jaren. Westbrook verkeert dus in goed gezelschap.

Maar basketball is een teamsport, en daarin schuilt de crux. Want zonder Westbrook had de Thunder kansloos verloren. De rest van de ploeg kwam er namelijk niet of nauwelijks aan te pas tegen de Philadelphia 76ers, die met nog twaalf minuten te gaan in de reguliere speeltijd een voorsprong verdedigden van zes punten.

Vooral dankzij sinds zijn promotie prima spelende Isaiah Canaan (30 punten) en Jason Richardson (29 punten) konden de Sixers Oklahoma City goed volgen. Ook Luc Mbah a Moute had met achttien punten en dertien rebounds een belangrijk aandeel in de gelukkig steeds minder stroef draaiende machine die Philadelphia heet. Maar genoeg was het niet.

Coach Scott Brooks was vanzelfsprekend apetrots op zijn sterspeler, die volgens hem “overal” was. Maar ook hij heeft vast gezien dat het in verdedigend opzicht niet altijd goed ging bij de Thunder, en dat de rest van zijn ploeg worstelde om het tempo van Big Russ bij te benen. Hoe vervelend dat ook is, wij snappen wel waarom. De watervlugge Westbrook kent zijn gelijke niet.

Three Point Play
* Arme DeAndre Jordan. De ene na de andere wedstrijd speelt de boomlange center van de Clippers een uitstekende wedstrijd, maar vandaag was hij de gebeten hond. De Clippers hadden thuis tegen de Portland Trail Blazers dé kans om de wedstrijd te winnen, nadat ze in de laatste twee minuten een voorsprong van tien punten hadden weggegeven. Met nog anderhalve seconde te gaan op de schotklok, en bijna drie seconden in de reguliere speeltijd, lepelde Chris Paul de bal er bijna behendig in. Jordan pakte de rebound, maar dacht dat de buzzer die door Staples Center klonk het einde van de wedstrijd aangaf. Helaas voor hem ging het om de schotklok, en zo tikten de laatste paar tienden van een seconde weg terwijl Jordan met de bal in zijn handen stond. Chris Paul schreeuwde tevergeefs naar ‘DJ’ dat hij moest scoren, maar kon niet doordringen tot zijn ploeggenoot. Gevolg: overtime, waarin de Trail Blazers uiteraard aan het langste eind trokken. Vooral dankzij Nicolas Batum, die uit alle hoeken en gaten raak schoot en de eindscore op 98-93 zette. Arme DeAndre.

* In Louisiana haalt iedereen opgelucht adem. De opperpelikaan is na vijf gemiste potjes namelijk weer van de partij na een schouderblessure, en als New Orleans iemand nodig heeft in de strijd om de laatste plek in de play-offs is het Anthony Davis wel. ‘The Brow’ liet er vannacht geen gras over groeien. In de wedstrijd tegen de Detroit Pistons scoorde hij liefst 39 punten, pakte hij 13 rebounds, blockte hij liefst 8 keer en was hij tenslotte ook nog verantwoordelijk voor 3 steals. Over goeie rentrees gesproken! Mede (of beter: vooral) dankzij het sterke optreden van Davis wonnen de Pelicans de wedstrijd, al was de voorsprong op de Pistons niet bijzonder groot: 88-85. Dat kleine verschil weerspiegelde de aard van de wedstrijd, waarbij de leiding over en weer vloog. Tot slot nog een leuk weetje: Davis heeft dankzij zijn acht blocks een nieuw record in handen. Hij heeft namelijk 435 keer de bal geblockt in het uniform van de New Orleans Pelicans en dat deed niemand voor hem. En dat in pas zijn derde seizoen!

* Tyler Zeller kon vannacht zijn geluk niet op. De speler van de Boston Celtics zorgde er namelijk met een onmogelijke buzzer beater voor dat zijn team de winst pakte op de Utah Jazz met 85-84. Liefst drie man probeerden Zeller van scoren af te houden, maar op curieuze wijze wist de 25-jarige, in Californië geboren speler van de Celtics met een polsbeweging de bal alsnog in het netje te leggen. De hele bank van Boston stroomde vervolgens leeg, en Zeller, die de hele wedstrijd nauwelijks tot scoren kwam maar wel elf rebounds pakte, was vanzelfsprekend verschrikkelijk blij met zijn oh zo belangrijke punt. Wat zegt u? Hij reageerde juist niet? Verrek! Kan iemand Zeller vertellen dat hij net het belangrijkste punt uit zijn carrière heeft gemaakt? Dank!

Stat of the Night
Is het een verrassing wie hier komt te staan? Natuurlijk niet. Met zijn vierde triple double op rij — met een score van 49 punten die de prestatie van de toen 35-jarige Celtics-legende Larry Bird (49 punten, 14 rebonds, 12 assists) evenaart! — heeft Russell Westbrook zijn plekje in de spotlights dubbel en dwars verdiend. Op één lijn met Maurice Stokes, Oscar Robertson, Wilt Chamberlain, Magic Johnson en Michael Jordan. Dan krijg je alle respect van iedereen bij SportAmerika!

Tweet van de Dag
Elk team heeft zo zijn gepassioneerde commentatoren. En als jouw team dan benadeeld wordt, dan ben je vanzelfsprekend niet blij. Het team van de Rockets was dan ook op zijn zachtst gezegd verbouwereerd dat James Harden geen vrije worpen kreeg.

The Paint
Au! Kawhi Leonard, toch meer een speler die bekend staat om finesse, haalt fors uit en zet niemand minder dan DeMarcus ‘Boogie’ Cousins op de poster. Als die niet chagrijnig naar bed is gegaan vannacht weten we het ook niet meer…

… zeker aangezien Cousins nog een block om de oren kreeg, van Tiago Splitter. En zijn Sacramento de wedstrijd van de Spurs kansloos verloren met 85-112. Ik zou niet graag zijn kussen zijn. (Überhaupt niet, overigens)

Deze fan van de Houston Rockets zal met een dubbel gevoel terugkijken op zijn avond. Zijn ploeg verloor namelijk nipt van de Memphis Grizzlies, met 102-100, maar hij ging wél naar huis met $ 25.000,- door op weergaloze wijze een half court shot in de basket te laten belanden.

Als iemand verstand heeft van driepunters is het Stephen Curry wel. De man met de heetste handen van de NBA won immers de Three Point Contest tijdens All-Star Weekend, en kan dus aan zijn theewater voelen hoe laat het is. Ook vannacht. Nog voor de bal goed en wel in het net verdwenen was had Curry zich al omgedraaid om zijn verdedigende taken op zich te nemen. Geen verrassing dat de Warriors wonnen van de Bucks: 102-93.

Box Score
New York Knicks – Indiana Pacers: 82-105
Phoenix Suns – Orlando Magic: 105-100
Utah Jazz – Boston Celtics: 84-85
Charlotte Hornets – Brooklyn Nets: 115-91
Cleveland Cavaliers – Toronto Raptors: 120-112
Memphis Grizzlies – Houston Rockets: 102-100
Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves: 100-85
Detroit Pistons – New Orleans Pelicans: 85-88
Philadelphia 76ers – Oklahoma City Thunder: 118-123 (OT)
Los Angeles Lakers – Miami Heat: 94-100
Sacramento Kings – San Antonio Spurs: 85-112
Milwaukee Bucks – Golden State Warriors: 93-102
Portland Trail Blazers – Los Angeles Clippers: 98-93 (OT)

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen