NBA Recap: Raptors niet te stoppen

Door

Toronto Raptors v Cleveland Cavaliers

File in de NBA! Vannacht waren er namelijk liefst dertien wedstrijden. Dat betekent dat slechts vier teams niet in actie kwamen. De spelers van de New Orleans Pelicans, Chicago Bulls, Miami Heat en Boston Celtics hadden alle gelegenheid om eens lekker onderuitgezakt naar de tv te kijken hoe hun concullega’s het er van af brachten.

Tip-Off: Raptors eenzaam aan de oostelijke top
Het is indrukwekkend hoe goed de Toronto Raptors bezig zijn in de Eastern Conference. De ploeg uit Canada heeft weliswaar een relatief gemakkelijk schema achter de rug – zoals men zelf ook toegeeft – maar je moet winnen om bovenaan te staan. Vannacht was het opnieuw raak. In Atlanta werden de Hawks met 126-115 verslagen.

http://youtu.be/D6OVkCvgCWs

Voorafgaand aan de wedstrijd hielden de twee teams op Twitter al een heerlijke dialoog over de wedstrijd (scroll naar boven voor de hele discussie). Een van de onderwerpen was Kyle Lowry en de goede vorm waarin de point guard van de Raptors verkeert. Volgens de communicatiemedewerkers van Toronto was Lowry in de buurt van een triple double, en daarin kregen ze ook vannacht gelijk.

Lowry scoorde 14 punten, pakte 6 rebounds en gaf 13 assists. Vooral dat laatste staatje is indrukwekkend, en ongetwijfeld ook een van de redenen dat niet alleen grote man DeMar DeRozan tot 27 punten wist te komen in de wedstrijd, maar dat ook Lou Williams deelde in de feestvreugde met 22 punten.

My shot wasn’t falling the way I wanted it to, but the guys did a great job of screening and getting some great shots.” — Kyle Lowry

Niet dat de Hawks weggespeeld werden, trouwens. Atlanta wist lang mee te komen met Toronto, en met een slordige vijf minuten te gaan in het vierde kwart kwam de ploeg tot vijf punten achterstand door toedoen van Kyle Korver. Op dat moment besloten de Raptors echter gas te geven, met onder meer een schitterende fast break en dunk van James Johnson als gevolg. “We the North”, twitterden de Raptors terecht.

Tip-Off: Golden State met speels gemak voorbij Orlando
De Golden State Warriors beginnen steeds meer te lijken op een kandidaat voor de eindzege. De ploeg van coach Steve Kerr rolde vannacht met speels gemak Orlando Magic op. In het Amway Center in Florida werd het 111-97 voor de Warriors, waardoor Golden State de tweede plek in de Western Conference verstevigde. Grote man bij de ploeg uit San Francisco was – hoe kan het ook anders – Stephen Curry. De point guard van de Warriors was enorm op dreef. Hij scoorde liefst 25 punten in de eerste helft, miste geen enkele driepunter en kon het hele vierde kwart op de bank blijven zitten omdat zijn ploeg zo comfortabel voor stond. Daardoor bleven heerlijke schijnbewegingen zoals onderstaande actie helaas achterwege richting het einde van de wedstrijd. Naast Curry lieten kwamen ook Harrison Barnes (16 punten), Andre Iguodala (13 punten) Klay Thompson (12 punten) en Danny Green (10 punten) in de dubbele cijfers terecht. En je zou bijna vergeten dat ook Shaun Livingston (15 punten), niet bepaald een van de grote namen bij de Warriors, zich van zijn beste kant liet zien.

De fans van Orlando Magic moesten lijdzaam toezien hoe dit alles voor hun ogen afspeelde. Maar misschien had hun team het onheil wel over zichzelf afgeroepen? De spelers droegen namelijk speciale zilveren outfits. Aangezien die kleur over het algemeen geassocieerd wordt met de tweede plaats (i.e. eerste verliezer), en de Golden State Warriors de tegenstander vormden, kan de uitslag ons bij SportAmerika eigenlijk niet verrassen. En de feeststemming in het vliegtuig van San Francisco snappen we ook wel.

A video posted by Mo (@mspeights5) on

Tip-Off: Mavericks ontsnappen in overtime
De Dallas Mavericks, dit jaar weer goed op dreef na het mindere seizoen 2013/2014, kwamen vannacht met de schrik vrij. De ploeg van coach Rick Carlisle rekende pas in overtime af met de New York Knicks. In Texas werd het uiteindelijk 109-102 in het voordeel van de thuisspelende ploeg.

Zonder Carmelo Anthony speelden de Knicks een uitstekende wedstrijd. Toch leken de Mavericks er met de winst vandoor te gaan, vooral dankzij Dirk Nowitzki, die met 30 punten zeer productief was. Ook Tyson Chandler liet zich met 17 punten en liefst 25 (!) rebounds van zijn goede kant zien.

Met nog een paar seconden te spelen hadden de Knicks maar één kans om gelijk te komen met de Mavericks. Zonder Melo in de gelederen waren de ogen nu gericht op J.R. Smith. Anders dan een paar weken geleden, toen hij de basket volledig miste, maakte de wispelturige Smith de verwachtingen nu wél waar. Met een mooi schot dwong hij een overtime af.

In de extra tijd sleepten de Mavericks de zege uit het vuur. Tyson Chandler gooide er nog een aantal rebounds en een mooie dunk tegenaan, en Dirk Nowitzki liet eens te meer zien dat hij de koning van de fadeaway is. Mooi voor de Mavericks, en extra mooi voor Chandler, die op deze manier won van zijn oude team.

He was obviously amped up for this one. And we wanted to get this one for him. I think this was definitely one that he wanted to have.” — Dirk Nowitzki

Three Point Play
– Iemand toevallig vliegende varkens gezien? Nee? Het zou niet verrassend zijn gezien de opmerkelijke winst van Oklahoma City Thunder vannacht. De door blessureleed ploeg moest aantreden tegen de Utah Jazz, die zich begin dit seizoen van hun beste kant lieten zien, en de verwachting was dat de Thunder voor de zoveelste keer op rij onderuit zou gaan. Niets bleek echter minder waar. In het hol van de leeuw bleven de Jazz steken op 82 punten terwijl de Oklahoma-spelers 97 punten wisten te maken. Reggie Jackson (22 punten), Jeremy Lamb (21 punten) en Serge Ibaka (20 punten) scoorden het leeuwendeel hiervan.

http://youtu.be/ZCj94JquZd8

– Genoeg hoogtepunten bij de wedstrijd tussen de Rockets en de Kings. Een fan van Houston was zo blij dat DeMarcus Cousins en zijn ploeggenoten hun meerdere moesten erkennen in James Harden en de zijnen – eindscore 102-89 in het voordeel van de Rockets – dat hij zijn bak met popcorn over zijn hoofd kieperde, een opmerkelijk dansje uitvoerde en vervolgens zijn kleren uittrok en in de weer ging met een flesje water. Of was hij misschien wel trots op The Bearded One, die anders dan een paar nachten geleden meerdere keren bewees niet alleen over aanvallende, maar ook verdedigende capaciteiten te beschikken?

– Een mooie strijd aan de oostkust werd vannacht in het voordeel beslecht van de Cleveland Cavaliers. De wisselvallige sterrenploeg uit Ohio won namelijk met 113-87 van de Washington Wizards. Vooral de relatief lage score van de Wizards mag op het conto geschreven worden van de Cavs. De afgelopen maanden werden LeBron en de zijnen immers veelvuldig bekritiseerd om het gebrek aan defensieve kwaliteiten. Volgens Cleveland.com vroeg point guard Kyrie Irving om meer defensieve verantwoordelijkheden. En dat hielp: zijn directe tegenstander John Wall kon niet uitblinken. LeBron James besloot de winst – en Thanksgiving – alvast vroeg te vieren met een lekker flesje wijn.

I’m thankful for this lovely bottle of wine I just had! #HappyThanksgiving #Darioush

A photo posted by LeBron James (@kingjames) on

Stat of the Night
Geen spelersstatistieken vandaag, wel een teamstatistiek. De 2014/2015 Sixers zijn namelijk officieel het slechtste team in de geschiedenis van hun eigen franchise. Vannacht werd opnieuw verloren: in eigen huis ging Philadelphia ten onder tegen de Brooklyn Nets met 99-91. Reden genoeg voor een schaamtevolle vermelding op SportAmerika. Dat ene woord zegt volgens ons ook wel genoeg.

The Paint
Arme DeAndre Jordan. Hij staat al niet bekend om zijn basketballtechniek en zijn schot, en nu ziet niemand hoe hij (na afloop van de wedstrijd) de bal op fabelachtige wijze in het netje weet te krijgen. Sneu, maar gelukkig wonnen de Clippers wel van de Pistons.

Box Score
Portland Trail Blazers – Charlotte Hornets: 105-97
Washington Wizards – Cleveland Cavaliers: 87-113
Golden State Warriors – Orlando Magic: 111-96
Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers: 99-91
New York Knicks – Dallas Mavericks: 102-109 (OT)
Toronto Raptors – Atlanta Hawks: 126-115
Los Angeles Clippers – Detroit Pistons: 104-98
Sacramento Kings – Houston Rockets: 89-102
Milwaukee Bucks – Minnesota Timberwolves: 103-86
Utah Jazz – Oklahoma City Thunder: 82-97
Indiana Pacers – San Antonio Spurs: 100-106
Denver Nuggets – Phoenix Suns: 112-120
Memphis Grizzlies – Los Angeles Lakers: 99-93

Ook leuk om te lezen