NBA Recap: Pelicans winnen eindelijk, triple double Westbrook

Door

pelicans

Het heeft even geduurd, maar vannacht hebben de New Orleans Pelicans eindelijk hun eerste wedstrijd van het seizoen gewonnen. Na zes duels op rij onderuit te zijn gegaan was de ploeg van coach Alvin Gentry vannacht te sterk voor de Dallas Mavericks, waar afgelopen zondag nog van werd verloren. In eigen huis versloegen de Pelicans de Mavericks met 105-120.

De hoofdrol in de overwinning werd dit keer niet opgeëist door Anthony Davis. De grote man van New Orleans speelde slechts één helft, omdat hij teveel hinder ondervond van zijn heup, waar hij in het tweede kwart een knietje tegen aan had gekregen. The Brow kwam zodoende niet verder dan zeventien punten en zeven rebounds.

Hoewel het onduidelijk is wanneer Davis weer terugkeert in de rangen van de Pelicans, lijkt zijn blessure mee te vallen. Al tijdens de wedstrijd werd door het team naar buiten gebracht dat onderzoek uitwees dat ‘AD’ geen ernstige kwetsuren had, en dat hij vooral uit voorzorg langs de kant bleef. Een en ander had vast te maken met het feit dat de Pelicans geen kind hadden aan de Mavericks.

Bij afweizgheid van Davis besloot Ryan Anderson zich namelijk op te werpen als grote man. Met liefst 25 punten en 11 rebounds was hij de beste speler bij New Orleans, gevolgd door spelverdeler Ish Smith die net als Anderson een double double noteerde met 17 punten en 12 assists. Mede dankzij hun sterke optredens kwamen de Pelicans nooit in gevaar: New Orleans stond de hele wedstrijd minimaal veertien punten voor.

De Dallas Mavericks speelden niet eens heel dramatisch, maar misten de vechtlust om de Pelicans in eigen huis het vuur aan de schenen te leggen. Aan de zijde van de Mavericks speelde niemand meer dan 26 minuten – veelzeggend voor de zoektocht van coach Rick Carlisle naar een werkend, fit team. Dirk Nowitzki (achttien punten) was de ‘beste’ man op het veld, maar kon het verlies niet voorkomen. Zijn enige turnover van de wedstrijd, aan het eind van het tweede kwart, leidde bovendien tot een dunk van Alonzo Gee, die eigenlijk toen al de wedstrijd in het slot gooide.

@ageefla with a fun finish to the first half!

A video posted by New Orleans Pelicans (@pelicansnba) on

Westbrook pakt eerste triple double van het seizoen
Afgelpen seizoen was Russell Westbrook een heuse triple-double-machine. Met elf in totaal, waaronder vier in achterenvolgende wedstrijden, kwam hij tot een indrukwekkend totaal. In de met 125-111 gewonnen uitwedstrijd tegen de Washington Wizards pakte Russ zijn eerste triple-double van dit seizoen en zijn twintigste in totaal.

Westbrook was in totaal goed voor 22 punten, 11 rebounds en 11 assists. Alleen Serge Ibaka, die een uitstekende indruk maakt de laatste paar wedstrijden, deed het qua puntentotaal (23 stuks) beter dan Westbrook. Dat nam echter niet weg dat Westbrook slechts 28 (!) minuten nodig had voor zijn triple-double, wat hem de eerste speler in dertig jaar maakt die zo efficiënt is.

De andere grote man van Oklahoma City, Kevin Durant, had een iets minder gelukkig wedstrijd. Durant speelde in zijn terugkeer naar ‘zijn’ Washington slechts zestien minuten voordat hij met een hamstringblessure naar de kant moest. Achteraf zei Durant dat hij niet dat het ernstig was, maar dat hij zijn hamstring nog nooit op deze manier verrekt heeft.

Voor de Washington Wizards was het alweer het vierde verlies van het seizoen en het derde verlies op rij, na eerdere teleurstellende wedstrijden tegen de Boston Celtics en de Atlanta Hawks. Met wedstrijden tegen de Magic, Bucks, Pistons en Pacers op het programma — allemaal concurrenten in het oosten — is het voor de Wizards zaak om de draad weer op te pakken.

Vooral John Wall zal zich van zijn betere kant moeten laten zien. Tegen Oklahoma City Thunder kwam Wall in geen enkel opzicht in de dubbele cijfers terecht: hij noteerde slechts negen punten en vijf assists, wat met recht een slecht optreden genoemd kan worden. Van de ‘noodzakelijke energie’ waar hij het voorafgaand aan de wedstrijd over had was in ieder geval weinig te zien.

Misschien dat Wall nog even kan kijken naar Westbrook hoe het moet? Gewoon de bal knetterhard door de basket gooien. Zo hard zelfs dat na afloop werd gevraagd of zijn hand nog wel heel was. Dát is pas spelen met energie.

Score Sheet
Utah Jazz @ Cleveland Cavaliers: 104-108
Oklahoma City Thunder @ Washington Wizards: 125-101
Los Angeles Lakers @ Miami Heat: 88-101
New York Knicks @ Toronto Raptors: 111-109
Boston Celtics @ Milwaukee Bucks: 99-83
Charlotte Hornets @ Minnesota Timberwolves: 104-95
Dallas Mavericks @ New Orleans Pelicans: 105-120

Foto: New Orleans Pelicans Twitter

2 Reacties
 1. Robkazoe 6 jaar ago

  De Wizards bakken er echt helemaal niets van de laatste paar wedstrijden. Tegen Boston werd het verlies al ingeluid in de eerste zes minuten van de wedstrijd. Daarna is het alleen maar erger en erger geworden. Tegen de Hawks liep het heel lang gelijk op tot dat er gas werd gegeven in het laatste kwart en toen werd een kleine voorsprong gewoon keihard omgebogen naar een 10+ punt verlies. En nu tegen de OKC was het ook weer niet goed genoeg. We zijn pas zeven wedstrijden onderweg maar een paar conclusies kunnen al getrokken worden:

  + Kris Humpries schiet op dit moment 40% van achter de driepuntlijn. Erg degelijk en wat mij betreft mag hij daarmee doorgaan.
  + Wall en Beal zijn beide weer goed. Beal scoort zelfs meer dan vorig jaar en zet zich echt maximaal in.

  – Afgelopen twee seizoenen wisten de Wizards zo hoog te eindigen door een goede defense. De aanval viel over het algemeen tegeng maar dat maakt ook niet heel veel uit. Veel teams zijn er ver mee gekomen (zie Pacers, Hawks en Spurs). En toen bedachten ze opeens van, hoe kunnen we nog beter worden? Fast pace aanval. Maar wat een fiasco is dat zeg. Er wordt wel iets meer gescoord maar qua defense verliezen ze veel. Teveel. Teveel TO’s. Teveel Fast Break Points tegen. En door de TO’s en FBP’s scoren de tegenstanders vaak wanneer de defense van de Wizards nog niet helemaal goed staan dus de punten die gescoord worden, worden heel makkelijk weggeven. Te laag 3PT% doordat er teveel geschoten wordt maar ook teveel schoten die gewoon kwalitatief te laag zijn. Zoals iemand op een Amerikaans forum schreef: “Implementing a new playbook by Wittman is probably the most stupidest thing I have ever seen in my life”.
  – Jared Dudley vind ik echt slecht spelen. Hij wordt nu als PF ingezet maar daar wordt hij echt helemaal onder de voeten gelopen. Zijn boxout is matig. Laat teveel rebounds lopen waardoor 2nd chance points ontstaan bij de tegenstander. Maar ook in de aanval vind ik hem matig. Tegen de Boston Celtics had hij bij zijn eerste drie schoten gemist. Twee “wide-open” driepunters en één “wide-open” tweepunter. Voor iemand die 56% raakte tijdens de playoffs van achter de driepuntlijn is dat gewoon niet goed genoeg. De defense-fouten reken ik Wittman aan want die zet een SF neer die duidelijk niet kan meekomen als PF. Maar qua aanval reken ik dat Jared wel aan.

  Ik hoop echt dat ze snel nog wat veranderingen doorgevoerd gaan worden. Iets meer op defense gericht en iets minder snel (maar nog wel iets sneller dan vorig jaar) offense. En het zou eigenlijk heel wenselijk zijn dat er nog één goede speler (bij voorkeur een echte PF) bij zou komen maar ik denk dat dat niet gaat gebeuren in het kader van KD2DC project. Maar als de Wizards dit seizoen zo gaan verkloten dan kun je uberhaupt al een streep door dat project heen zetten.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen