NBA Recap: Pelicans hopen nog op play-offs

Door

New Orleans Pelicans v Houston Rockets

Op een paar uitzonderingen na mochten de lelijke eendjes van de NBA vannacht hun ding doen. Ploegen als Philadelphia, Utah, Boston, Denver en Orlando. En dan speelden de Knicks en de Nets niet eens door de sneeuwstorm aan de oostkust.

Hoe dan ook: het ging op 26 januari stuk voor stuk om teams die slechts bij uitzondering mooie dingen laten zien. Stonden vannacht de sterren goed? Lees het in de recap van SportAmerika!

Tip-Off: New Orleans blijft in spoor play-offs
Het gaat er om spannen in het westen. Terwijl zich aan de top een duidelijke groep favorieten aftekent – Warriors, Grizzlies, Trail Blazers, Clippers en Rockets – is het richting de laatste drie plaatsen voor de play-offs een stuk spannender. De Phoenix Suns staan op het moment nog achtste, maar dankzij een klinkende 99-74 overwinning op de Philadelphia 76ers blijven de New Orleans Pelicans in het spoor van de Suns.

De winst vannacht kwam vooral op het conto te staan van Anthony Davis. Zoals wel vaker dit seizoen was ‘The Brow’ het eindstation van veel passes en hing hij geregeld aan de ring na de zoveelste dunk. Na vier kwarten had Davis liefst 32 punten, 10 rebounds en 4 blocks. Geen wonder dat hij als starter mee mag doen aan de All Star Game!

Ter vergelijking: de vijf starters van de Philadelphia 76ers scoorden samen veertig punten in de hele wedstrijd, slechts acht meer dan Davis in zijn eentje. Bankspeler KJ McDaniels mocht zicht met zestien punten de meest productieve speler van Philadelphia noemen, maar het woord uitblinker zou te veel eer zijn voor een ploeg die met goedkoop glitterplakband en paperclips aan elkaar hangt.

De zege op de Philadelphia 76ers was alweer de vierde op rij voor de Pelicans, die inmiddels met .533 (24-21) een redelijk winstpercentage hebben, maar niet meer dan dat. Hoewel ze een paar dagen terug een knappe zege boekten op de Dallas Mavericks komen de moeilijke partijen nu pas, met als klap op de vuurpijl een back-to-back ontmoeting met directe concurrent Oklahoma City Thunder op 5 en 7 februari.

Het belangrijkste voor de Pelicans is nu dat Davis heel blijft. Toen hun grote man geblesseerd was ging het gelijk een stuk minder en verloor de ploeg de ene na de andere pot. Tot slot een gratis SportAmerika-tip voor Davis: blijft gefocust op basketballen en laat je niet teveel afleiden door randzaken, zoals dubieuze tekeningen maken van Charles Barkley!

Three Point Play
* De Boston Celtics staan er niet al te best voor in de Eastern Conference. Van de 43 wedstrijden hebben ze er maar 16 gewonnen, en dat is natuurlijk veel te weinig. Als klap op de vuurpijl zijn ze hun enige ster, Rajon Rondo, kwijtgeraakt aan de Dallas Mavericks. Wat heb je dan nodig om de boel op te fleuren? Juist: een leuke winstpartij tegen een makkelijke tegenstander. Vannacht speelden de Celtics tegen de Utah Jazz, en ondanks een hoopvol begin dit seizoen is die ploeg afgezakt tot de regionen der dubieuze NBA-deelnemers. Boston won het onderonsje met 99-90. Volgens coach Quin Snyder van de Jazz speelde zijn ploeg als een stel zachte eieren. Gordon Hayward is het daar vast niet mee eens, die vind zichzelf namelijk fantastisch.

* Niemand noemt de Los Angeles Clippers als titelfavoriet voor de eindoverwinning in de NBA. Maar toch is de formatie van coach Doc Rivers bezig aan een gestage opmars, en staan Chris Paul en de zijnen gewoon boven de Dallas Mavericks, Houston Rockets en San Antonio Spurs in het westen. En gezien de vorm – en belangrijker nog: het gebrek aan blessures! – is het niet geheel ondenkbaar dat de Clippers plekjes kunnen opschuiven in de pikorde. Vannacht werd er in ieder geval met 102-98 gewonnen van de Denver Nuggets, een ploeg waar de Clippers in oktober vorig jaar nog smadelijk van verloren. Jamal Crawford was de belangrijke man aan de kant van Los Angeles. Hij scoorde 21 punten in het vierde kwart, evenveel als alle Nuggets-spelers bij elkaar. Wordt Crawford wederom de ‘Sixth Man of the Year’ in 2015? Als het aan ons – en dit soort plays – ligt wel!

* Na een mindere periode in december en begin januari weten de Memphis Grizzlies weer wat winnen is. Vannacht werd de scalp van de Orlando Magic vakkundig toegevoegd aan het rijtje dankzij een 103-94 overwinning. Van de laatste acht wedstrijden hebben de Grizzlies er zeven gewonnen en is de vrije val op de ranglijst in het westen officieel een half toegeroepen. Sterker nog: Memphis staat keurig tweede met het op twee na beste winstpercentage van de hele NBA (.727). Zac Randolph en Marc Gasol waren in de pot tegen Orlando beiden goed voor een double-double, waarbij die van Randolph er net wat flitsender uitzag met 24 punten en 10 rebounds. Maar ja, baas boven baas: als je als Marc Gasol een heuse zeehondenimitatie doet op het veld dan ben je de echte ster van de avond. Altijd je hoofd blijven gebruiken, Marc!

Stat of the Night
Anthony Davis had een puike wedstrijd gisteren, maar aangezien zijn statistiekjes al genoemd zijn is het misschien ook terecht om even naar iemand anders te kijken. DeAndre Jordan is namelijk extreem goed bezig dit jaar. Of beter gezegd: extreem efficiënt. Volgens de NBA is hij op koers om de eerste speler te zijn sinds Wilt Chamberlain in de jaren ’70 met een field goal percentage van boven de 70 %.

The Paint
Ergens is dit typerend voor Oklahoma City Thunder. Het is een seizoen waarbij het soms op onverklaarbare momenten mis gaat bij Kevin Durant en de zijnen. Gelukkig voor de grabbelende Dion Waiters won zijn ploeg wel met 92-84 van de Minnesota Timberwolves.

Vraag ons niet hoe Anthony Davis deze bal erin kreeg. Wij weten het na zeventien keer kijken nog steeds niet precies. Go, go, Gadget Arm, wellicht?

Box Score
Orlando Magic – Memphis Grizzlies: 94-103
Philadelphia 76ers – New Orleans Pelicans: 74-99
Minnesota Timberwolves – Oklahoma City Thunder: 84-92
Boston Celtics – Utah Jazz: 99-90
Denver Nuggets – Los Angeles Clippers: 98-102

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen