NBA Preview (5): de SOUTHEAST division

Door

 

Het was even spannend – wat heet – maar op eerste Kerstdag gaat het dan alsnog gebeuren: de NBA gaat (in verkorte versie) van start, met zesenzestig wedstrijden per team. Dat zijn er zestien minder dan normaal, maar in pakweg dezelfde tijdspanne. Het zal dus een loodzwaar seizoen worden voor, denken we, met name de wat oudere ploegen. De komende dagen tref je op deze plaats een voorbeschouwing aan op wat nu al een spectaculair seizoen belooft te worden.
Vandaag aflevering 5: de Southeast Division van de Eastern Conference. Door INGMAR MEIJER.

 

 

 

 

ATLANTA HAWKS

Als ik aan de Hawks denk, dan komt het zinnetje ‘ik hoor je wel, maar ik zie je niet’ naar boven. En eigenlijk doe je de ploeg van Larry Drew daar tekort mee, want Atlanta speelt simpelweg decent basketbal. Maar ze gedijen wel goed in de schaduw. In het oosten gaat alle aandacht naar Heat, Knicks, Bulls en een beetje Howard en Van Gundy. In alle rust nemen de Hawks hun plaats in. Aan de basis van het roster is niet veel gesleuteld. Wel heeft Atlanta de eeuwige belofte Tracy McGrady binnengehaald. Misschien kan hij nu eens laten zien wat hij echt in z’n mars heeft. Verder meer breedteinvesteringen, plus een hele batterij aan groentjes.

Core: Al Horford, Josh Smith en Joe Johnson

Nieuw: Tracy McGrady, Jerry Stackhouse, Vladimir Radmonivic, Jannero Pargo, Magnum Rolle, Donald Sloan, Ivan Johnson en Keith Benson

Weg: Maurice Evans, Jamal Crawford en Jordan Crawford

Oordeel: Muizen opnieuw stilletjes mee in de Eastern Conference. Mengen zich niet in de directe top en nestelen zich heerlijk, bijna ongezien, in de middenmoot van de playoff-kandidaten. Zeker postseason, zeker uitschakeling daarin.

Prognose: 41-25. Exit in eerste ronde van de postseason, al is dit een tough one.

 

 

CHARLOTTE BOBCATS

Dit is de club waar Michael Jordan eigenaar van is. Ik herhaal: Michael Jordan! De man die in de jaren’90 het basketbal een geheel nieuwe dimensie gaf. Waarschijnlijk probeert his Royal Airness ook zoiets te doen met de Bobcats. Alleen is er in Charlotte weinig innoviteit te vinden. Wel een hoop b-ball armoede. Dat staat Jordan helemaal niet. In het nieuwe seizoen is alle hoop gevestigd op supertalent Kemba Walker. Je zou de eer maar hebben als supercollege guy om de Atlas van Charlotte te worden. Een lekkere last op zulke jonge schouders. Verder heel veel mutaties binnen de selectie van coach Paul Silas, die er na deze jaargang weer 20 jaar ouder uit zal zien. De Bobcats zetten in op jonge jongens en onbekende namen. De handen in elkaar en maar bidden dat er een of twee man zich op spectaculaire wijze ontwikkelen. God zegene de greep. Amen.

Core: Boris Diaw en DeSagna Diop

Nieuw: Kemba Walker, Corey Magette, Ben Uzoh, Joel Pryzbilla, Taylor Griffin, Melvin Ely, Bismack Biyombo, Reggie Williams, DJWhite, Byron Mullens

Weg: Nazr Mohammed, Kwame Brown, Sheron Collins, Stephen Jackson, Shaun Livingston, Dominic McGuire en Gerald Wallace

Oordeel: Lelijke eendjes veranderen niet spontaan in zwanen. Met een verzameling van anonieme en veelal beloftevolle spelers draaien de jongens van Jordan wederom een losing season, zoals vorig jaar (34-48). De positieve benadering is dat Charlotte de komende jaren gaat bouwen aan een sterk team. Voorlopig kan de aannemer nog niet beginnen.

Prognose: 22-44. Snel weer vrijaf dus.

 

 

MIAMI HEAT

Misschien dat de lockout en later alle commotie rond de CP3-trade wel het grootste cadeau was voor de Heat: even weg uit de schijnwerpers. Hoewel ze zelf graag de aandacht trekken, is de voorbereiding op het aanstaande verkorte seizoen relatief rustig verlopen voor de mannen van Erik Spoelstra. Het roster is nagenoeg intact gebleven. Het gros heeft al een jaargang met elkaar gespeeld, waardoor de ploeg alleen maar meer op elkaar ingespeeld zal zijn. Daaronder valt ook een betere en natuurlijkere rolverdeling voor de grote meneren die het spel moeten maken. De verwachting is dat The Big Three weer veelal hun stempel zullen drukken (zo’n 75% van de punten per game) en de rest weer dienend is. Bravo aan Pat Riley die met Shane Battier een hele lepe, verdedigende zet heeft gedaan. Hij dient als slot op de deur. Zeker handig voor in de slotfase als Miami nog wel eens slordig werd en tegenstanders liet terugkomen.

Core: Dwayne Wade, LeBron James en Chris Bosh

Nieuw: Shane Battier, Eddy Curry, Derrick Byars, Norris Cole, Terrel Harris en Mickell Gladness

Weg: Carlos Arroyo, Jamaal Magloire en Zydrunas Ilgauskas (gestopt)

Oordeel: De gedoodverfde titelfavoriet. Zelf geclaimd of niet. In South Beach lopen ze over van de ambitie. Na het mislopen van het kampioenschap vorig seizoen moet het nu echt gaan gebeuren. Spelers zijn gewend aan elkaar en daardoor zullen de Heatles consequenter zijn en nog dominanter.

Prognose: 53-13. En ik ga het gewoon hardop zeggen: ring één van de beweerde zeven komt er in 2012.

 

 

WASHINGTON WIZARDS

Waar veel franchises het proberen met jong en onbekend talent doen de Wizards, eigenlijk de grote onbekende in deze divisie, het tegenovergestelde. In DC zetten ze hun dollars voornamelijk op routine. Dat zijn weliswaar geen hoogvliegers, misschien is Rashard Lewis de uitzondering daarop, maar wel spelers die toch al enkele jaren meelopen in het NBA-wereldje. Dat zorgt voor een aardige mix van gekwalificeerde jonge gasten als een ballenplukkende en harddunkende McGee en oude knarren die het klappen van de zweep kennen. Klinkt logisch zo’n combinatie, al blijft het werken met middelmaat voor hoofdcoach Flip Saunders.

Core: John Wall, Nick Young en JaVale McGee

Nieuw: Rashard Lewis, Ronnie Turiaf, Roger Mason jr., Jordan Crawford, Jan Vesely, Maurice Evans, Shelvin Mack, Larry Owens, Chris Singleton en Mike Wilks

Weg: Josh Howard, Alonzo Gee, Hilton Armstrong, Yi Jianlian en Cartier Martin

Oordeel: Een flinke bezem is door het roster gehaald. Dat is zeker. Maar het blijft moeilijk om in te schatten wat de Wizards nou echt kunnen, waar ze toe in staat zijn. Wie de selectie bekijkt, constateert dat Washington gewoon nog een beperkt team heeft. Daardoor dwaalt de gedachte toch snel af naar het 23-59 record van 2011. Dit seizoen wordt het minder dramatisch.

Prognose: 26-40. Playoffs blijven buiten bereik.

 

 

ORLANDO MAGIC

Hij wil(de) weg. Er was volop interesse en al gelinkt aan onder meer de Lakers en de Nets, maar Dwight Howard blijft in het nest van de Magic zitten. Daar moet wel de status van voorlopig aan worden toegevoegd, want als Orlando nog iets wil beuren voor D12 dan moeten zij hun Superman gedurende dit seizoen traden. Anders bestaat de kans dat hij als free agent wegloopt in de zomer van 2012, zeker als Magic geen contender wordt. Dat is iets wat de beleidsmakers ongetwijfeld niet willen. Wat heeft het tussentijdse vertrek, mits Howard écht de pleiterik wil spelen, voor effect op de ploeg is dan de vraag? Magic zag een aantal goede krachten vertrekken, zoals Lewis.
Maar heeft daar met de komst van Glen Davis en J-Rich heel kundig op ingesprongen. Minder wisselvallig is het devies in dit deel van Florida, al zijn beelden van een geëgerde Van Gundy goud waard.

Core: Dwight Howard en Jameer Nelson

Nieuw: Glen Davis, Jason Richardson, Von Wafer, Hedo Turkoglu, Gabe Pruitt, Larry Hughes, Earl Clark, Justin Harper en DeAndre Liggins

Weg: Rashard Lewis, Brandon Bass en Jason Williams

Oordeel: Stan van Gundy beschikt over een team dat net niet bij de ware top hoort. Een bijna volwaardige contender die wel heel wapens heeft met Howard in de paint, met lichtvoetige spelers die kunnen penetreren en voldoende mensen die een bal van afstand in het netje kunnen swooshen. Gevaarlijke outsider, mits Howard het hele seizoen blijft, kunnen ze derde of vierde worden in de Eastern Conference.

Prognose: 45-21. In semi’s moeten zij hun meerdere erkennen in de Bulls of Heat.

 

Ook leuk om te lezen