NBA preview 2013-2014: Phoenix Suns

Door

Los Angeles Lakers v Phoenix SunsEr waait een frisse wind in Phoenix, Arizona. Ryan McDonough, ex-Boston Celtics, ruimde als de nieuwe GM van de Suns de troep op die zijn voorganger had achtergelaten. Exit Michael Beasley, Jermaine O’Neil, Luis Scola en hun contracten. In Phoenix kijken ze vooruit en doen dat met een nieuw logo, nieuwe shirts, coach Jeff Hornacek en jonge spelers als Alex Len en Eric Bledsoe. Er wordt eindelijk gebouwd aan een post-Steve Nash tijdperk.

Dramatisch seizoen 2012-2013

Je kunt het knap noemen dat de Suns afgelopen seizoen nog tot 25 overwinningen kwamen. De ploeg scoorde slechts 101.2 punten per 100 possesions (alleen de Washington Wizards scoorden nog minder). Coach Alvin Gentry werd halverwege het seizoen ingeruild voor interim-coach Lindsey Hunter, Goran Dragic kon als startende spelverdeler de ploeg niet in zijn eentje dragen en Marcin Gortat klaagde openlijk in de media over de speelstijl. De Poolse center was van mening dat hij, te vaak, werd overgeslagen in de aanval.

En dan was er nog het probleemkind Beasley. De Suns scoorden met hem in het veld minder punten dan dat hij op de bank zat. Tegenstanders profiteerden ook van Beasley in het veld en scoorden 4.8 punten meer per 100 possessions. Eigenlijk kun je het seizoen 2012-2013 van de Suns in één GIF samenvatten. Coach Hunter’s reactie op een airball van Beasley:

LindseyHunterMichaelBeasleyStare

De kersverse coach Jeff Hornacek krijgt de taak om de nieuwe, jonge groep te vormen. De voormalig speler van de Suns kan echter niet wachten tot de start van het seizoen. Hornacek gaf een duidelijk signaal af aan zijn spelers door de ploeg te coachen tijdens de NBA Summer League in Las Vegas (normaal het domein voor assistent-coaches).

Veteranen O’Neil, Beasley en Scola vertrokken, evenals Jared Dudley en Wes Johnson. Caron Butler kwam over van de Los Angeles Clippers in de Bledsoe-trade, maar zijn dure contract werd later verscheept naar de Milwaukee Bucks. De Indiana Pacers stuurden Miles Plumlee en een pick in de 2014 NBA Draft naar Phoenix in ruil voor Scola.

De combinatie met center Alex Len en Bledsoe is er eentje om komend seizoen in de gaten te houden. De 23-jarige Bledsoe is een explosieve guard die zich niet verder kon ontwikkelen bij de Los Angeles Clippers zolang Chris Paul daar speelt. Hij was afgelopen seizoen goed voor 14.9 punten, 5.2 rebounds, 5.4 assists en 2.5 steals per 36 minuten.

Conclusie

De Suns hebben te lang doorgemodderd op de succesjaren met All-Star Steve Nash. GM McDonough is de eerste die schoon schip heeft gemaakt en bouwt aan een nieuwe ploeg die de komende jaren terug moet keren in de top van de Western Conference. Komend seizoen zal zwaar worden voor de Suns’ fans, gelukkig is er ook nog iets om naar uit te kijken: de terugkeer van Channing Frye die een jaar aan de kant zat met hartproblemen.

NBA 2013-2014 preview30. Orlando Magic / 29. Charlotte Bobcats / 28. Cleveland Cavaliers

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen